Γλιτώνουν τα ισόβια όσοι επιστρέφουν χρήματα που καταχράστηκαν από το Δημόσιο

Η μεταμέλεια… που θα εκφράζεται μέσω της επιστροφής των χρημάτων που καταχράστηκαν θα απομακρύνει τους καταχραστές του Δημοσίου από τα ισόβια δεσμά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου  για το ενέχυρο. Παράλληλα με άλλη διάταξη παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη όσων έχουν διαπράξει μέχρι τώρα αδικήματα που τιμωρούνται μέχρι ένα έτος.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, εφόσον ο κατηγορούμενος για κατάχρηση συμφωνήσει να «ικανοποιήσει πλήρως το ελληνικό Δημόσιο και τα λοιπά Νομικά Πρόσωπα» (δηλαδή να επιστρέψει όλα τα χρήματα που του έχουν καταλογιστεί ότι καταχράστηκε): α) Μέχρι την απολογία του ενώπιον του ανακριτή, επιβάλλεται στον κηρυχθέντα ένοχο ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών,

β) Μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών και γ) Μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, επιβάλλεται ποινή κάθειρξης έως δέκα ετών.

Σημειώνεται, ότι η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση δεν ισχύει για τα αδικήματα της απιστίας, της υπεξαίρεσης και της απάτης κατά του ελληνικού Δημοσίου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


Αφήστε μια απάντηση