Άρθρο του Π. Σκουρλέτη στην aftodioikisi.gr: Αυτό είναι το σχέδιό μας για την Αττική

Με ένα άρθρο παρέμβαση στην aftodioikisi.gr, το οποίο θα συζητηθεί, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πάνος Σκουρλέτης, στέλνει μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο δρόμο που έχει χαράξει, παρά τις αντιδράσεις που εγείρονται, καθώς προτεραιότητά της είναι και παραμένει ο κόσμος που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες από την κρίση. Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει το ΥΠΕΚΑ στη Δυτική Αθήνα με κεντρικό ζήτημα την προώθηση αντιπλημμυρικών έργων που έχουν τόσο τοπικό, όσο και υπερτοπικό χαρακτήρα, αλλά και για το Πάρκο Τρίτση, του οποίου η λειτουργία και η διαχείριση έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, με αποτέλεσμα να απαιτείται άμεση λύση.

Αναλυτικά το άρθρο του υπουργού στην aftodioikisi.gr έχει ως εξής:

«Απέναντι στην εικονική πραγματικότητα που αναπαράγουν νυχθημερόν συγκεκριμένα ΜΜΕ, αντιτάσσουμε την καθημερινή προσπάθεια να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο, να γυρίσουμε γρήγορα σελίδα για τον τόπο. Η διαπλοκή απειλήθηκε και απειλεί, εμείς όμως μπορούμε και κοιτάμε τον κόσμο στα μάτια, ειδικά τους πιο αδύναμους, τους περισσότερο χτυπημένους από την οικονομική κρίση, οι οποίοι αποτελούν προτεραιότητα γι’ αυτήν την κυβέρνηση.

Οι δεσμεύσεις μας δεν είναι «κενό γράμμα». Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουμε ήδη κάνει τα πρώτα βήματα, που δείχνουν καθαρά τον προσανατολισμό μας, με την παρέμβαση στην Δραπετσώνα, με τις πρωτοβουλίες μας για τη Δυτική Αθήνα, αλλά και με σχεδιασμούς που έχουμε δρομολογήσει, προκειμένου να στηρίξουμε τις περιοχές με την μεγαλύτερη ανάγκη για μια «ανάσα ζωής». Σ’ αυτή την τελευταία κατηγορία εντάσσονται και οι, υπό εξέλιξη, επεξεργασίες μας για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή και την ευρύτερη περιοχή, η οποία καταγράφεται ως σημαντική «νησίδα» πρασίνου και ελεύθερου χώρου για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.

Η προσπάθεια που κάνουμε δεν είναι εύκολη. Πολλές φορές προσκρούει σε ένα σύνθετο πλέγμα νόμων και διαδικασιών, οι οποίες υποτίθεται ότι διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον, αλλά στην ουσία συνιστούν μια ανασταλτική γραφειοκρατική πραγματικότητα που εμποδίζει την υλοποίηση αποφάσεων και την προώθηση λύσεων.

Κι από την άλλη, έχουμε τη διαρκή μάχη με τα συμφέροντα, μικρά ή μεγάλα. Είναι κάτι που φάνηκε αρκετά καθαρά και στην περίπτωση της Δραπετσώνας, όταν βρήκαμε απέναντί μας πολιτικές δυνάμεις, ορισμένα οικονομικά συμφέροντα και αρκετά μέσα ενημέρωσης σε ένα κοινό μέτωπο, που σαν στόχο είχε να πλήξει το εύρος και την λογική της απόφασής μας. Θυμίζω ότι, αφού εξαιρέσαμε την περιοχή της παραλιακής ζώνης των λιπασμάτων από την σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ, στη συνέχεια προωθήσαμε συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την ανάπλαση ολόκληρης της περιοχής, μια οργανωμένη πολεοδομική ανασυγκρότηση έκτασης εκατοντάδων στρεμμάτων. Ήταν ένα αίτημα δεκαετιών και τα επόμενα χρόνια μένει να δούμε να εκπληρώνεται το όνειρο των κατοίκων.

Η Δραπετσώνα ήταν μόνο η αρχή. Με αντίστοιχο τρόπο παρεμβαίνουμε κι αλλού, αντλώντας δύναμη από τον ίδιο τον κόσμο που ωφελείται για να πολεμήσουμε συμφέροντα, αγκυλώσεις, σκοπιμότητες ακόμα και απλές παρανοήσεις. Σ’ αυτή την προσπάθεια επιζητούμε να συνεργαστούμε με αρμόδιους φορείς και τους εκπροσώπους των πολιτών, ή και με άλλες δυνάμεις με τις οποίες, ανεξάρτητα από τις διαφορές μας, μπορούμε να «συναντηθούμε» σε ορισμένα ζητήματα.

Πρόσφατη είναι η πρωτοβουλία μας για τη Δυτική Αθήνα. Συγκεντρωθήκαμε πέντε υπουργοί και οι δήμαρχοι οκτώ δήμων, Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Φυλής και Χαϊδαρίου, μαζί με την Περιφέρεια Αττικής. Είχαμε μπροστά μας καίρια προβλήματα που επιβαρύνουν εξαιρετικά την ζωή των κατοίκων στη Δυτική Αθήνα και τη διάθεση να βρεθούν λύσεις, να γίνει κάτι καλύτερο. Συζητήσαμε τις γενικές κατευθύνσεις για την προώθηση αντιπλημμυρικών έργων που έχουν τόσο τοπικό, όσο και υπερτοπικό χαρακτήρα, αλλά και για το Πάρκο Τρίτση, του οποίου η λειτουργία και η διαχείριση έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, με αποτέλεσμα να απαιτείται άμεση λύση. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με μια κοινή Επιτροπή Συντονισμού, που θα παρακολουθεί την επίδραση των έργων συνολικά στην περιοχή, για να αποφευχθούν αστοχίες, και θα επιδιώκει να κινήσει τα γρανάζια της γραφειοκρατίας προκειμένου να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά διάφορα έργα ζωτικής σημασίας.

Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, που έχουν δικαίωμα να ξέρουν τι συμβαίνει και τι προσπάθειες γίνονται στο όνομά τους, μάλλον θα δυσκολευτούν να ενημερωθούν γι’ αυτή τη πρωτοβουλία. Αφιερώματα δεν έγιναν ούτε γι’ αυτήν, ούτε για τα προβλήματα, που ενδέχεται να «κερδίσουν» ικανό τηλεοπτικό χρόνο μόνο στην επόμενη καταστροφική πλημμύρα. Κι αυτή η πραγματικότητα, αυτό το «δόγμα» της ημι – ενημέρωσης δεν πλήττει κυρίως την κυβέρνηση ή κάποια τοπική εξουσία. Χτυπά πρώτα και κύρια το δικαίωμα των κατοίκων σε αυτές τις περιοχές να αξιολογήσουν και να ελέγξουν δεσμεύσεις και εγχειρήματα.

Οφείλουμε να ξέρουμε από πού ξεκινάμε και που θέλουμε να πάμε. Τα 40 τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν γύρω μας πολλά «τέρατα» που ο κόσμος αποκηρύσσει, αλλά δεν ξέρει πώς να τα αντιμετωπίσει. Η βούλησή του είναι ξεκάθαρη. Μας ανέδειξε στην κυβέρνηση για να πολεμήσουμε δίπλα του ενάντια στη διαφθορά και την γραφειοκρατία. Να ορθώσουμε εμπόδια στη νεοφιλελεύθερη ασυδοσία και στην νοσηρή πολιτική νοοτροπία που επισφραγίστηκε τα τελευταία χρόνια με την σύμπραξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Πολύ περισσότερο, ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού λαού, προερχόμενο από πολλούς και διαφορετικούς χώρους δράσης, σκέψης και πολιτικής τοποθέτησης, απαίτησε να τεθεί αριστερό πρόσημο στην πολιτική απεγκλωβισμού από το τέλμα στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Και σ’ αυτό το χρέος σκοπεύουμε να ανταποκριθούμε».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - 'ΑΡΘΡΑ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, AFTODIOIKISI.GR, ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!