δημιουργούνται-30-ειδικά-κεπ-για-δανε-131312
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 05.01.2016 | 09:02

Δημιουργούνται 30 «ειδικά» ΚΕΠ για δανειολήπτες – Ποιος θα είναι ο ρόλος τους

Τη δημιουργία 30 εξειδικευμένων ΚΕΠ – κέντρων πληροφόρησης δανειοληπτών ανά την επικράτεια ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο».

Τα Κέντρα θα συστηματοποιήσουν την ενημέρωση των δανειοληπτών για τα νέα εργαλεία που θα παρέχει το Δημόσιο, προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές προς τις τράπεζες, «κόκκινα δάνεια», προστατεύοντας την κύρια κατοικία τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό «μετά την θωράκιση των νοικοκυριών στη χαμηλότερη εισοδηματική ομάδα των ως 20.000 ευρώ ετησίως, με συμμετοχή του κράτους, σειρά παίρνει η επόμενη -και μεγαλύτερη πληθυσμιακά- ομάδα των 20.000 ως 35.000 ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση το κράτος δεν συμμετέχει στο κόστος, αλλά παρέχει εργαλεία στον δανειολήπτη προκειμένου να βελτιώσει τη θέση του έναντι των τραπεζών και τελικά να πληρώσει την οφειλή του με βάση την πραγματική εμπορική αξία του ακινήτου και τις δυνατότητες που του παρέχει το εισόδημά του. Παράλληλα, συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του δικαστικού συστήματος από τον τεράστιο όγκο υποθέσεων με ενίσχυση της εξωδικαστικής και προδικαστικής επίλυσης των υποθέσεων.

Το πρώτο είναι ο νέος κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών, που αναγνωρίζει ότι υφίσταται για το δανειολήπτη ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης και την υποχρέωση του ιδρύματος να αναπροσαρμόσει την οφειλή.

Το δεύτερο είναι η ίδρυση ανεξάρτητης Αρχής τεκμηρίωσης της δυνατότητας αποπληρωμής, στην οποία θα μπορεί να προσφύγει ακόμη και ο ίδιος ο δανειολήπτης ή το δικαστήριο, προκειμένου η οφειλή να αναπροσαρμόζεται από δικαστή, που θα λαμβάνει υποχρεωτικά υπόψη την θέση της Αρχής.

Το τρίτο είναι τα 30 κέντρα πληροφόρησης που ιδρύονται ανά την επικράτεια, τα οποία θα συστηματοποιήσουν την ενημέρωση για τα παραπάνω εργαλεία και τον τρόπο προσέγγισης του προβλήματος, με βάση την νέα νομοθεσία. Θα πρόκειται ουσιαστικά για εξειδικευμένα ΚΕΠ για δανειολήπτες. Το κράτος οφείλει να συστήσει έναν θεσμό 100% έγκυρο, ώστε οι δανειολήπτες να μην είναι δέσμιοι της νομικής συμβουλής».