διαγραφή-χρεών-στο-δημόσιο-με-7-κριτήρι-143386
ΔΗΜΟΣΙΟ | 15.10.2015 | 13:36

Διαγραφή χρεών στο Δημόσιο με 7 κριτήρια – Το ευεργετικό μέτρο που προανήγγειλε η κυβέρνηση – Ποιοι μπορούν να ωφεληθούν

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε διαγραφή χρεών στην Εφορία μέχρι 20.000 ευρώ για τα φτωχά και υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης.

Το ευεργετικό μέτρο αφορά μικροοφειλέτες και έχει ήδη ψηφιστεί με το μνημόνιο τον περασμένο Αύγουστο. Ουσιαστικά, γίνεται χρήση διατάξεων που υπάρχουν στον τροποποιημένο νόμο Κατσέλη και πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθείται σε ολόκληρη την Ευρώπη για χρέη προς Δημόσιο Τράπεζες κλπ.

Ποια είναι τα κριτήρια για τη διαγραφή των οφειλών:

-Ο οφειλέτης να μην έχει ακίνητη περιουσία

-Να μην έχει κάνει καμία πράξη διάθεσης περιουσίας τα τελευταία τρία χρόνια

-Να μην έχει στην κατοχή του άλλα περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις ως 1.000 ευρώ

-Να μην έχει κανένα εισόδημα ένα χρόνο πριν την αίτηση στο Ειρηνοδικείο για τη διαγραφή του χρέους

-Να μην υπάρχει ενυπόθηκο δάνειο στο όνομά του

-Το ύψος των χρεών προς τράπεζες και Δημόσιο να μην ξεπερνάει τις 20.000 ευρώ

-Να έχει δείξει καλή πρόθεση για συνεργασία με τις τράπεζες ως προς την αποπληρωμή των χρεών του.

Τα χρέη προς το Δημόσιο που μπορούν να διαγραφούν με τον παραπάνω τρόπο είναι χρέη προς την εφορία, χρέη προς τους ΟΤΑ και χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Αμέσως μόλις ο οφειλέτης κάνει την αίτηση στο Ειρηνοδικείο εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις πετυχαίνει την άρση κάθε δίωξης σε βάρος του και ταυτόχρονα για 18 μήνες πετυχαίνει προσωρινή απαλλαγή από τα χρέη.

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.