Έρχονται αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών - Aftodioikisi.gr
Τρίτη
9
Αύγουστος
Back

Έρχονται αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

Την πρόθεση να φέρει αλλαγές στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου όταν το σχέδιο νόμου έρθει στην Ολομέλεια,

Όπως είπε ο υπουργός κατά την διάρκεια της τελευταίας ανάγνωσης του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου πρόκειται για τέσσερις αλλαγές: “Καταρχήν θα διευκρινίσουμε ότι επιχειρήσεις που διέκοψαν την δραστηριότητά τους θα μπορούν να ενταχθούν εφ’ όσον έχουν υποβάλει δηλώσεις επανέναρξης. Δεύτερον, θα φτιάξουμε μια πιο απλοποιημένη διαδικασία δικαστικής επικύρωσης, όταν δεν υποβάλλονται ενστάσεις από τους τους πιστωτές, ή διαγραφή οφειλής. Θα μπορούσε η επικύρωση να γίνει από έναν δικαστή χωρίς ακροαματική διαδικασία με δυνατότητα άσκησης ανακοπής.

Ακόμα, αναφορικά με αναστολή διαδικασίας κώδικα δεοντολογίας τραπεζών, θα υπάρξει προστασία όχι με την υποβολή αλλά με την επιστολή προσκλήσεων στους πιστωτές και αφού έχει προηγηθεί έλεγχος πληρότητας της Έκθεσης. Και τελευταίο, θα διευρυνθούν οι εργασίες του εμπειρογνώμονα ώστε να υπάρχει επαλήθευση απαιτήσεων των πιστωτών προκειμένου να ελεγχθούν από τυχόν εικονικές απαιτήσεις”.

Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης πως με ξεχωριστή νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Δικαιοσύνης θα υπάρξει προστασία “από άδικες διώξεις” στελεχών τραπεζών που θα προχωρήσουν σε ρυθμίσεις.

Ο υπουργός απευθυνόμενος κυρίως προς τους εισηγητές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Ένωσης Κεντρώων οι οποίοι νωρίτερα αμφισβήτησαν τον αριθμό στους οποίους τελικά απευθύνεται ο εν λόγω νόμος, παραδέχτηκε ότι “είναι αλήθεια πως κανείς δεν μπορεί να δει πόσες είναι οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, ούτε σε τι ύψος διαμορφώνονται οι οφειλές. Επίσης κανείς δεν μπορεί να έχει μια πλήρη εικόνα όσων μπορούν να υπαχθούν στον μηχανισμό. Ακούσαμε όμως από την πλευρά της ΓΣΕΒΕ ότι είναι χιλιάδες”.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!