Δημογραφικό ζήτημα -Χρυσοβελώνη: Να σταθούμε στο πλευρό της οικογένειας

Πραγματοποιήθηκε χθες στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών Ημερίδα με θέμα : «Πολιτικές για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος» που διοργάνωσε το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής – Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Ημερίδα προσκλήθηκε και απεύθυνε χαιρετισμό η Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μ. Χρυσοβελώνη, ως αρμόδια για θέματα ισότητας των φύλων και καταπολέμησης της έμφυλης βίας, με κεντρικές ομιλήτριες τις κ.κ Μ. Ξενογιαννακοπούλου-Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Σ. Αναγνωστοπούλου-Αναπληρώτρια Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Θ. Φωτίου-Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Μ. Τζούφη-Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Από την τοποθέτηση της Υφυπουργού παρατίθενται τα σημαντικότερα σημεία :

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ  ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ

«Η οικονομική κρίση, οι νεοφιλελεύθερες – ακραίες και βίαιες – πολιτικές που επιβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μας δοκίμασαν τα τελευταία 10 χρόνια. Διαδραμάτισαν έναν εξαιρετικά αρνητικό ρόλο για την επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος, και μάλιστα, με διπλό τρόπο: αφενός οι νέες οικογένειες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την γέννηση και το μεγάλωμα παιδιών, αφετέρου μεγάλος αριθμός νέων, δυνάμενων να αποκτήσουν οικογένειες με πόρους – εξαιτίας των ειδικοτήτων τους (μιλάμε για επιστήμονες) – έφυγαν για το εξωτερικό».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

«Στην επίκαιρη συζήτηση για την ανάγκη σύστασης ενός μεγάλου δημοκρατικού μετώπου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ο χώρος αυτός το κέρδισε στην πράξη, με το «σπαθί» του όπως λέμε, αφού στάθηκε, έμεινε και αντιμετώπισε την κρίσιμη κατάσταση της χώρας, αλλά και τα κρίσιμα – από χρόνια εγκαταλελειμμένα προβλήματα – το δημογραφικό ζήτημα, η υπογεννητικότητα, η υπογονιμότητα πρέπει και θα έχουν κεντρική θέση.  Αν οι πολίτες αυτού του δημοκρατικού μετώπου δεν το κάνουμε, δεν θα το κάνουν άλλοι πολιτικοί χώροι, όπως η σημερινή Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, αφού φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να ιεραρχήσουν τις πολιτικές τους κλείνοντας το «μάτι» στον ακροδεξιό λαϊκισμό και στον οικονομικό τομέα, στην απόλυτη κυριαρχία των παγκόσμιας εμβέλειας κεφαλαιουχικών ενώσεων και στους τοπικούς εκπροσώπους τους.
Και αν θα εμφανιστούν ότι ενδιαφέρονται, θα το κάνουν υποκριτικά και επιφανειακά».

ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ

«Στο νομοσχέδιο που το Υπουργείο Εσωτερικών εισάγει τις ερχόμενες ημέρες στην Βουλή για την Ισότητα των Φύλων, προσπαθούμε να στηρίξουμε κυρίως την γυναίκα – την μητέρα, είτε είναι εργαζόμενη, είτε όχι, το πρόσωπο που είναι βασικός πυλώνας της οικογένειας.
Αυτό επιτυγχάνεται τόσο με μέριμνα ως προς την γενική κοινωνική και επαγγελματική στήριξη των γυναικών, αλλά και με πρακτικά μέτρα. Για παράδειγμα, για πρώτη φορά προβλέπεται άδεια μετ’ αποδοχών σε εργαζόμενες στις οποίες εφαρμόζονται μέθοδοι ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Επιπλέον, με συμφωνίες συνεργασίας που έχουμε υπογράψει ήδη με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, έχουμε θέσει τις βάσεις για να εργαστούμε, μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου, σε όλους τους τομείς της Ισότητας και να υποστηρίξουμε τις γυναίκες και τις οικογένειες τους, άμεσα, με εγγύτητα, μέσα στις πόλεις τους.
Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι όλα τα υπουργεία και όλοι οι φορείς, εκπονούν δράσεις, ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε στο πλευρό της οικογένειας αλλά και να δημιουργήσουμε συνθήκες κατάλληλες και γόνιμες, ώστε η Ελληνική οικογένεια να μεγαλώσει».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΟΜΙΛΙΑ, ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ, ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!