Τετράωρη στάση εργασίας και μοτοπορεία αύριο από τους εργαζόμενους της «e-food»
Πέμπτη
21
Οκτώβριος
Back

Τετράωρη στάση εργασίας και μοτοπορεία αύριο από τους εργαζόμενους της «e-food»

Στους δρόμους του αγώνα οι εργαζόμενοι της “e-food” στην Πάτρα.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο Διανομέων και Ντελιβεράδων Νομού Αχαΐας κηρύσσουν τετράωρη στάση εργασίας, συγκέντρωση και μοτο-πορεία στις 12:30μ αύριο, Τετάρτη,έξω από το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να μην προχωρήσει η αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης που τους μετατρέπει από μισθωτούς σε «συνεργάτες» μετά και την ψήφιση του νόμου – εκτρώματος Χατζηδάκη, δηλώνουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση – πλατφόρμα “e-food” και στην Πάτρα.

Τον αγώνα τους, στηρίζει το Συνδικάτο Διανομέων και Ντελιβεράδων Νομού Αχαΐας, που στην πρώτη του, έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε πρόσφατα, αποφάσισε να κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας για αύριο από τις 12 το μεσημέρι, συγκέντρωση στις 12:30μ έξω από το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας και μοτοπορεία στους δρόμους της πόλης. Πρόκειται για κινητοποιήσεις που θα γίνουν σε συντονισμό και με το συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής.

Η ΓΣ ήταν αρκετά μαζική και μαχητική, ενώ έλαβαν μέρος εργαζόμενοι κάθε ηλικίας από 18 έως 60 χρονών. Η εισήγηση έγινε εκ μέρους της προσωρινής διοικούσας επιτροπής, ενώ το «παρών» στηρίζοντας τον αγώνα των διανομέων, έδωσε ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Δημήτρης Μαρμούτας και το μέλος της Διοίκησης του φορέα και πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού – Τουρισμού, Βασίλης Βασιλείου.

«Τις προηγούμενες μέρες, ήρθαμε αντιμέτωποι με το δίλλημα είτε να βρεθούμε στην ανεργία, μέσα από τη μη ανανέωση της σύμβασης μας, είτε να αποδεχθούμε την αλλαγή της εργασιακής μας σχέσης, με τη μετατροπή μας από μισθωτούς σε συνεργάτες, χάνοντας παράλληλα, μια σειρά από δικαιώματα», τονίστηκε εισηγητικά και επισημάνθηκε ότι:

«Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη επιχείρηση, με το «πιστόλι στον κρόταφο», μετατρέπει διανομείς σε “freelancer”, δηλαδή σε αυτοαπασχολούμενους, με την εργοδοσία να απαλλάσσεται από τα βάρη της ασφάλισης, της καταβολής δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδομάτων αδείας, αξιοποιώντας επί της ουσίας τον πρόσφατο Νόμο Χατζηδάκη. Παράλληλα, ο freelancer”, θα έχει την ευθύνη για τα μέσα προστασίας (μπουφάν, αδιάβροχο και άλλα), το μηχανάκι και τη συντήρησή του. Επιπλέον, η πληρωμή θα γίνεται με βάση τις παραδόσεις προϊόντων και όχι με τον χρόνο απασχόλησης, κάτι που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη ελαχιστοποίηση στο χρόνο εργασίας».

Αναφορά έγινε και στην πρόσφατη καταχρηστική και άδικη απόλυση εργαζομένου από την “e-food”, στην Πάτρα, όπου διεκδικείται η επιστροφή του στη δουλειά. Επίσης, σε μια σειρά άλλα προβλήματα των διανομέων που είναι αναγκασμένοι ήδη, σε πολλές επιχειρήσεις, να πληρώνουν ακόμη και με δικά τους χρήματα τη βενζίνη για την κίνηση των μηχανακιών τους.

Εκφράζοντας τη θέλησή τους να μην εφαρμοστούν τα συγκεκριμένα μέτρα, να παρθεί πίσω η απόλυση του συναδέλφου τους, αλλά και να δυναμώσουν το σωματείο τους, οι διανομείς, τέλος διεκδικούν:

  • Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις και να μετατραπούν σε αορίστου με απευθείας πρόσληψη από την “e-food”.
  • Να ενταχθεί το επάγγελμα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
  • Να οριοθετηθούν οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων.
  • Να σταματάει η διανομή στις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως στον καύσωνα, στον παγετό κα.
  • ΣΣΕ εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις, όχι ατομικές.
  • Χώροι με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζομένων των επιχειρήσεων.
  • Εταιρικό μηχανάκι, με αποκλειστική ευθύνη της εταιρίας σε συντήρηση και ό,τι έξοδα απορρέουν από τη χρήση το.
  • Να παρθεί πίσω η άδικη απόλυση του εργαζόμενου από την “e-food” στην Πάτρα.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!