Ξεσηκωμός για τον νέο σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου στην «efood» - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
20
Νοέμβριος
Back

Ξεσηκωμός για τον νέο σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου στην «efood»

Το γεγονός ότι ένας ακόμη νέος εργαζόμενος 20 ετών, αυτή τη φορά από το Βόλο, παλεύει για τη ζωή του γιατί πάλευε για το μεροκάματο, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην «efood» Αττικής.

Το τροχαίο, σύμφωνα με τοπικά μέσα, έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στο κέντρο του Βόλου όταν ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο μηχανάκι του διανομέα.

«Πόσοι ακόμη από μας θα βρεθούν στη θέση όσων έχασαν τη ζωή τους ή σακατεύτηκαν την ώρα της δουλειάς, μέχρι να πειστούν κυβέρνηση και εργοδοσία ότι η ζωή μας δεν είναι κόστος;», τονίζει και καλεί την Τρίτη 16 Νοέμβρη στη στάση εργασίας από τη 1 μ.μ. ως τις 5 μ.μ. και στην κινητοποίηση στις 2 μ.μ. έξω από το υπουργείο Εργασίας.

«Η φωνή χιλιάδων διανομέων για μέτρα προστασίας της ζωής μας πρέπει να καλύψει τον απόηχο των ανακοινώσεων που καθημερινά κάνουν όσοι διαφημίζουν τα κέρδη των εταιρειών διανομής. Ένα τρισ. δολάρια είναι ο κύκλος εργασιών παγκοσμίως. Τριψήφια η αύξηση των ποσοστών κερδών των εταιρειών στην Ελλάδα. Κανείς από αυτούς δεν έβαλε ποτέ δίπλα στο χορό των δισεκατομμυρίων τις ζωές όσων χάσαμε άδικα.

Ξέρουμε πια καλά ότι μόνο εμείς με τον αγώνα μας μπορούμε να επιβάλουμε τα απολύτως αναγκαία μέτρα προστασίας για να βγούμε στους δρόμους.

Είναι βέβαιο ότι μόνο εμείς μπορούμε να σταματήσουμε την εντατικοποίηση, τους χρόνους παράδοσης που δεν πιάνονται παρά μόνο αν ρισκάρουμε τις ζωές μας.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι για να είμαστε όλοι υγιείς και ασφαλείς, χρειάζεται να πληρώσουν αυτοί που κερδίζουν από τη δουλειά μας.

Τώρα είναι η ώρα να το επιβάλουμε.

Το σύνθημά μας πρέπει να είναι: Δεν ανεχόμαστε να χυθεί κι άλλο αίμα για τα κέρδη των εταιρειών. Να πληρώσει κράτος και εργοδοσία για την υγεία και την ασφάλειά μας.

Το Σωματείο απαιτεί να ικανοποιηθούν εδώ και τώρα όλα τα αιτήματα:

  • Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά.
  • Μέτρα ατομικής προστασίας, εταιρικό κινητό και δίκυκλο.
  • Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να διασφαλίζει συμβάσεις αορίστου χρόνου με αυξήσεις και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Να δοθούν άμεσα λογιστικές καρτέλες (κλείσιμο ταμείων) με ευθύνη της εταιρείας για να σταματήσει  το καθεστώς οικονομικής αιχμαλωσίας.
  • Να δοθεί τέλος στο σύστημα αξιολόγησης (batch) και στα ασαφή και αυθαίρετα κριτήρια παραγωγικότητας.
  • Να οριοθετηθούν οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης, ώστε να διασφαλίζονται η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων.
  • Να σταματάει η διανομή όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες όπως καύσωνας, παγετός κλπ., σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για εργασίες που διεξάγονται στο ύπαιθρο και σε εξωτερικούς χώρους.
  • Να σταματήσει η εφαρμογή του “συνεργατικού” μοντέλου».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!