Χαρδαλιάς «αδειάζει» Πέτσα για Πάσχα: Ατομική λατρεία στο σπίτι & όχι στην εκκλησία

Το «παράθυρο» που είχε ανοίξει μερικές ώρες πριν κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για ατομική προσευχή στους ναούς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, έκλεισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την απογευματινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας: «Η ατομική προσευχή δεν προβλέπεται στους κατ’ εξαίρεση λόγους μετακίνησης, άρα οι εκκλησίες είναι κλειστές για το κοινό… Προς το παρόν θα αρκεστούμε στην ατομική προσευχή δίπλα στις εικόνες που ο καθένας μπορεί να έχει σπίτι του», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, επικαλέστηκε και την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, η οποία τόνισε ότι οι ναοί θα είναι ανοικτοί τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας μόνο σε συγκεκριμένες ώρες αποκλειστικά για τους ιερείς και το απολύτως αναγκαίο προσωπικό των ναών, δηλαδή για έναν ψάλτη και έναν νεωκόρο. Αλλά και ότι «δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην εκκλησία. Οι εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς κι αυτό είναι το νόημα της «κεκλεισμένων των θυρών» τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών», αναφερόταν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.  Πάντως, νωρίτερα η Ιερά Σύνοδος με «ΕΓΚΥΚΛΙΟ» καθόρίζεε ότι οι ναοί θα παραμείνουν ανοιχτοί:

-για δύο ώρες μετά το πέρας των πρωινών ακολουθιών, από τις 11 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι την Μεγάλη Εβδομάδα.

– για τέσσερις ώρες (από τη 1 μετά το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα) μετά την τελετή της αποκαθήλωσης την Μεγάλη Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κ. Πέτσας, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την συγκεκριμένη εγκύκλιο, είχε υποστηρίξει ότι «παρεμπιπτόντως μπορεί κάποιος όταν κάνει κάποια άλλη έξοδο από το σπίτι του, για λόγους που δικαιολογούν αυτήν την έξοδο, μπορεί να περάσει για ατομική λατρεία και από την εκκλησία της ενορίας του. Αυτό που θα φροντίσουμε σε συνεργασία πάντα με την Εκκλησία, είναι να μην υπάρξει συνωστισμός», είχε προσθέσει, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΡΑΔΑΛΙΑ

Η Πολιτεία έχει λάβει δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να αποφευχθεί, χωρίς εξαιρέσεις, ο συγχρωτισμός των πολιτών και η μετάδοση του ιού.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού, έδωσε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και γενναιότητας, στο πλαίσιο των αποφάσεων της πολιτείας, κατευθύνσεις προς τους πιστούς εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας.

Σήμερα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, διευκρίνισε ότι οι ναοί θα είναι ανοιχτοί τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος μόνο συγκεκριμένες ώρες, αποκλειστικά για τους ιερείς και το απολύτως αναγκαίο προσωπικό των ναών, δηλαδή για έναν ψάλτη και ένα νεωκόρο.

Οι ναοί μας θα είναι κλειστοί για τους πιστούς.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανένα πιστό να πάει στην εκκλησία, τους αποτρέπει. Οι εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς και αυτό είναι το νόημα της κεκλεισμένων των θυρών τελέσεως των ιερών ακολουθιών.

Η χθεσινή εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπός της, απευθύνεται μόνο προς τους Μητροπολίτες και όχι τους πιστούς και κατά συνέπεια δεν είναι έγγραφο προτρεπτικό για προσέλευση στην εκκλησία.

Πέρα, όμως, από όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν την φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση κατ’ άκραν εκκλησιαστική οικονομία. Και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι προσηλωμένοι στην κατ’ οίκον προσευχή.

Παρακαλώ θερμά να ακολουθήσουμε όλοι μας, χωρίς εξαιρέσεις, την προτροπή της Ιεράς Συνόδου. Εξάλλου, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδας ήταν σαφής όταν είπε, ότι «μένουμε σπίτι μας από αγάπη, γιατί προτάσσουμε το εμείς από το εγώ».

Η ατομική προσευχή δεν προβλέπεται στους κατ’ εξαίρεση λόγους μετακίνησης, άρα οι εκκλησίες είναι κλειστές για το κοινό. Είναι μία θυσία που πρέπει να κάνουμε για το κοινό καλό αυτή τη στιγμή. Δεν πρέπει να διακυβευθεί η εθνική προσπάθεια. Το κερί μας στην εκκλησία, θα το ανάψουμε όταν τελειώσει αυτή η πρωτοφανής κρίση για όλους.

Προς το παρόν θα αρκεστούμε στην ατομική προσευχή, δίπλα στις εικόνες που ο καθένας μπορεί να έχει στο σπίτι του. Οι ιερές ακολουθίες θα μεταδοθούν από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το διαδίκτυο.

Ας παρακολουθήσουμε όλοι από το σπίτι μας, ας προσευχηθούμε από το σπίτι, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη μας για όλους τους συνανθρώπους μας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΠΙΤΙ, ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ, ΑΔΕΙΑΣΜΑ, ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ, ΠΕΤΣΑΣ, ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!