Ξανά στο εδώλιο οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ για τα επεισόδια του 2014
Μετά τις αλλεπάλληλες αναβολές της δίκης του αστυνομικού των ΥΜΕΤ, ο οποίος στις 10 Ιουλίου 2014 τραυμάτισε τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, συνεκδικάζονται σήμερα, Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, τόσο η μήνυση των καθαριστριών εις βάρος του αστυνομικού ως υπεύθυνο για τον τραυματισμό τους, όσο και η μήνυση που κατέθεσε ο αστυνομικός εις βάρος τους.
Με αφορμή τη δίκη, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ εκφράζει για ακόμη μία φορά την αλληλεγγύη της στις καθαρίστριες και καλεί τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου, των Δ.Σ. των Ομοσπονδιών και των Σωματείων του Δημοσίου να δώσουν το «παρών» σήμερα Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 11:00 πμ, στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων (κτήριο προκάτ).
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ απαιτεί:
- να πάψουν οι συνεχιζόμενες ποινικές διώξεις κατά των καθαριστριών που έδωσαν δυναμικό, πολύμηνο αγώνα για το δικαίωμα τους στην εργασία
- να τιμωρηθεί παραδειγματικά ο αστυνομικός των ΥΜΕΤ που τραυμάτισε τις Ευαγγελία Αλεξάκη και Βάσω Γκόβα».
Στη δίκη κατηγορούνται η Δέσποινα Κωστοπούλου και η Δήμητρα Μανώλη για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και εξύβριση. Μαζί τους επίσης κατηγορούμενες η Βασιλική Γκόβα, η Φωτεινή Νικηταρά και η Ευαγγελία Αλεξάκη.
Οι τέσσερις ανήκαν στο συντονιστικό αγώνα των καθαριστριών που επί είκοσι μήνες είχαν κατασκηνώσει δίπλα από την είσοδο του υπουργείου Οικονομικών διαμαρτυρόμενες για τη εν μία νυκτί διαθεσιμότητα και στη συνέχεια απόλυσή τους εκείνο το σκληρό καλοκαίρι του 2013 που η κυβέρνηση Σαμαρά, με υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε θέσει επίσης σε διαθεσιμότητα σχολικούς φύλακες, δημοτικούς αστυνομικούς και εκπαιδευτικούς της τεχνικής εκπαίδευσης. Άλλωστε, ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ. μέχρι και τον Μάιο του 2017 επέμενε σε συνέδριο του ΣΕΒ με θέμα «Ψηφιακή στρατηγική της Ελλάδας, ο δρόμος προς την ανάπτυξη» ότι το Δημόσιο δεν θα έπρεπε να έχει καθαρίστριες και σχολικούς φύλακες, το έργο των οποίων θα μπορούσε να δοθεί στον ιδιωτικό τομέα.
Η πέμπτη, η Βασιλική Γκόβα, είναι η καθαρίστρια η οποία είχε χτυπηθεί από αστυνομικό στις 10 Ιουλίου του 2014 κατά τη διάρκεια της σύλληψής της στη διαμαρτυρία των απολυμένων καθαριστριών στο υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, για το περιστατικό η Β. Γκόβα είχε μηνύσει τον αστυνομικό και ο αστυνομικός την ίδια. Μηνύσεις που επίσης εκκρεμούν και πάνε από αναβολή σε αναβολή.
Με φόντο λοιπόν εκείνη τη διαμαρτυρία και εκείνη τη σύλληψη, κινήθηκε αυτεπάγγελτα η διαδικασία που οδηγεί τις πέντε γυναίκες στο ειδώλιο του κατηγορουμένου με μάρτυρες οκτώ αστυνομικούς και τέσσερις πολίτες.
Προτεινόμενα άρθρα
09.08.2026 | 11:59
09.08.2026 | 11:29
09.08.2026 | 10:53






