Σκλαβενίτης: Ανακοίνωση για εργαζόμενους - «Έτσι πρέπει να δουλεύετε» - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
19
Μάι
Back
"Σκλαβενίτης": Ποιο κατάστημα θα παραμείνει κλειστό την Πέμπτη

Σκλαβενίτης: Ανακοίνωση για εργαζόμενους – «Έτσι πρέπει να δουλεύετε»

Το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις: «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ» «Σ.Ε.Σ.-Ε.Υ.Σ.» έβγαλε την εξής ανακοίνωση:

Συνάδελφοι, σας παραθέτουμε τα  προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε συνθήκες καύσωνα που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο.

Για την αντιµετώπιση της θερµικής καταπόνησης των εργαζοµένων (σε κλειστούς ή υπαίθριους χώρους) που οφείλεται στην συνέργια των µετεωρολογικών παραγόντων του εξωτερικού περιβάλλοντος και παραµέτρων µικροκλίµατος του εσωτερικού χώρου, απαιτείται σύνταξη σχεδίου µε την συνεργασία του εργοδότη, του Ιατρού Εργασίας και του Τεχνικού ασφαλείας. Στο σχέδιο αυτό, πρέπει να εξειδικεύονται όλα τα οργανωτικά και τεχνικά µέτρα που οφείλει να πάρει η επιχείρηση µε στόχο την µείωση της θερµικής καταπόνησης των εργαζοµένων. Ιδιαίτερης µέριµνας χρήζουν οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις οµάδες υψηλού κινδύνου (εργαζόµενοι µε ιδιαίτερα προβλήµατα υγείας όπως καρδιοπαθείς, πνευµονοπαθείς, εργαζόµενοι που λαµβάνουν ορισμένες  κατηγορίες φαρµάκων όπως διουρητικά, αντιδιαβητικά κ.λπ., εγκυµονούσες κ.α.).

ΤΕΧΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

 1. Παρεµβάσεις στα δοµικά στοιχεία των κτηρίων
 • θερµοµόνωση πλάκας ή στέγης,
 • βρέξιµο πλάκας ή στέγης ή βάψιµο µε λευκό ή άλλο ανακλαστικό χρώµα,
 • στις νότιες ή δυτικές πλευρές να τοποθετούνται αδιαφανή ή ανακλαστικά τζάµια,
 • σε µεγάλαανοίγµατα που µένουν ανοιχτά λόγω αναγκών παραγωγικής διαδικασίας και παραµένουν ανοικτά για σηµαντικά χρονικά διαστήµατα να εγκαθίσταται αεροκουρτίνα ψυχρού αέρα.
 1. Παρεµβάσεις σε τµήµατα παραγωγικής διαδικασίας
 • µόνωση των θερµών επιφανειών, που βρίσκονται στους χώρους εργασίας (λέβητες, σωλήνες ζεστού νερού κ.λ.π),
 • αποκλεισµός µε θερµοµονωτικάχωρίσµατα των πηγών θερµότητας και απαγωγή θερµότητας προς τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο.
 1. Παρεµβάσεις στο µικροκλίµα του εργασιακού χώρου
 • Απαγωγή του θερµού αέρα και των ρύπων στο πλησιέστερο δυνατόν σηµείο προς την πηγή δηµιουργίας τους.
 • Επαρκής γενικός εξαερισµός µε εγκατάσταση ανεµιστήρων στα ψηλά σηµεία των αιθουσών και αερισµός ζωνών εργασίας µε φυγοκεντρικούς ανεµιστήρες.
 • Επαρκής ανανέωση του αέρα των χώρων εργασίας, όπου απαιτείται από τις συνθήκες παραγωγής µε προσαγωγή νωπού αέρα και σύγχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

 1. ∆ηµιουργία διαλειµµάτων κατάλληλης διάρκειας για την µείωση της θερµικής καταπόνησης των εργαζοµένων.
 2. ∆ιαµόρφωση κυλικείων ή άλλων χώρων κατάλληλα κλιµατιζομένων για ανάπαυση.
 3. ∆ιάθεση στους εργαζομένους πόσιµου δροσερού νερού (10ο C – 15ο C).
 4. Προγραµµατισµός εκτός θερµοκρασιώναιχµών των εργασιών που καταπονούν θερµικά.
 5. Μείωση της απασχόλησης σε ιδιαίτερα επιβαρημένους θερµικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργίες, κεραμοποιίες, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. από ώρες 12.00-15.00.
 6. Μείωση των βαρέων εργασιών.

ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Πρέπει να λαμβάνονται τα εξής μέτρα:

 1. Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής.
 2. Χορήγηση πόσιµου δροσερού νερού (10ο C – 15ο C).
 3. Διαμόρφωση σκιερού μέρους για διαλείμματα.
 4. Κατασκευή στεγάστρων όπου είναι δυνατόν για την εκτέλεση εργασιών.
 5. Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι κοπιαστικότερες να γίνονται κατά τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
 6. Μείωση της απασχόλησης σε υπαίθριες εργασίες για το διάστημα από τις 12.00-15.00.

ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΛΟΓΩ  COVID 19

Σύμφωνα με την Υπ. Αριθμ. 41935/22.6.2021 Εγκύκλιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, δεδομένης της παρούσας επιδημιολογικής κατάστασης και της ανάγκης αποφυγής μετάδοσης της COVID-19 στους εργασιακούς χώρους, η συστηματική εφαρμογή της μάσκας προσώπου, ενδεχομένως να αυξάνει την αναπνευστική προσπάθεια του εργαζόμενου σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίαςπεριβάλλοντος, προκαλώντας μεγαλύτερη εφίδρωση και μειώνοντας ταυτόχρονα την ταχύτητα εξάτμισης του ιδρώτα και τον δροσισμό του ατόμου. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν  την, κατά τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, αναγκαιότητα χρήσης μάσκας προσώπου, οι εργοδότες με την βοήθεια του ιατρού εργασίας οφείλουν:

 1. να είναι ευαισθητοποιημένοι σχετικά με τους εργαζόμενους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και δυνητικά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θερμικής καταπόνησης,
 2. να εφαρμόζουν αυστηρά τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την αποφυγή θερμικής καταπόνησης στους εργασιακούς χώρους,

iii. να εφαρμόζουν συγχρόνως τα απαραίτητα οργανωτικά μέτρα στο χώρο εργασίας, τα οποίαπεριλαμβάνουν την μείωση του κινδύνου για την μετάδοση της νόσου COVID-19.

Αναφορικά με την παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται και ειδικότερα κατά το χρονικό διάστημα που ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας, θα πρέπει να λαμβάνονται συστηματικά και να τηρούνται τα  ειδικότερα μέτρα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά την χρήση κλιματιστικών μονάδων, διασφαλίζοντας την σωστή λειτουργία των κλιματιστικών εγκαταστάσεων και την αποφυγή δημιουργίας εστιών μόλυνσης από  μικροοργανισμούς.

Τέλος, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. οφείλουν να εντατικοποιήσουν τους προληπτικούς ελέγχους στους εργασιακούς χώρους κατά την θερινή περίοδο, δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνους με την μεγαλύτερη επιβάρυνση από θερμικής άποψης.

Τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση είναι υποχρέωση των εργοδοτών. Καλούμε τα σωματεία μέλη μας και τους εργαζόμενους της Αθήνας, εάν παραβιάζονται τα μέτρα προστασίας να απευθύνονται στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και στο Σωματείο μας.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!