«Διαφάνεια»: Τέλος σε διαφθορά, διαπλοκή και απατεωνία στο Δημόσιο

«Τέλος της εποχής των απατεώνων, των καταχραστών του δημόσιου χρήματος, των διεφθαρμένων, των διαπλεκόμενων» έρχεται με το σχέδιο «Διαφάνεια» που συνέταξε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας, σχέδιο το οποίο παρέδωσε χθες στον Πρωθυπουργό και στους αρμόδιος υπουργούς. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, ο λέει στη δήλωσή του ο γενικός γραμματέας, είναι η συνεργασία όλων.

Διότι «όσο ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό αν είναι ένα Εθνικό Σχέδιο, όσες προϋποθέσεις και εάν συντρέχουν, η διαφθορά και πάλι δεν αντιμετωπίζεται, όταν δεν υπάρχει η ουσιαστική, ειλικρινής, ισχυρή πολιτική βούληση. Πολιτική βούληση και διαφθορά δεν μπορούν να συνυπάρχουν. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι όπου υπάρχει διαφθορά δεν υπάρχει πολιτική βούληση και όπου υπάρχει πολιτική βούληση δεν υπάρχει διαφθορά».

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αντιμετωπίζει τα φαινόμενα της διαφθοράς που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση και την εθνική ταπείνωση, και καθιστά τη διαφάνεια απαραίτητο παράγοντα για την πάταξη της διαφθοράς, την θωράκιση του πολιτικού συστήματος, την εύρυθμη και ουσιαστική λειτουργία της Δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης», υπογραμμίζει.

Όπως λέει ο Γ. Σούρλας, το πρόγραμμα «Διαφάνεια»:

– Βάζει τέλος στην αναποφασιστικότητα στην οποία οδήγησαν οι ατέρμονες συζητήσεις κυβερνήσεων κατά το παρελθόν για την αναζήτηση πολιτικών, για την πάταξη της διαφθοράς και προώθηση της διαφάνειας.

– Βγάζει τη χώρα από την επιτήρηση και οδηγεί στην εκπλήρωση όλων των διεθνών υποχρεώσεων και των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί για θέματα διαφθοράς ενώ ανταποκρίνεται και στις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο και τους οδικούς χάρτες.

– Δίνει προτεραιότητα στην καταπολέμηση της διαφθοράς σε τομείς αμέσου κινδύνου και υψηλών οικονομικών αποτελεσμάτων, όπως είναι η Υγεία, προμήθειες, λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή, πολεοδομίες, δημόσια διοίκηση.

– Αποκαθιστά την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς για να στέκεται ως ισότιμος διεθνής συνομιλητής και πρωτοστάτης στον αγώνα κατά της διαφθοράς.

– Αποκαθιστά και επανατοποθετεί τη διαφάνεια ως λέξη και ως έννοια, στη συνείδηση της κοινωνίας, αφού η μέχρι σήμερα άσκοπη πολλές φορές χρήση του όρου, την έχει καταστήσει κενή περιεχομένου ως λέξη, αδιάφορη ως νόημα, και μη πιστευτή ως προς τις δηλούμενες προθέσεις χρήσης της.

– Δίνει έμφαση στην Παιδεία, τη διαπαιδαγώγηση για μια κοινωνία με ηθικό κοινωνικό υπόβαθρο, που οι πολίτες να διαπνέονται από τις αρχές περί δικαίου, καθήκοντος, εντιμότητας, αξιοπρέπειας, σεβασμού στους νόμους, να υπηρετεί τους θεσμούς και να κυριαρχεί η ηθική συνείδηση και ο κοινωνικός έλεγχος.

– Αναφέρεται στη παθογένεια του συστήματος στα αίτια και τις επιπτώσεις στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα προκειμένου να προχωρήσουμε στην αιτιολογική αντιμετώπιση των φαινομένων της διαφθοράς.

Για την υλοποίηση του προγράμματος «Διαφάνεια», προβλέπεται σύγχρονη οργανωτική υποδομή, εξοπλισμός και στελέχωση με βασικά όργανα:

Τον Εθνικό Συντονιστή που υπάγεται στον Πρωθυπουργό και έχει τις αρμοδιότητες συντονισμού, εποπτείας και ελέγχου όλων των εμπλεκομένων παραγόντων και των δράσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Διυπουργική Γραμματεία, που αποτελείται από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων.

Συντονιστική Επιτροπή, την οποία θα αποτελούν οι επικεφαλείς όλων των επισήμων φορέων με αρμοδιότητα την καταπολέμηση της διαφθοράς στην χώρα μας.

Συμβουλευτικό Σώμα. Θα το αποτελούν εκπρόσωποι από ελληνικούς και διεθνείς πολιτικούς, επιστημονικούς, επαγγελματικούς, παραγωγικούς, συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Περιφερειακή Επιτροπή. Θα αποτελείται από τους γενικούς γραμματείς των περιφερειών της χώρας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΣΧΕΔΙΟ, ΣΟΥΡΛΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]