ΕφΣυν: Τι απαντάει το εξώδικο Θεοδωρικάκου για Καλογρίτσα

Απάντηση της ΕΦΣΥΝ στο Εξώδικο που έστειλε στη διεύθυνση της εφημερίδας «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, με αφορμή το πρωτοσέλιδό της δημοσίευμα, το οποίο «θεωρεί συκοφαντικό και προσβλητικό για το πρόσωπό του».

Αναλυτικά το Εξώδικο:

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ, ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΜΕ ΡΗΤΗ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Του Υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου
ΚΑΤΑ

  1. Της εταιρείας με την επωνυμία «Ανεξάρτητα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε.», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Κολοκοτρώνη 8, Σύνταγμα, ως ιδιοκτήτριας της «Εφημερίδας των Συντακτών», νομίμως εκπροσωπούμενης.
  2. Του Νικόλα Βουλέλη, Διευθυντή της «Εφημερίδας των Συντακτών».
  3. Του Σωτήρη Μανιάτη, Διευθυντή Σύνταξης της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Οπως πολύ καλά γνωρίζετε δημοσιεύσατε άκρως συκοφαντικό, ψευδές και προσβλητικό για την τιμή μου δημοσίευμα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας σας, στο φύλλο της 06.07.2020, με υπέρτιτλο: «Το τρίγωνο μιας πολιτικοοικονομικής συναλλαγής» και τίτλο: «Τα βοσκοτόπια βάφτηκαν γαλάζια…» και με φωτογραφία μου στο κέντρο με υπότιτλο: «Ενας πρώην συνεταίρος που είναι υπουργός», εν μέσω φωτογραφιών του Ανδρέα Λοβέρδου με υπότιτλο: «Ενας κατηγορούμενος που γίνεται υπερασπιστής» και αυτής του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα με υπότιτλο «Ενας επιχειρηματίας που αλλάζει στρατόπεδο για να διασωθεί».

ADVERTISING

Το ανωτέρω πρωτοσέλιδο δημοσίευμά σας με προσβάλλει βαθύτατα γιατί θίγει την τιμή και την υπόληψή μου, πλήττει την προσωπικότητά μου, προκαλεί σπίλωση του ονόματός μου και επιδιώκει τη σκόπιμη υποβάθμιση και απαξίωσή μου στο αναγνωστικό κοινό. Αφήνει προσβλητικούς για την υπόληψή μου υπαινιγμούς ότι συμμετέχω δήθεν σε μία «τριγωνική πολιτικοοικονομική συναλλαγή» με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Χρήστο Καλογρίτσα.

Με την παρούσα σας δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι:

  1. Ουδέποτε είχα ούτε και έχω οπουδήποτε τέτοιου είδους συναλλαγή με τα ως άνω πρόσωπα, ούτε και με οποιοδήποτε τρίτο, όπως ψευδώς και συκοφαντικά με εμφανίζετε.
  2. Δεν είμαι συνεταίρος του κ. Χρήστου Καλογρίτσα, όπως απολύτως ψευδώς αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ την οποία αναπαράγετε, ούτε και υπήρξα ποτέ συνεταίρος του στην κατασκευαστική, εκδοτική, τηλεοπτική επιχειρηματική δραστηριότητά του.
  3. Δεν είχα ποτέ ούτε και θα μπορούσα να έχω οποιαδήποτε σχέση με τις μεθοδεύσεις που αναφέρετε για τα αναφερόμενα «βοσκοτόπια» και την σκανδαλώδη προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ που επιχειρήθηκε από τους κ.κ. Τσίπρα και Παππά. Αντιθέτως όσα αναφέρετε για βοσκοτόπια που δήθεν βάφτηκαν γαλάζια, υπονοώντας και δική μου δήθεν εμπλοκή, μιας και ο μόνος «γαλάζιος» από τα πρόσωπα που φωτογραφίζετε είμαι ενώ, είναι απολύτως ψευδή και συκοφαντικά, απολύτως αναληθή και προσβλητικά για την τιμή και την υπόληψή μου. Είστε δε άριστοι γνώστες της αναλήθειας των ισχυρισμών σας, αφού ούτε και εσείς οι ίδιοι αναφέρετε το παραμικρό στοιχείο ή γεγονός στα δημοσιεύματά σας στις σελίδες 4 και 5 του ως άνω φύλλου της εφημερίδας σας που να δικαιολογούν το δημοσίευμα της πρώτης σελίδας.

Αλλωστε, θα μπορούσατε ευχερέστατα να διαπιστώσετε την αβασιμότητα των ιστορούμενων γεγονότων επικοινωνώντας μαζί μου, πλην όμως δεν το πράξατε, παραβιάζοντας κάθε κανόνα στοιχειώδους δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Επιπροσθέτως, επιλέξατε να αποσιωπήσετε με δόλο τις συναφείς δηλώσεις μου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ» οι οποίες διέψευδαν κατηγορηματικά προσωπική εταιρική σχέση μου με τον εν λόγω επιχειρηματία και διανεμήθηκαν σε όλα τα μέσα ενημέρωσης (ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΑΣ) μέσω του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, αποδεικνύοντας έτσι την σκόπιμη πολιτική και συκοφαντική στόχευσή σας εναντίον μου.

Είναι απολύτως αδιανόητο η επιτυχημένη και απόλυτα διαφανής επαγγελματική πορεία μου στον χώρο των πολιτικών ερευνών / δημοσκοπήσεων ως Πρόεδρος της GPO ΑΕ να γίνεται αντικείμενο κατασκευασμένων κατηγοριών από οποιονδήποτε και να επιχειρείται να συσχετισθεί με τη γνωστή-ομολογημένη υπόθεση διαπλοκής της τότε Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Καλογρίτσα που ως στόχο είχε τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης.

Η συμπεριφορά σας εντάσσεται στην πολιτικά χυδαία προσπάθεια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για να υπεκφύγει από τις βαρύτατες ευθύνες του για το καθεστώς που επιχείρησε να διαμορφώσει στο πεδίο των ΜΜΕ.

Η προσπάθειά σας όμως αυτή στερείται στοιχειώδους λογικής, αφού, επιπροσθέτως, ως γνωστό, έχω ήδη αποχωρήσει από την ως άνω εταιρεία από τον Ιούλιο 2016 και ακόμα και η σύζυγός μου έχει πωλήσει τις μετοχές της, με αποτέλεσμα να καθίστανται παντελώς ανεδαφικοί όλοι οι αναφερόμενοι ισχυρισμοί σας.

Τέλος, είναι γνωστό στο σύνολο του Τύπου και σε εσάς ότι ως Υπουργός Εσωτερικών σέβομαι, ακούω και δέχομαι και την πιο αυστηρή κριτική, όσο σκληρή και αν είναι και από όπου και αν προέρχεται. Αυτό που όμως δεν μπορώ να δεχθώ είναι το ψέμα, τη χυδαιότητα και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Επειδή το επίμαχο δημοσίευμα στην πρώτη σελίδα του φύλλου της 6.7.2020 της εφημερίδας σας συνιστά απόλυτη διαστρέβλωση της αλήθειας και πραγματικότητας.

Επειδή τελείτε σε γνώσει του ψεύδους του και των συκοφαντικών αναφορών που περιλαμβάνονται σε αυτό, οι οποίες συνιστούν συμπεριφορά παράνομη, καταχρηστική και αντίθετη στη δημοσιογραφική δεοντολογία, προσέβαλαν δε κατά τρόπο βάναυσο την προσωπικότητα, τιμή και υπόληψή μου και μου προκάλεσαν τεράστια ηθική βλάβη, για την αποκατάσταση της οποίας ρητά επιφυλάσσομαι όλων των νομίμων δικαιωμάτων μου.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ έντονα για το ως άνω βαρύτατα αναληθές, προσβλητικό και συκοφαντικό δημοσίευμα σε βάρος μου και σας καλώ όπως προβείτε σε ανάκλησή του καθώς και επανόρθωση με δημοσίευση ΑΜΕΣΑ από την επίδοση της παρούσας και σε αντίστοιχη θέση προβολής που είχε το άνω δημοσίευμα, επανορθωτικού δημοσιεύματος καθώς και της παρούσας εξώδικης διαμαρτυρίας μου στο σύνολό της και να παραλείψετε κάθε μελλοντική προσβολή της προσωπικότητας, τιμής και υπόληψής μου, με αναφορές όμοιου ή παρεμφερούς με τις ως άνω δημοσιεύσεις σας περιεχομένου στην εφημερίδα και την ιστοσελίδα σας.

Τέλος, σας δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι σας καθιστώ αποκλειστικά υπεύθυνους και υπόλογους για την συνεχιζόμενη παράνομη και άδικη στοχοποίησή μου εκ μέρους σας και θα διεκδικήσω την πλήρη νόμιμη αποζημίωσή μου για τη σημαντικότατη ζημία που έχω ήδη υποστεί και για οποιαδήποτε περαιτέρω ζημία υποστώ στο μέλλον από τις ως άνω απαράδεκτες, παράνομες, προσχηματικές, κακόπιστες πράξεις και ενέργειες σας και επιπλέον χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης εξ αιτίας της δριμύτατης προσβολής της προσωπικότητάς μου.

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 37 «ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4356 «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις»: ο αδικηθείς, πριν ασκήσει αγωγή για την προσβολή που υπέστη, υποχρεούται να καλέσει με έγγραφη, εξώδικη πρόσκλησή του τον ιδιοκτήτη του εντύπου, ή όταν αυτός είναι άγνωστος τον εκδότη ή το διευθυντή σύνταξής του, να αποκαταστήσει την προσβολή με την καταχώριση σε αυτό κειμένου που του υποδεικνύει. Στο κείμενο αυτό προσδιορίζονται και οι λέξεις ή φράσεις που θεωρήθηκαν προσβλητικές και πρέπει να ανακληθούν και οι λόγοι για τους οποίους η συγκεκριμένη αναφορά υπήρξε προσβλητική.

Η αποκατάσταση θεωρείται ότι επήλθε αν ο ιδιοκτήτης του εντύπου, άλλως ο εκδότης ή ο διευθυντής σύνταξης αυτού, εντός διαστήματος δέκα (10) ημερών ή, σε κάθε περίπτωση, στο αμέσως επόμενο τεύχος: α) ανακαλέσει ρητά την προσβολή με την παραπάνω δημοσίευση, που γίνεται στην ίδια ή, αν δεν υπάρχει αυτή, σε ανάλογη θέση και φύλλο της αντίστοιχης ημέρας κυκλοφορίας της εφημερίδας, που είχε καταχωριστεί η αρχή του επιλήψιμου δημοσιεύματος, και σε έκταση και μέγεθος ανάλογο με το τελευταίο, και β) κοινοποιήσει στον αδικηθέντα το ως άνω δημοσίευμα αποκατάστασης.

Συνεπώς στα πλαίσια της ανωτέρω νομοθεσίας σάς καλώ εντός 10 ημερών από την παρούσα έγγραφη εξώδικη πρόσκλησή μου να αποκαταστήσετε την βαρύτατη προσβολή που μου προκαλέσατε μέσω των ανωτέρω δημοσιευμάτων σας αδικαιολόγητα, να δημοσιεύσετε δημοσίευμα αποκατάστασης δηλώνοντας ότι το ανωτέρω αναφερόμενο συκοφαντικό δημοσίευμα ήτο ψευδές και να αποκαταστήσετε την τιμή και την υπόληψή μου σε αντίστοιχη θέση προβολής τού προς ανάκληση συκοφαντικού δημοσιεύματος.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

Μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της «λίστας του αίσχους», η «Εφημερίδα των Συντακτών» δέχεται την οξεία επίθεση του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος απειλεί με διεκδίκηση αποζημίωσης και χρηματικής ικανοποίησης επειδή υποτίθεται ότι τον συκοφαντήσαμε. Αλλά ποιες είναι οι «συκοφαντίες» και οι χυδαιότητες;

Ο τίτλος μας μιλούσε για «πρώην συνεταίρο» του κ. Καλογρίτσα. Γιατί θεωρεί συκοφαντική αυτή την αναφορά ο κ. Θεοδωρικάκος, από τη στιγμή που παραδέχεται ο ίδιος ότι συνυπήρχαν μέχρι το 2016 ως συνεταίροι στην εταιρεία GPO; Είναι ψέματα ότι στη συνέχεια μεταβιβάστηκαν τα ποσοστά τους σε συγγενικά πρόσωπα των δύο πλευρών; Και δεν είναι, άραγε, αλήθεια ότι ακόμα και σήμερα, το ποσοστό της GPO μεταβιβάστηκε από τη σύζυγό του στον κ. Πάτροκλο Κουδούνη, στέλεχος της Ν.Δ. και στενό προσωπικό συνεργάτη του, με τον οποίο συμμετέχουν σε κοινές καμπάνιες, από την ΟΝΝΕΔ μέχρι την Κίνα;

Το παράδοξο αφήγημα του κ. Θεοδωρικάκου είναι ότι δεν υπήρξαν συνεταίροι με τον κ. Καλογρίτσα στην «κατασκευαστική, εκδοτική, τηλεοπτική επιχειρηματική δραστηριότητά του», αλλά μόνο στην εταιρεία δημοσκοπήσεων. Δηλαδή κατά τη γνώμη του ο κ. Καλογρίτσας ήταν τίμιος στη μια εταιρεία και απατεώνας στην άλλη; Εξάλλου η GPO είχε άμεση σχέση με τα μέσα ενημέρωσης. Αν δεν πιστεύει εμάς, ας διαβάσει τα αντικειμενικά «Νέα» ο κ. Θεοδωρικάκος, τα οποία τον συνδέουν με τον Καλογρίτσα στο σχετικό άρθρο τους («Χρήστος Καλογρίτσας: επιστροφή στα ΜΜΕ μετά από 30 χρόνια», 2.9.2016).

Είναι δεδομένο ότι ο κ. Θεοδωρικάκος παρέμεινε στην GPO (μέσω της συζύγου του) πολύ μετά την υπόθεση με τα βοσκοτόπια.

Ο κ. Θεοδωρικάκος οφείλει να κατανοήσει ότι δεν είναι πλέον επιχειρηματίας των μέσων ενημέρωσης ούτε καν απλός σύμβουλος πολιτικού αρχηγού. Είναι υπουργός μιας κυβέρνησης και ως εκ τούτου δημόσιο πρόσωπο, το οποίο είναι εκ του νόμου υποχρεωμένο να δέχεται την πολιτική κριτική. Οι απειλές οικονομικής εξόντωσης εναντίον των μέσων ενημέρωσης που απλώς κάνουν τη δουλειά τους δεν μας πτοούν. Αλλά αυτόν τον χαρακτηρίζουν.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΦΣΥΝ, ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!