συνδικάτο-οτα-αττικής-ζητά-εγκύκλιο-1582779
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 26.05.2026 | 14:06

Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής: Ζητά εγκύκλιο «προστασίας εργαζομένων» για τη ζέστη

«Και άλλο ένα θλιβερό ρεκόρ έσπασε αυτές τις μέρες! Μέσα σε πέντε εργάσιμες μέρες έξι εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων σκοτώθηκαν στην εργασία τους και 12 έπεσαν θύματα σοβαρών εργατικών τραυματισμών!».

Τα παραπάνω σημειώνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και προσθέτει:

Στον κλάδο μας από το 2015 μετράμε 98 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα! Χώρια οι τραυματισμένοι και οι σακατεμένοι από διάφορες επαγγελματικές ασθένειες.

Για όλα αυτά όμως δε φταίει η «κακιά η ώρα». Δεν πρόκειται για τυχαία γεγονότα. Δεν είναι αναπόφευκτη μοίρα. Φταίει το κυνήγι του κέρδους από τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτό είναι το μεγάλο εμπόδιο για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας, γιατί αυτά «κοστίζουν». Φταίει η πολιτική που εφαρμόζουν κυβερνήσεις, αστικά κόμματα, η ΕΕ, ενισχύοντας το ξεσάλωμα της εργοδοσίας, υπονομεύοντας τους μηχανισμούς ελέγχου για την τήρηση των μέτρων προστασίας. Φταίει η πλειοψηφία των δήμαρχων που την υγεία και την ασφάλειά μας τη βάζουν πάντα σε δεύτερη μοίρα γιατί τη θεωρούν «κόστος χωρίς όφελος». Φταίει το ότι σε κανένα δήμο δεν υπάρχει πρόβλεψη για μόνιμο Τεχνικό Ασφαλείας και Γιατρό Εργασίας, ενώ χρησιμοποιούνται βαριά μηχανήματα 24 ώρες το 24ωρο, σε δεκάδες θέσεις. Φταίει η εντατικοποίηση της εργασίας, τα αυξανόμενα όρια ηλικίας, τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας. Αυτός ο θανατηφόρος συνδυασμός είναι που εξοντώνει τους εργάτες στο μεροκάματο.

Μπροστά μας έχουμε καλοκαίρι και όλοι θυμόμαστε ότι κατά τις περιόδους καύσωνα να βλέπουμε συναδέλφους της καθαριότητας στις 3 το μεσημέρι να βρίσκονται στους δρόμους με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών.

Απαιτούμε τώρα από τη κυβέρνηση να βγάλει άμεσα εγκύκλιο για τις μέρες που ο υδράργυρος θα φτάνει και θα ξεπερνάει τους 38 βαθμούς κελσίου. Να ενισχύσει τους ελέγχους στους δήμους. Να προσληφθούν εδώ και τώρα επιθεωρητές εργασίας.

Συνάδελφοι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο κλάδος των ΟΤΑ συγκαταλέγεται στους κλάδους εργαζομένων με τα περισσότερα εργατικά εγκλήματα. Δεν μπορεί να ξεκινάνε οι συνάδελφοι για τη δουλειά και να μην ξέρουν αν θα επιστρέψουν σώοι. Οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι. Απαιτούμε μέτρα προστασίας, κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, μόνιμους Τεχνικούς Ασφαλείας – Γιατρούς Εργασίας, αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών.

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ καλεί όλες και όλους τους συναδέλφους του κλάδου, στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29, Αθήνα) στις 16:00 για να διαδηλώσουμε ότι δε θα ανεχτούμε άλλο εργοδοτικό έγκλημα!