Διακόπτονται χιλιάδες παιδιατρικές φυσικοθεραπείες ειδικής αγωγής - Aftodioikisi.gr
Δευτέρα
4
Ιούλιος
Back

Διακόπτονται χιλιάδες παιδιατρικές φυσικοθεραπείες ειδικής αγωγής

Το γεγονός ότι το πρόσφατο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή από το Υπουργείο Υγείας στερεί από τους γονείς το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής θεραπευτή, αφού ορίζει πως από εδώ και στο εξής μπορούν να υποβάλλονται σε θεραπείες από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές και μόνο, καθώς και ότι αναγκάζει χιλιάδες παιδιά να διακόψουν τα θεραπευτικά τους προγράμματα, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις ακολουθούσαν, θίγει το Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής.

Ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Ειδικής Αγωγής, Νίκος Τσολάκης, μιλώντας για τον νέο νόμο υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα πολλοί φυσικοθεραπευτές που ασχολούνται με περιστατικά, τα οποία χρήζουν ειδικών θεραπειών, δεν έχουν συμβασιοποιηθεί με τον ΕΟΠΥΥ και ούτε είναι πρόθυμοι να το κάνουν με τέτοιους επαχθείς και δυσβάσταχτους για την επαγγελματική επιβίωση τους όρους.

Συνεχίζοντας, τονίζει ότι το υπουργείο Υγείας εν μέσω πανδημίας έρχεται να εκβιάσει καταστάσεις και να τους αναγκάσει να συμβασιοποιηθούν, γεγονός που δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από το Πανελλήνιο Συντονιστικό.

Παράλληλα, αναφέρει ότι εκατοντάδες παιδιά θα αναγκαστούν να σταματήσουν τα θεραπευτικά προγράμματα που ακολουθούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καθώς πλέον θα μπορούν να απευθυνθούν μόνο σε συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές.

Η έκκληση των θεραπευτών

Οι θεραπευτές καλούν την κυβέρνηση έστω και τώρα την ύστατη ώρα να επανεξετάσει το ζήτημα και να μην προκαλέσει αναστάτωση στον ευαίσθητο κλάδο της Ειδικής Αγωγής εν μέσω της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τους θεραπευτές οι κινήσεις αυτές αποσκοπούν στην περαιτέρω περικοπή των δαπανών για την ειδική αγωγή, όταν ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ από το 2015 μέχρι σήμερα έχει υποστεί μείωση τουλάχιστον 40%.

«Μοναδικό κριτήριο για μια τέτοια κίνηση είναι ο κλειστός προϋπολογισμός. Μπορεί τώρα το ζήτημα να αφορά τους φυσικοθεραπευτές. Ωστόσο, φαίνεται σαφώς η πρόθεση των ιθυνόντων για τη σύναψη συμβάσεων με στόχο των περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή και με τους άλλους κλάδους (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κ.α.). Σε κάθε περίπτωση έχει καταστεί σαφές ότι ως κλάδος συνολικά πως δεν πρόκειται να μπούμε σε κανενός είδους συζήτηση περί συμβάσεων όσο υπάρχει rebate και clawback», επισημαίνει με τη σειρά του ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Κώστας Ρόγκας.

Με το ίδιο νομοσχέδιο συνεχίζεται η απευθείας αποζημίωση των ασφαλισμένων από τον ΕΟΠΥΥ για θεραπείες ειδικής αγωγής που αφορούν λογοθεραπείες και εργοθεραπείες. Το Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής ζητεί το ίδιο να ισχύσει και για τις φυσικοθεραπείες προκειμένου να μην έρθουν χιλιάδες οικογένειες σε δεινή θέση.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!