Δημόσιο: «Παράθυρο» Μητσοτάκη για νέο πρόγραμμα προσλήψεων 5.500 πτυχιούχων -Τσίπρας: Κοροϊδεύετε (βίντεο)

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για να υπάρξει νέο πρόγραμμα κατάρτισης 5.500 πτυχιούχων στο Δημόσιο από τον ΟΑΕΔ, σε αντικατάσταση του αντίστοιχου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε, υπό την πίεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, κατά την δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης αφού επανέλαβε ότι δεν μπορεί να γίνει παράταση των συμβάσεων των 5.500 πτυχιούχων που προσελήφθησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ακόμη και να μπορούσε να γίνει εκείνος προτιμά να προσληφθούν ακόμη 5.500 σε νέο πρόγραμμα με νέους όρους: «Έρχομαι τώρα στο ζήτημα ενός από τα προγράμματα τα οποία είχατε δρομολογήσει για τους 5.500 επιστήμονες, οι οποίοι απασχολήθηκαν για ένα χρόνο στο ελληνικό Δημόσιο. Μας ζητάτε να έρθουμε να ανανεώσουμε το πρόγραμμα αυτό κατά παράβαση της ίδιας της πρόσκλησης, είπε ο Πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: Σας ξαναδιαβάζω, γιατί σήμερα μου φαίνεται μερικές φορές δεν καταλαβαίνετε αυτά τα οποία λέω και πρέπει να τα επαναλαμβάνω: «Παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης κατά το αυτό ημερολογιακό έτος ή μετατροπή σε σύμβαση αορίστου χρόνου είναι άκυρες». Αλλά ας το δούμε λίγο και από μία διαφορετική οπτική κ. Τσίπρα. Αν υποθέτουμε ότι έχουμε κονδύλια να επιμορφώσουμε 5.500 επιστήμονες και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να απασχοληθούν για ένα χρόνο στο Δημόσιο, όχι για να τακτοποιηθούν στο Δημόσιο, αλλά για να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία -αυτή είναι η διαφορά στη δική μας λογική- έχουμε δύο επιλογές. Η πρώτη επιλογή είναι να ανανεώσουμε τους υπάρχοντες εργαζόμενους, δημιουργώντας και πολλά νομικά προβλήματα, διότι θα έρθουν στη συνέχεια να στοιχειοθετήσουν δικαίωμα μονιμοποίησης, όλες αυτές οι ιστορίες οι οποίες καταδίωκαν, εδώ και πολλά χρόνια, τη δημόσια διοίκηση. Έχουμε, λοιπόν, την επιλογή ή να προσφέρουμε ένα δεύτερο έτος σε αυτούς τους 5.500 εργαζόμενους ή να ξεκινήσουμε ένα καινούριο πρόγραμμα για ένα χρόνο για άλλους 5.500 εργαζόμενους. Τι διαλέγετε από τα δύο; Προτιμάτε 11.000 εργαζόμενους με ένα χρόνο εμπειρία ή 5.500 με δύο χρόνια εμπειρία; Αυτή είναι η επιλογή, κ. Τσίπρα. Και από τη στιγμή που αυτά τα προγράμματα είναι προγράμματα κατάρτισης για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, διαλέγω το δεύτερο και όχι το πρώτο. Σταματήστε, λοιπόν, επιτέλους να κοροϊδεύετε την ελληνική κοινωνία και αυτούς τους εργαζόμενους στους οποίους, προφανώς, είχατε κλείσει το μάτι, παρότι υπέγραψαν μονοετή σύμβαση και τους είπατε: «Μην ανησυχείτε, αν ξαναβγούμε εμείς θα βρούμε τρόπο να σας τακτοποιήσουμε». Αυτά τους λέγατε. Εμείς δεν τα λέγαμε ποτέ αυτά, επομένως είμαστε πολύ εντάξει με τη συνείδησή μας», 

Τσίπρας: Κοροϊδεύετε τους εργαζόμενους

«Μιλήσατε για τους πεντέμισι χιλιάδες των νέων ανθρώπων και μιλήσατε για “δικά μας” και “δικά σας” παιδιά. Είναι ντροπή κ. πρωθυπουργέ. Κ. πρωθυπουργέ, με ΑΣΕΠ έγιναν αυτές οι προσλήψεις. Θα σας πει μετά ο κ. Γεραπετρίτης για την Ελβετία. Με ΑΣΕΠ έγιναν αυτές οι προσλήψεις. Με ΑΣΕΠ. Ορισμένου χρόνου ήταν, βεβαίως», απάντησε σε εξίσου υψηλούς τόνους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε, δε, ότι: «Λέτε ότι δεν καταλαβαίνω τι μου λέτε. Εσείς δεν καταλαβαίνετε τι διαβάζετε. Διαβάσατε τους όρους και τη διάρκεια της απασχόλησης που ορίζει η σύμβασή τους. Και τι λέει; Παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης κατά το αυτό ημερολογιακό έτος. Κατά το αυτό. Δεν είναι αυτό. Πέρυσι υπογράφτηκε η σύμβαση αυτή. Το 2019. Και εμείς είχαμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα προβλέψουμε τη δυνατότητα της ανανέωσης για έναν ακόμα χρόνο τουλάχιστον ώστε μετά να πάρουν και μία μοριοδότηση αυτοί οι νέοι επιστήμονες, πεντέμισι χιλιάδες είναι, για να μπορέσουν να έχουν μια καλύτερη προοπτική στη χώρα. Και μου λέτε, άλλη μία απάτη. Θέλετε να κρατήσουμε το ισχύον πρόγραμμα και να ανανεώσουμε για πεντέμισι χιλιάδες έναν χρόνο ή να φτιάξουμε ένα καλύτερο, με καλύτερους όρους και για περισσότερο; Πώς θα το κάνετε αυτό; Δεσμευτείτε».

Κατηγόρησε, δε, τον πρωθυπουργό ότι κοροϊδεύει τους εργαζόμενους, καθώς υπάρχει μείωση των κονδυλίων του ΟΑΕΔ από 406 εκατ. ευρώ το 2019 (406 εκατ.) σε 377 εκατ. το 2020: «Έχω εδώ τα στοιχεία του προϋπολογισμού. ΟΑΕΔ: Προγράμματα Απασχόλησης, από 406 εκ. το ΄19, 377 φέτος. Ποιον κοροϊδεύετε κ. Μητσοτάκη; Με ποιον τρόπο θα χρηματοδοτήσετε προγράμματα, ενώ μειώνετε τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για τα Προγράμματα Απασχόλησης; Μακάρι να το καταφέρετε. Εμείς μαζί σας.»

Μητσοτάκης: Θα κλείνω την πόρτα στους διορισμούς από το παράθυρο

Υπενθυμίζεται ότι στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός είχε  κλείσει την πόρτα στους 5.500 πτυχιούχους λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η υποτιθέμενη μη επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο. Αναφέρεται ο κ. Τσίπρας στην ερώτησή του στο: «Τι κάνουμε με τους 5.500 επιστήμονες άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οι οποίοι εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ». Αναρωτιέμαι, κ. Τσίπρα, όταν θίγετε αυτό το ζήτημα δεν γνωρίζετε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υπέγραψαν μία σύμβαση ορισμένου χρόνου; Και δεν γνωρίζετε ότι η ίδια η προκήρυξη την οποία βγάλατε εσείς, στο κεφάλαιο 6, γράφει παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης κατά το αυτό ημερολογιακό έτος ή μετατροπή σε σύμβαση αορίστου χρόνου, είναι άκυρες; Δεν τα γνωρίζετε αυτά; Εξακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας, κλείνοντας το μάτι σε παράνομα βολέματα. Εγώ πάλι θα επιμείνω. Θα κλείνω την πόρτα στους διορισμούς από το παράθυρο. Να, λοιπόν, ποιος πρεσβεύει το παλιό και ποιος πρεσβεύει το νέο», είπε χαρακτηριστικά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα

Θεωρώ ότι ήταν πολύ χρήσιμη η συζήτηση και αυτός ο πρώτος κύκλος αντιπαράθεσης γύρω από τα εργασιακά ζητήματα, διότι μας επέτρεψε, για ακόμα μια φορά, κατ’ αρχάς να διαπιστώσουμε ποιος βρίσκεται σήμερα στο παρόν και ποιος επιδιώκει διακαώς μία επιστροφή στο παρελθόν.

Επιτρέψτε μου, κύριες και κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και αναφέρομαι και στον κ. Τσίπρα ο οποίος δεν έχει έρθει ακόμα στην αίθουσα. Δεν είστε -σας άκουγα- στο «εδώ και τώρα». Είστε στο «εκεί και τότε». Για την ακρίβεια είστε στο 2014. Ακούω τον κ. Τσίπρα να ανεβαίνει στο βήμα και να λέει ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι μειώθηκε ο τζίρος στην αγορά τα Χριστούγεννα κατά 30%. Βλέπω αναρτήσεις τις οποίες κάνει για παιδιά τα οποία λιποθυμούν στα σχολεία -άσχετα αν του διέφυγε η μικρή λεπτομέρεια ότι το κοριτσάκι στο οποίο αναφερόταν δεν ήταν του δημοτικού όπου μοιράζονται σχολικά γεύματα. Ποιος, όμως, να μπει στη μέση ενός ωραίου ψέματος. Μια τέτοια λεπτομέρεια θα χαλάσει λίγο το αφήγημα της ιστορίας. Επιστρέφετε στην αντιπολίτευση που κάνατε με τα μαγκάλια. Μόνο που έχετε κυβερνήσει 4,5 χρόνια και οι πολίτες σας έχουν χρεώσει τις συνέπειες της πολιτικής σας. Γι’ αυτό και σας έστειλαν στην Αντιπολίτευση, αλλά πολύ φοβάμαι ότι πολλά δεν έχετε μάθει από όλη αυτή τη διαδρομή, η οποία σας αναγκάζει σε αναζήτηση ταυτότητας. Υιοθετείτε πάλι ένα λόγο ο οποίος είναι τόσο ξεπερασμένος από τα γεγονότα.

Αναρωτιέμαι μερικές φορές αν, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, μπορείτε πραγματικά να υπάρξετε χωρίς κάποια κρίση. Αν έχετε λόγο ύπαρξης σε μία Ελλάδα η οποία επιστρέφει στην κανονικότητα. Δεν θα πω ότι επέστρεψε στην κανονικότητα αλλά σίγουρα η πορεία της χώρας τους τελευταίους μήνες είναι στη θετική κατεύθυνση. Φοβάμαι ότι ενώ έφυγε η κρίση της χώρας, εσείς μείνατε με τη δική σας εσωτερική κρίση την οποία προσπαθείτε να εξάγετε μέσα από ένα πολιτικό λόγο ο οποίος -επιτρέψτε μου να πω- με το ζόρι κερδίζει κάποια χειροκροτήματα από την Κοινοβουλευτική σας Ομάδα. Είστε Αξιωματική Αντιπολίτευση, έχετε μία υπεύθυνη θέση στο Κοινοβούλιο και πρέπει να σας πω ότι αν συνεχίσετε σε αυτή τη γραμμή -όπως σας έχω ξαναπεί- την Κυβέρνηση μπορεί μεν να τη διευκολύνετε, αλλά σίγουρα δεν κάνετε καλό στη χώρα. Κάτι παραπάνω περιμένουν οι πολίτες. Το 31% που σας στήριξε στις εκλογές, περιμένουν κάτι παραπάνω από εσάς από αυτό το οποίο  βλέπουμε μέχρι σήμερα.

Έρχομαι τώρα στα συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία τέθηκαν στις πρωτολογίες των πολιτικών Αρχηγών. Κύριε Τσίπρα, μιλάτε εσείς για τράπεζες; Ενδιαφέρεστε εσείς για τις τράπεζες; Εσείς που διαλύσατε τις τράπεζες με τη δική σας πολιτική; Που μας χρεώσατε σχεδόν 40 δισεκατομμύρια από τις απώλειες που είχαν οι μετοχές  του ελληνικού Δημοσίου όταν τις κλείσατε; Που επιβάλατε τα capital controls; Ξαφνικά κόπτεστε για τους εργαζόμενους στις τράπεζες, όταν η τρίτη ανακεφαλαιοποίησή τους  ήταν αποκλειστικά δικό σας έργο; Εκπλήσσομαι πραγματικά με το θράσος σας, ειδικά στο ζήτημα αυτό όπου οι ευθύνες της δικής σας Κυβέρνησης, σε αντίθεση ενδεχομένως με την αξιολόγηση της συνολικής ζημιάς που προκαλέσατε στη χώρα μέσω του τρίτου μνημονίου. Εδώ το κόστος το οποίο προκαλέσατε στον Έλληνα φορολογούμενο είναι μετρήσιμο, κ. Τσίπρα. Είναι μετρήσιμο και το χρεώνεστε εσείς και οι Υπουργοί σας. Και είναι ένα κόστος πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων. Άρα, όταν μιλάτε για τις τράπεζες και κόπτεστε για το τι συμβαίνει σε αυτές και στους εργαζόμενους σε αυτές, να είστε πολύ πιο προσεκτικός.

Έρχομαι τώρα στο ζήτημα της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει μία διαδικασία η οποία έχει καθοριστεί με νόμο. Είναι μία νομοθεσία η οποία πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω και ορίζει ότι για να επεκταθεί μία κλαδική σύμβαση και να καταλαμβάνει όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου πρέπει καταρχάς να πιστοποιηθεί με κάποιον τρόπο ότι οι επιχειρήσεις που την έχουν υπογράψει αντιπροσωπεύουν το 50,1% των εργαζομένων. Φαντάζομαι ότι συμφωνείτε και εσείς ότι μία κλαδική σύμβαση για να μπορεί να επεκταθεί θα πρέπει να απηχεί τις απόψεις της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων.

Και δεύτερον -απαντώ και στον κ. Κουτσούμπα- υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία, όχι εξαιρετικά περίπλοκη. Πρέπει να τεθούν υπόψη του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, οι επιπτώσεις από την αύξηση, από την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων, έτσι ώστε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας να γνωμοδοτήσει και στη συνέχεια να αποφασίσει ο Υπουργός. Αυτή είναι η διαδικασία, κ. Τσίπρα. Και πιστεύω ότι μπορεί κάλλιστα να ακολουθηθεί και στην περίπτωση την οποία αναφέρεστε, για να μην έχουμε το προηγούμενο κλαδικές συμβάσεις οι οποίες επεκτάθηκαν με υπουργικές αποφάσεις, χωρίς καμία αξιολόγηση στοιχείων, βρίσκονται σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και κινδυνεύουν να κριθούν άκυρες επειδή ακριβώς δεν τηρήθηκε αυτή η διαδικασία.

Έρχομαι στο ζήτημα των ελέγχων. Όταν έρχεστε και λέτε ενώπιον του Εθνικού Κοινοβουλίου ότι πρόκειται να γίνει ένας έλεγχος σε κάποια εταιρεία, αναφερθήκατε συγκεκριμένα στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά κάποιος «σφύριξε» στην Τράπεζα ότι έρχονται ελεγκτές, τι ακριβώς εννοείτε; Μπορείτε να το εξηγήσετε αυτό; Δεν προσβάλλετε τους ίδιους τους ελεγκτές του ΣΕΠΕ οι οποίοι κάνουν κατά τεκμήριο μία εξαιρετικά δύσκολη δουλειά;  Και έρχεστε με αυτό τον παντελώς ανεύθυνο τρόπο να απευθύνετε μία τέτοια κατηγορία; Και εν πάση περιπτώσει, σας κατέθεσα, κ. Τσίπρα, μία σειρά από στοιχεία. Ξέρετε τα νούμερα δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης. Αυξήθηκαν συνολικά οι έλεγχοι που έκανε το ΣΕΠΕ το 2019 σε σχέση με το 2018. Αυξήθηκαν τα ποσά των βεβαιωμένων προστίμων το 2019 σε σχέση με το 2018. Αυξήθηκαν σημαντικά οι έλεγχοι τους οποίους έκαναν τα ΠΕΚΑ, -ο ΕΦΚΑ δηλαδή- το 2019 σε σχέση με το 2018. Και μάλιστα πρέπει να σας πω ότι μου κάνει εντύπωση, καθώς βλέπω τα συγκεντρωτικά στοιχεία πόσο μειωμένοι ήταν οι έλεγχοι το Μάρτιο, τον Απρίλιο, το Μάιο. Και μετά διπλασιάστηκαν μετά τις εκλογές. Γιατί άραγε, ήταν τόσο μειωμένοι, κ. Τσίπρα, εσείς που κόπτεστε για τον κόσμο της εργασίας; Δεν μπορώ να φανταστώ. Μάλλον είναι μία σύμπτωση αυτή. Δεν μπορώ να την αποδώσω κάπου αλλού.

Αναφερθήκατε και αναφέρθηκαν και άλλοι πολιτικοί Αρχηγοί στο ζήτημα του βάσιμου λόγου απόλυσης. Κοιτάξτε, με βάση το εργατικό δίκαιο της χώρας, αλλά με βάση και την ευρωπαϊκή πρακτική υπάρχουν δύο τρόποι να απολυθεί ένας εργαζόμενος. Αναιτιολόγητη απόλυση, που ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωσης, καθορισμένης, συγκεκριμένης, και αιτιολογημένη απομάκρυνση, όταν υπάρχει κάποιος λόγος που η επιχείρηση διώχνει τον εργαζόμενο, τον απολύει. Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις καταλήγουν τελικά στα δικαστήρια, αλλά σωρευτικά δεν μπορεί να λειτουργήσουν αυτά τα δύο. Και ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο καταργήθηκε η πρόβλεψη για το βάσιμο λόγο, ήταν ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν ήθελαν να εμφανίζει το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» το λόγο για τον οποίο έπρεπε να φύγουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Γιατί μετά είχαν δυσκολία να βρουν δουλειά. Το ηλεκτρονικό φακέλωμα αποτέλεσε δική σας επινόηση. Εξ ου και ουσιαστικά δεν είχαμε καμία αντίδραση από τον κόσμο της εργασίας για την κατάργηση αυτής της διάταξης.

Έρχομαι τώρα στο ζήτημα ενός από τα προγράμματα τα οποία είχατε δρομολογήσει για τους 5.500 επιστήμονες, οι οποίοι απασχολήθηκαν για ένα χρόνο στο ελληνικό Δημόσιο. Μας ζητάτε να έρθουμε να ανανεώσουμε το πρόγραμμα αυτό κατά παράβαση της ίδιας της πρόσκλησης. Σας ξαναδιαβάζω, γιατί σήμερα μου φαίνεται μερικές φορές δεν καταλαβαίνετε αυτά τα οποία λέω και πρέπει να τα επαναλαμβάνω: «Παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης κατά το αυτό ημερολογιακό έτος ή μετατροπή σε σύμβαση αορίστου χρόνου είναι άκυρες». Αλλά ας το δούμε λίγο και από μία διαφορετική οπτική κ. Τσίπρα. Αν υποθέτουμε ότι έχουμε κονδύλια να επιμορφώσουμε 5.500 επιστήμονες και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να απασχοληθούν για ένα χρόνο στο Δημόσιο, όχι για να τακτοποιηθούν στο Δημόσιο, αλλά για να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία -αυτή είναι η διαφορά στη δική μας λογική- έχουμε δύο επιλογές. Η πρώτη επιλογή είναι να ανανεώσουμε τους υπάρχοντες εργαζόμενους, δημιουργώντας και πολλά νομικά προβλήματα, διότι θα έρθουν στη συνέχεια να στοιχειοθετήσουν δικαίωμα μονιμοποίησης, όλες αυτές οι ιστορίες οι οποίες καταδίωκαν, εδώ και πολλά χρόνια, τη δημόσια διοίκηση. Έχουμε, λοιπόν, την επιλογή ή να προσφέρουμε ένα δεύτερο έτος σε αυτούς τους 5.500 εργαζόμενους ή να ξεκινήσουμε ένα καινούριο πρόγραμμα για ένα χρόνο για άλλους 5.500 εργαζόμενους. Τι διαλέγετε από τα δύο; Προτιμάτε 11.000 εργαζόμενους με ένα χρόνο εμπειρία ή 5.500 με δύο χρόνια εμπειρία; Αυτή είναι η επιλογή, κ. Τσίπρα. Και από τη στιγμή που αυτά τα προγράμματα είναι προγράμματα κατάρτισης για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, διαλέγω το δεύτερο και όχι το πρώτο. Σταματήστε, λοιπόν, επιτέλους να κοροϊδεύετε την ελληνική κοινωνία και αυτούς τους εργαζόμενους στους οποίους, προφανώς, είχατε κλείσει το μάτι, παρότι υπέγραψαν μονοετή σύμβαση και τους είπατε: «Μην ανησυχείτε, αν ξαναβγούμε εμείς θα βρούμε τρόπο να σας τακτοποιήσουμε». Αυτά τους λέγατε. Εμείς δεν τα λέγαμε ποτέ αυτά, επομένως είμαστε πολύ εντάξει με τη συνείδησή μας.

Για τα προγράμματα τώρα, μιας και άκουσα να λέτε κάτι για τον ΟΑΕΔ. Απορροφητικότητα των επιχορηγήσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας, έτος 2015 77%, έτος 2016 66%, έτος 2017 68%, έτος 2018 76%. Μόνο το 2019 πήγατε στο 90%. Εσείς που νοιάζεστε για την ανεργία δεν μπορούσατε καν να απορροφήσετε τα ίδια τα κονδύλια του ΟΑΕΔ. Βλέπετε, κ. Τσίπρα, μερικές φορές, όταν μιλάμε με στοιχεία, τα πράγματα δυσκολεύουν για εσάς.

Πάμε τώρα στο τελευταίο ζήτημα. Κατώτατος μισθός. 8 Φεβρουαρίου 2015, ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης: «Το ίδιο πιστοί θα μείνουμε και στη δέσμευσή μας για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ». Όμως, η αύξηση, σας αδίκησα, συγγνώμη, «η αύξηση θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016». Αλλά έχει ένα ενδιαφέρον, επειδή είναι καλό πάντα να συγκρίνουμε τι έχουμε πει προεκλογικά με το τι έχουμε πει μετεκλογικά, διότι ήρθατε εδώ και μας καταγγείλατε ότι τάζουμε «λαγούς με πετραχήλια». Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε στους πολίτες τον απολογισμό του έργου μας. Και προφανώς, θα σας το ξαναπώ για άλλη μια φορά: Ενοχλείστε που αυτή η Κυβέρνηση υλοποιεί το έργο της και τηρεί τις δεσμεύσεις της. Σας είναι κάτι εξαιρετικά ξένο με το οποίο δεν μπορείτε να εξοικειωθείτε. Έχετε ακόμα 3,5 χρόνια για να το συνηθίσετε. Κάντε πολλή υπομονή, λοιπόν.

Εσείς τι λέγατε για τον κατώτατο μισθό το 2014; «751 ευρώ μέχρι το 2016». Είδαμε πού καταλήξατε με τον κατώτατο μισθό εσείς που τώρα κόπτεστε για τους χαμηλόμισθους. Εγώ το 2018 έλεγα να πάει ο κατώτατος μισθός στα 703 ευρώ το 2022. Αυτή είναι η διαφορά υπευθυνότητας. Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο να έρθω εδώ, να πάρω το σφυράκι του κ. Τασούλα και να κάνω πλειοδοσία κατωτάτου μισθού. Πόσο λέτε; 7%. Κυρία Γεννηματά, εσείς πόσο λέτε; 10%; Ο κ. Κουτσούμπας 15%; Κατοχυρώνεται. Τέτοια πλειοδοσία δεν πρόκειται να κάνουμε.

Έρχομαι τώρα για να κλείσω, γιατί δεν μπορώ να το αφήσω αυτό ασχολίαστο. Άκουσα με πολύ προσοχή αυτά τα οποία είπε ο κ. Βαρουφάκης. Έχω μια απορία καταρχάς, κ. Τσίπρα; Γιατί δεν είστε ποτέ στην αίθουσα όταν μιλάει ο κ. Βαρουφάκης; Γιατί φροντίζετε πάντα να απουσιάζετε; Ο κ. Βαρουφάκης είπε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα σήμερα. Μέσα σε αυτά τα οποία είπε, εγώ δεν το είχα ξανακούσει, με προέτρεψε να διαβάσω το βιβλίο του το οποίο ομολογώ ότι δεν έχω διαβάσει. Μας είπε -το γνώριζε ο κ. Τσακαλώτος- να δώσουμε, λέει, τα μεγάλα πλεονάσματα για να πάρουμε τα εργασιακά. Αλήθεια; Έτσι προέκυψαν τα πλεονάσματα, κ. Τσίπρα; Έτσι εξηγείται η επιμονή σας γιατί δεν θέλατε ποτέ την επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πλεονασμάτων; Ίσως κάποια στιγμή αυτή η συζήτηση για το 2015 όντως πρέπει να γίνει, γιατί πρέπει να σας έχουμε και τους δύο μαζί στην αίθουσα για να καταλάβουμε τι έγινε αυτό το αμαρτωλό εξάμηνο.

Έχω, όμως, μία πρόταση για εσάς και κλείνω με αυτό. Μιας και αύριο ετοιμάζεστε να συζητήσετε στην Πολιτική σας Επιτροπή κείμενο απολογισμού για το τι δεν κάνατε καλά αυτά τα 4 χρόνια, προτείνω εξέταση κατ’ αντιπαράσταση με τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Τσίπρα για να δώσουμε, επιτέλους, οριστική απάντηση τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015.

ANAΛΥΤΙΚΑ Η Δευτερολογία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ,  Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή επί της συζήτησης, κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κ.τ.Β., με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

Κύριε Μητσοτάκη, πόσο πολύ τον έχετε αγαπήσει τώρα τελευταία τον κ. Βαρουφάκη;  Σας είναι ιδιαίτερα συμπαθής. Ο άνθρωπος που κατέστρεψε τη χώρα το πρώτο εξάμηνο του ΄15, έτσι λέγατε. Έτσι δεν λέγατε; Ο άνθρωπος που διέλυσε τις τράπεζες, ο άνθρωπος που έφερε χρέος στη χώρα -μια λέγατε 50 δις, μια 100 δις, μια 150 δις, μια 200… Τώρα, πόσο πολύ τον έχετε αγαπήσει; Τόσο πολύ τον έχετε αγαπήσει. Σας είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Καταλαβαίνουμε όλοι τους λόγους για τους οποίους ενδεχομένως σας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Θα καταλάβετε γιατί, κ. Γεραπετρίτη.

Κ. Μητσοτάκη, επεκταθήκατε σε μια σειρά από ζητήματα και θα μου επιτρέψετε να σας απαντήσω ένα προς ένα στα ζητήματα αυτά.

Ασχοληθήκατε με το είδος της αντιπολίτευσης που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον έχετε ξεχάσει το είδος της αντιπολίτευσης που κάνατε εσείς επί τρεισήμισι χρόνια, όταν αναλάβατε την προεδρία του κόμματός σας και μετά από δύο μήνες ζητήσατε εκλογές. Και ξεχάσατε ότι είστε καταγεγραμμένος στην ιστορία ως ο αρχηγός της αντιπολίτευσης που ζητούσε εκλογές το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τη μεταπολίτευση και μετά. Ζητούσατε εκλογές επί τρεισήμισι χρόνια. Προβλέψατε την καταστροφή της χώρας. Προβλέψατε 4ο μνημόνιο. Πέρυσι τέτοιον καιρό τα λέγατε αυτά και σήμερα, στη βάση του 4ου μνημονίου, είσαστε εσείς χάρη στις δικές μας προσπάθειες που δίνετε κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις.

Αναφερθήκατε όμως, και κάνατε μεγάλο λάθος, στα χρόνια του 2012, 2013 και 2014. Και αναφερθήκατε με έλλειψη επίγνωσης για το τι συνέβη στη χώρα εκείνα τα χρόνια που εσείς κυβερνούσατε. Ήσασταν κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης. Και μάλιστα, για μια διαβολική σύμπτωση, ο κ. Βρούτσης ήταν ο υπουργός της Εργασίας που διέλυσε όλους τους εργασιακούς νόμους, φέρνοντας όλη τη λαίλαπα των μνημονίων το 2012, μειώνοντας 22% με έναν νόμο και με ένα άρθρο τον κατώτατο μισθό, φέρνοντας τον υποκατώτατο. Ήσασταν η κυβέρνηση που έφερε μέσα σε λίγους μήνες τη χώρα σε μια πρωτοφανή ύφεση και σε απώλεια του 25% του εθνικού πλούτου. Και σήμερα κουνάτε εσείς το δάχτυλο σε εμάς γιατί διεκδικήσαμε, πότε; Τον Γενάρη του ΄15 τα εργασιακά δικαιώματα και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ξεχνάτε για άλλη μια φορά ότι μετά τη δύσκολη πράγματι συμφωνία -αλλά με προοπτική, διότι εκεί που εσείς αποτύχατε τρεις φορές, τρεις κυβερνήσεις, δυο φορές να ολοκληρώσουν προγράμματα-, εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Και αν σήμερα βρίσκεστε σε θέση να κοκορεύεστε, είναι γιατί αυτός ο λαός και αυτή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ολοκληρώσει κάτι που εσείς ούτε στο όνειρό σας δεν τό ‘χατε δει, από το 2010 έως το 2015.

Μέχρι πρότινος ήξερα ότι με κατηγορείτε διότι, λέει, αντάλλαξα τις συντάξεις με το Μακεδονικό. Και δεν έχετε τσίπα και ντροπή να βγείτε να το διαψεύσετε αυτό ενάμισι χρόνο τώρα που το λέτε. Όταν κι ο ίδιος ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του στον Παπαχελά προχθές βγήκε και είπε ότι αυτό είναι μια αθλιότητα. Σήμερα την αθλιότητα την πολλαπλασιάζετε. Βεβαίως, με την ευτυχή συγκυρία για σας να λέει άλλος πράγματα που θα μπορούσατε να είχατε πει κι εσείς, ότι δήθεν ανταλλάξαμε τα πλεονάσματα, λέει, με τι; Με τα εργασιακά. Τώρα δεν είναι οι συντάξεις με το Μακεδονικό, το οποίο ήταν μια προδοτική συμφωνία για σας, την οποία όμως και τηρείτε και τιμάτε. Όχι μόνο τηρείτε, την τιμάτε, και έχετε και το θράσος να μιλάτε και για ψέματα και για απάτες. Εσείς είσαστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας. Αλλά σήμερα λοιπόν μάθαμε ότι ανταλλάξαμε τα πλεονάσματα.

Ποια πλεονάσματα ακριβώς; Τι είχε υπογράψει ο κ. Σαμαράς κι εσείς μαζί του ως υπουργός τότε; Μήπως είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% και 4,2%; Μήπως εμείς καταφέραμε να μειώσουμε κατά 20 δις ευρώ στην πενταετία το βάρος το οποίο είχατε υπογράψει εσείς; Ή τα ξεχνάτε αυτά; Τα ξεχνάτε. Δεν θα απαντήσετε γι αυτό γιατί τώρα ο κ. Σαμαράς δεν σας αρέσει και πολύ. Εντάξει, καταλαβαίνω, έχετε κι εσείς τα εσωτερικά σας ζητήματα.

Ακούστε να δείτε κ. Μητσοτάκη, όμως: Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Αριστερά και στη δική σας παράταξη. Στη δική σας παράταξη υπάρχει πάντοτε ένα κλίμα λυκοφιλίας, αλλά είναι σε όλους γνωστό ότι «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται». Και είναι σε όλους γνωστό πόσες ομάδες, φράξιες και κόμματα υπάρχουν εντός της Κοινοβουλευτικής σας Ομάδας. Μην κάνετε σε εμάς μαθήματα.

Εμείς, έχουμε την τόλμη και την παρρησία να κοιτάμε κατάματα και τα σωστά και τα λάθη που κάναμε.

Αναρωτιέμαι, ποιο άλλο κόμμα, που κυβέρνησε τον τόπο από την μεταπολίτευση και μετά, είχε την παρρησία και την τόλμη να πει, έστω σε ένα θέμα, «κάναμε λάθος». Όλα σωστά τα κάνατε εσείς. Όλα σωστά. Όλα. Και τη χρεοκοπία την κάνατε σωστά και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων την κάνατε σωστά, και τo 25% που μειώσατε τον εθνικό πλούτο κάνατε σωστά, και τα εξοπλιστικά και τις μίζες τα κάνατε σωστά, του Τσοχατζόπουλου και του Παπαντωνίου και των άλλων. Και τους κουμπάρους κάνατε σωστά, και τα θαλασσοδάνεια που πήρατε δανεικά και αγύριστα από τις τράπεζες, 220 εκατ. ο καθένας σας, τα κάνατε σωστά. Κανένα λάθος δεν κάνατε. Μπράβο σας. Συγχαρητήρια. Συγχαρητήρια…

Αναφερθήκατε, λοιπόν, στα δύσκολα χρόνια, στα πνιγηρά χρόνια για τον τόπο, όταν πέθαιναν συνάνθρωποί μας επειδή η ΔΕΗ τότε έκοβε το ρεύμα. Στα δικά μας τα χρόνια δεν το έκοβε. Και όταν κάποιοι άνθρωποι, συνάνθρωποί μας, συμπολίτες μας, από αναθυμιάσεις από το μαγκάλι, πέθαιναν.

Και λέτε, “λαϊκισμός”. Είναι ύβρις απέναντι στους νεκρούς εκείνης της περιόδου αυτό που κάνετε σήμερα. Όχι λαϊκισμός δικός μας. Και είναι ντροπή σας αυτό.

Λαϊκισμός είναι να μιλάτε χωρίς στοιχεία για δήθεν ανταλλαγές με εθνικά θέματα. Και θέλω να αναρωτηθώ, η επιμονή σας στις δήθεν ανταλλαγές και μάλιστα για κρίσιμα εθνικά θέματα τις μέρες της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, μήπως γεννάται από τη δική σας στάση;

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, μήπως η επιμονή σας να μιλάτε για τέτοιου είδους ανταλλαγές είναι ορμώμενη από μία δική σας ενδεχομένως αντίληψη; Μήπως, τελικά, η σπουδή σας να προχωρήσετε στην απόλυτη άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από 1ης Μαΐου έχει να κάνει με τις όποιες διεκδικήσεις έχετε σε άλλα ζητήματα;

Δεν θέλω να μπω σε αυτή τη λογική. Όμως, θα σας πω με απόλυτη επίγνωση του τι λέω. Η κατάσταση στη χώρα δεν είναι ούτε ειδυλλιακή, ούτε εύκολη. Είναι εξαιρετικά δύσκολη. Και είναι δύσκολη γι’ αυτούς που πέρασαν δύσκολα και τα προηγούμενα χρόνια.

Κ. Μητσοτάκη, πριν από λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, ένας συμπαθής άνθρωπος, ο Λίο Βαράντκαρ, έχασε τις εκλογές. Και τις έχασε, ενώ η Ιρλανδία, προσέξτε, είχε ανάπτυξη 6%. Ούτε 4, ούτε πολύ περισσότερο 2,4% που θα έχουμε φέτος, όπως λέει η Κομισιόν. Είχε ανεργία 5% όχι 17% που έχουμε εμείς. Και χρέος 50%, όχι 180% που έχουμε εμείς. Γιατί τις έχασε; Τα 2/3 των ερωτηθέντων στα exitpolls απάντησαν ότι δεν βλέπουμε καμία βελτίωση στη ζωή μας. Εσείς υποσχεθήκατε όχι απλά βελτίωση, αλλά ραγδαία βελτίωση.

Και πού είναι αυτή η ραγδαία βελτίωση; Περιμένει ο κόσμος να τη δει. Σήμερα, αντί για γαλανό ουρανό, οι περισσότεροι συμπολίτες μας βλέπουν σύννεφα να συσσωρεύονται. Σύννεφα στο προσφυγικό. Παραλάβατε τη Μόρια με 5 χιλιάδες, είναι 25 χιλιάδες. Έχετε καταδικάσει τα νησιά και τους νησιώτες να ζουν σε μια κατάσταση η οποία είναι αδύνατον κανείς να την πάρει στην πλάτη του και να την σηκώσει, ασήκωτη, αβάσταχτη. Κι όλα αυτά για να μην μεταφέρετε από την αρχή, βάση το δικού μας προγράμματος, πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα, γιατί έχετε τους δημάρχους σας να κάνουν αντάρτικο. Και θυσιάζετε πέντε ολόκληρα νησιά, γιατί εσείς δεν μπορείτε να επιβάλλετε το αυτονόητο.

Η κατάσταση και στα εθνικά μας θέματα είναι δύσκολη. Στα κοινωνικά. Έρχονται σύννεφα. Η πρώτη κατοικία. Στην οικονομία, την πραγματική οικονομία. Δεν υπάρχει φως.

Και επανέρχομαι. Γιατί συνέβη αυτό που συνέβη στην Ιρλανδία; Κέρδισε η Αριστερά, κυρία Βούλτεψη, και έχασε ο δεξιός πρωθυπουργός ο οποίος είχε, όπως σας είπα πιο πριν, ανάπτυξη 6% και ανεργία 5%. Κ. Βούλτεψη, την άλλη φορά να σας φωνάξουμε να μας κάνετε μια ανάλυση για το γιατί δεν έπρεπε η χώρα να είναι το Βερολίνο.

Ακούστε όμως αυτό που θέλω να πω. Η Ιρλανδία μας διδάσκει ότι ούτε οι ρυθμοί ανάπτυξης, ούτε οι δείκτες της ανεργίας από μόνοι τους δεν αρκούν για να αισθανθούν οι πολίτες βελτίωση στη ζωή τους, αν δεν αντιμετωπίσουμε το κρίσιμο ζήτημα. Ποιο είναι το κρίσιμο ζήτημα για μας;

Η ποιότητα της εργασίας, η βελτίωση των αμοιβών και άρα της αγοραστικής δύναμης. Το μοντέλο της εργασίας που προωθείτε είναι αυτό του εργαζόμενου-φτωχού. Πληρώνεται για 4 ώρες, δουλεύει όμως 8 στην πραγματικότητα. Πληρώνεται για 8 ώρες, δουλεύει για 12 στην πραγματικότητα. Και αυτή την πραγματικότητα, ξέρετε, δεν την φέραμε εμείς, εσείς την φέρατε. Εμείς προσπαθήσαμε σε μεγάλο βαθμό να την αλλάξουμε και πετύχαμε πολλά. Η ανατροπή στις σχέσεις εργασίας έγινε επί των ημερών σας, με υπουργό τον κ. Βρούτση. Όπου πήγαμε από το 35% της μερικής απασχόλησης στις προσλήψεις, στο 55%, Εμείς δημιουργήσαμε 500 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Νομοθετήσαμε μια σειρά από μέτρα υπέρ των εργαζομένων. Έξι εκατομμύρια υπερωρίες καταγράφηκαν μόνο σε μια χρονιά χάρη στο νόμο για υποχρεωτική ηλεκτρονική δήλωση των υπερωριών από τους εργοδότες και χάρη στους διαρκείς ελέγχους του ΣΕΠΕ.

Κι έχετε το θράσος τώρα να ενοχοποιείτε και τους εργαζόμενους, διότι γίνεται σφυριχτή ο έλεγχος και το μαθαίνει η τράπεζα. Ενοχοποιείτε τους εργαζόμενους στο ΣΕΠΕ, αυτούς που κάνουν έλεγχο.

Υπερδιπλασιάστηκαν οι επιχειρήσεις που δήλωσαν υπερωρίες και υπερδιπλασιάστηκαν και οι εργαζόμενοι που πήραν υπερωρίες και κάποιοι είδαν τη ζωή τους να βελτιώνεται γιατί γυρνάγανε σπίτι τους στην ώρα τους. Αυτά συνέβησαν επί των ημερών μας, όσο κι αν θέλετε να τα κρύψετε.

Παραλάβαμε την αδήλωτη εργασία στο 19,2%, την παραδώσαμε στο 9%. Και, φυσικά, επαναφέραμε συλλογικές συμβάσεις, επεκτασιμότητα, υποχρέωση αιτιολόγησης απολύσεων, προστασία εργολαβικών εργαζομένων. Όλα  αυτά που με μεγάλη ταχύτητα ξηλώσατε εσείς, όχι στους επτά μήνες, στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης σας.

Έρχεστε και μου λέτε, σε σχέση με τον βάσιμο λόγο της απόλυσης: Ο βάσιμος λόγος της απόλυσης είναι ρύθμιση που υπάρχει στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη. Είναι κεκτημένο του ευρωπαϊκού δικαίου και  ισχύει στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. Εσείς το καταργήσατε με μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής. Και καταφέρατε το πρωτοφανές, έναν μόλις μήνα μετά την εκλογή σας όλη η αντιπολίτευση να αποχωρήσει. Δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησε. Άδειασε η Βουλή. Έναν μόλις μήνα. Για να κάνετε τη χάρη, το χατίρι, στον ΣΕΒ.

Τα επιχείρημά σας περί δήθεν φακελώματος των εργαζομένων είναι τόσο ψευδές όσο και αστείο. Ο εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα να έχει πρόσβαση στα στοιχεία του εργαζόμενου -o νέος εργοδότης που τυχόν θα τον επαναπροσλάβει-, παρά μονάχα στα στοιχεία που αφορούν τον εργαζόμενο στη δική του επιχείρηση. Και είναι απαράδεκτο να επικαλείστε μια παράνομη πρακτική για να δικαιολογήσετε την κατάργηση μέτρων προστασίας των εργαζομένων όπως αυτό της αιτιολόγησης της απόλυσης, που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τις χώρες της Ε.Ε.

Μιλήσατε για τους πεντέμισι χιλιάδες των νέων ανθρώπων και μιλήσατε για “δικά μας” και “δικά σας” παιδιά. Είναι ντροπή κ. πρωθυπουργέ. Κ. πρωθυπουργέ, με ΑΣΕΠ έγιναν αυτές οι προσλήψεις. Θα σας πει μετά ο κ. Γεραπετρίτης για την Ελβετία. Με ΑΣΕΠ έγιναν αυτές οι προσλήψεις. Με ΑΣΕΠ. Ορισμένου χρόνου ήταν, βεβαίως.

Λέτε ότι δεν καταλαβαίνω τι μου λέτε. Εσείς δεν καταλαβαίνετε τι διαβάζετε. Διαβάσατε τους όρους και τη διάρκεια της απασχόλησης που ορίζει η σύμβασή τους. Και τι λέει; Παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης κατά το αυτό ημερολογιακό έτος. Κατά το αυτό. Δεν είναι αυτό. Πέρυσι υπογράφτηκε η σύμβαση αυτή. Το 2019. Και εμείς είχαμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα προβλέψουμε τη δυνατότητα της ανανέωσης για έναν ακόμα χρόνο τουλάχιστον ώστε μετά να πάρουν και μία μοριοδότηση αυτοί οι νέοι επιστήμονες, πεντέμισι χιλιάδες είναι, για να μπορέσουν να έχουν μια καλύτερη προοπτική στη χώρα. Και μου λέτε, άλλη μία απάτη. Θέλετε να κρατήσουμε το ισχύον πρόγραμμα και να ανανεώσουμε για πεντέμισι χιλιάδες έναν χρόνο ή να φτιάξουμε ένα καλύτερο, με καλύτερους όρους και για περισσότερο; Πώς θα το κάνετε αυτό; Δεσμευτείτε.

Έχω εδώ τα στοιχεία του προϋπολογισμού. ΟΑΕΔ: Προγράμματα Απασχόλησης, από 406 εκ. το ΄19, 377 φέτος. Ποιον κοροϊδεύετε κ. Μητσοτάκη; Με ποιον τρόπο θα χρηματοδοτήσετε προγράμματα, ενώ μειώνετε τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για τα Προγράμματα Απασχόλησης; Μακάρι να το καταφέρετε. Εμείς μαζί σας.

Και κλείνω με το θέμα του κατώτατου μισθού. Και μην επιχειρείτε να ξεφύγετε έτσι με το θέμα αυτό. Θέλω να καταθέσω στα πρακτικά ένα διάγραμμα που δείχνει ότι η μόνη χώρα της Ε.Ε., που ο κατώτατος μισθός το 2020 είναι χαμηλότερος από τον κατώτατο μισθό το 2010, είναι η Ελλάδα. Η μόνη χώρα στην Ε.Ε., κ. Μητσοτάκη, που ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος το ‘20 απ ότι ήταν το ‘10 είναι η Ελλάδα.

Και άλλες χώρες είχαν μνημόνια. Και άλλες χώρες είχαν λιτότητα. Καμία δεν έχει αυτό που έχουμε εμείς.

Άκουσα με ενδιαφέρον την κ. Γεννηματά να συμφωνεί στην ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού. Απλά, να προτείνει την ευθύνη να την αναλάβουν οι εταίροι μέσα από συλλογικές  διαπραγματεύσεις.

Δεν έχω αντίρρηση σ’ αυτό, Αν συμφωνούμε όμως ότι πρέπει να επανέλθουμε τουλάχιστον το 2021 εκεί που ήμασταν το 2010, δηλαδή στον κατώτατο στα 751, τότε είμαι έτοιμος να προτείνω να αλλάξουμε εμείς την πρόταση νόμου μας και να δώσουμε από αύριο, από σήμερα, και όχι το ΄21, την ευθύνη στους κοινωνικούς εταίρους, υπό μία όμως προϋπόθεση: Ότι η αύξηση που θα αποφασίσουν θα έχει ως πάτωμα το 7,5% για το ΄20 και το 7,5% για το ΄21. Αν οι συλλογικοί εταίροι αποφασίσουν για μεγαλύτερες αυξήσεις, θα τις στηρίξουμε. Κι αν αυτό είναι το ζήτημα λοιπόν, να δώσουμε στους κοινωνικούς εταίρους τη δυνατότητα να διαπραγματευθούν. Υπό αυτόν τον όρο, εμείς λέμε ναι. Κι αν θέλετε, να καταθέσουμε και μαζί αυτή την πρόταση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Εγώ θα το αντιστρέψω και θα πω το εξής: Μάλιστα, κανείς δεν θέλει να μην έχουμε ισχυρές επιχειρήσεις. Αλλά, δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία χωρίς ποιότητα στην εργασία των εργαζομένων και, άρα, δεν υπάρχει και ισχυρή χώρα χωρίς ποιότητα στην εργασία των εργαζομένων.

Ήθελα λοιπόν σήμερα να απευθυνθώ όχι τόσο στον κ. Μητσοτάκη, γιατί ξέρω τις απόψεις του και τις θέσεις του. Ήθελα όμως να απευθυνθώ –και του ζητάω κι αυτός να μην απευθυνθεί σε εμένα, ξέρει ο κόσμος ότι διαφωνούμε, αλλά να απευθυνθεί στους χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, τους εργαζόμενους, αυτούς που είναι έξω και αυτούς που είναι εδώ πάνω και μας παρακολουθούν. Και από τα Λιπάσματα της Καβάλας και από την Τράπεζα Πειραιώς και από τα ΕΛΠΕ και τους νέους επιστήμονες, που πεντέμισι χιλιάδες θα βρεθούν στο δρόμο. Δεν είναι αόρατοι άνθρωποι αυτοί, επειδή δεν ασχολούνται τα ΜΜΕ μαζί τους. Ορίστε. Είναι ορατοί, έχουν πρόσωπα. Κι έχουν και ονοματεπώνυμο. Σ’ αυτούς να απευθυνθείτε. Και να απευθυνθείτε και στους οκτακόσιους ογδόντα χιλιάδες εργαζόμενους που είδαν αυξήσεις στους  μισθούς τους με την αύξηση του κατώτατου, που κάναμε το ‘19, και στο ένα εκατομμύριο ογδόντα χιλιάδες που θα δουν αυξήσεις, αν γίνει δεκτή η πρότασή για αύξηση άλλο 7,5% το 2020.

Σ’ αυτούς λοιπόν να απευθυνθείτε κ. Μητσοτάκη, στον κόσμο της εργασίας. Σ’  αυτούς έχετε να απολογηθείτε, όχι στην κοινοβουλευτική σας ομάδα.

Εμείς μ’ αυτόν τον κόσμο θέλουμε να προχωρήσουμε, γιατί αυτόν τον κόσμο θέλουμε να εκπροσωπούμε. Γι’ αυτό και καταθέσαμε αυτή την πρόταση νόμου. Γι’ αυτό και θα καταθέσουμε ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας απέναντι στη νέα γενικευμένη απειλή της εργολαβοποίησης των εργαζομένων. Και θα καταθέσουμε πρόταση νόμου για την  καθολική κάλυψη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Γιατί εμείς αναμετριόμαστε με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του κόσμου της εργασίας. Όχι με εσάς. Εσείς πολύ σύντομα θα αναμετρηθείτε με τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική σας.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΤΣΙΠΡΑΣ, ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΚΟΡΟΙΔΙΑ, PROTEINOMENA, 5.500 ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!