Οι πραγματικοί μισθοί στην ΕΕ μειώθηκαν – Τα κέρδη των εταιρειών αυξήθηκαν
Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν, αλλά τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν σε εννέα κράτη-μέλη, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), σχετικά με τις αμοιβές των Ευρωπαίων εργαζομένων.
Όπως αναφέρεται, αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, η αξία των μισθών έχει μειωθεί φέτος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ την ίδια ώρα τα κέρδη των εταιρειών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2% σε πραγματικούς όρους.
Σε ολόκληρη την Ε.Ε. το μερίδιο των κερδών αυξήθηκε κατά 4% από την έναρξη της πανδημίας ενώ οι πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους αυξήθηκαν έως και 13 φορές ταχύτερα από τους μισθούς.
Ταυτόχρονα, η παιδική φτώχεια αυξήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στην Ε.Ε., ενώ οι τιμές των πιο βασικών ειδών διατροφής συνεχίζουν να αυξάνονται έως και επτά φορές ταχύτερα από τους μισθούς.
Μεταβολή των πραγματικών Μεταβολή των πραγματικών
μισθών 2023 (%) κερδών 2023 (%)
Τσεχία – 4,6 5,4
Γερμανία – 1,3 1
Ελλάδα – 0,2 5,9
Γαλλία – 0,2 1,4
Ιταλία – 2,3 1,3
Ρουμανία – 0,2 6,9
Σλοβακία – 1,1 7,9
Φινλανδία – 0,3 0,1
Σουηδία – 1,9 0,1
Ε.Ε. – 0,7 1,5
Ευρωζώνη – 0,2 1,9
Το Μανιφέστο της ΣΕΣ για τις Ευρωπαϊκές εκλογές καλεί τους πολιτικούς να στηρίξουν τις ακόλουθες πολιτικές:
– φόροι στα υπερκέρδη που έχουν αυξήσει τον πληθωρισμό.
– Αναθεώρηση των Οδηγιών για τις δημόσιες συμβάσεις όπου θα εξαρτάται η πρόσβαση των επιχειρήσεων στη δημόσια χρηματοδότηση από τον σεβασμό του δικαιώματος σε μισθούς που θα είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων.
– Φιλόδοξη μεταφορά της Οδηγίας για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς σε εθνικό επίπεδο, με στόχο την κάλυψη κατά 80% από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κάθε κράτος – μέλος.
Προτεινόμενα άρθρα
08.08.2026 | 13:01
08.08.2026 | 11:23






