κερδίζει-έδαφος-το-ευέλικτο-μοντέλο-τ-1097068
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 04.01.2023 | 15:01

Κερδίζει έδαφος το ευέλικτο μοντέλο της τηλεργασίας και του γραφείου

Πώς θα μοιάζει ο χώρος εργασίας σε ένα χρόνο από τώρα; Ο κόσμος της εργασίας έχει δεχθεί θεμελιώδη πλήγματα και έχει κλονιστεί στον πυρήνα του με την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Και ακόμα δεν έχει κατακαθίσει η σκόνη, αλλά σίγουρα ένα πράγμα είναι σαφές: η υπόθεση, που μπορεί να διατυπώσει κανείς, ότι η ζωή στο γραφείο μπορεί να επιστρέψει σε ό,τι ήταν προ του 2020, απλώς είναι εσφαλμένη. Σήμερα, τρεις στους τέσσερις εργαζομένους διατείνονται πως το υβριδικό μοντέλο εργασίας το θεωρούν κάτι μη διαπραγματεύσιμο. Το 2023 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία θα υπάρξει επιστροφή στο γραφείο, αν και θα είναι οργανωμένη με πολύ διαφορετικό τρόπο. Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, να καταστεί ο χώρος δουλειάς μας υγιέστερος, παραγωγικότερος και πιο χαρούμενος;

Δεν είναι ντροπή…

Στις αρχές του 2022 η Βρετανίδα εμπειρογνώμων σε θέματα ανθρωπίνου δυναμικού, Γκέμα Ντέιλ, επινόησε ένα καινούργιο όριο, το flex-shaming (εξευτελισμός της ευελιξίας στην εργασία) σε μια ανάρτησή της στο επαγγελματικό δίκτυο του LinkedIn. Αποτυπώνει καλά την κακοπιστία, την οποία υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη επέδειξαν έναντι εργαζομένων, που δεν βρίσκονταν στον εργασιακό χώρο με φυσική παρουσία. Μεταξύ των διασημότερων εξ αυτών των ηγετών ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σάλομον, ο οποίος το 2021 χαρακτήρισε την εργασία από το σπίτι «μια παρέκκλιση, που θα διορθώσουμε το συντομότερο δυνατό». Φέτος τον Οκτώβριο ο ίδιος, μιλώντας στο αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο του CNBC, τόνισε ότι περίπου το 75% των ανθρώπων της τράπεζες βρισκόταν κάθε μέρα στο γραφείο πριν από την πανδημία και τώρα το ποσοστό φθάνει το σχεδόν 65%. Ακόμα κι αν οι εταιρικές διοικήσεις πιστεύουν ότι μπορούν να επιβάλουν τη θέλησή τους, οι νομοθετικές ρυθμίσεις σε όλο τον κόσμο ευνοούν την ευελιξία. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι από την Ελλάδα μέχρι την Ταϊλάνδη έχουν επηρεαστεί ήδη από τις αλλαγές στη νομοθεσία για τη διευκόλυνση της εξ αποστάσεως ή της υβριδικής εργασίας. Αυτό το οποίο όντως έχει σημασία, είναι η οικοδόμηση μιας κουλτούρας εμπιστοσύνης και διαφάνειας μεταξύ των προϊσταμένων και των εργαζομένων για την επίτευξη λύσεων, όχι ως επιβολή μιας στυγνής πολιτικής της εταιρείες αλλά μέσω αμοιβαίας συμφωνίας. Το 2023 δεν υπάρχει χώρος για να εξευτελισθούν εργαζόμενοι λόγω ευέλικτης απασχόλησης. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν σημαίνει πως το υβριδικό εργασιακό μοντέλο είναι μία «ανέμελη εκδρομή στο βουνό».

Σήμερα, τρεις στους τέσσερις εργαζoμένους διατείνονται πως το υβριδικό μοντέλο εργασίας είναι μη διαπραγματεύσιμο.

Σύμφωνα με πρόσφατα παγκόσμια στοιχεία, που προέρχονται από την εταιρεία συμβούλων ακινήτων JLL, ο διαχωρισμός μεταξύ γραφείου και σπιτιού είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Περίπου το 25% του υβριδικού εργατικού δυναμικού αισθάνεται κοινωνικά απομονωμένο και το 59% περιμένει, όπου και αν εργάζεται, να προσέχει την υγεία και την ευημερία του. Το άγχος σχετικά με την κοινωνική συνοχή και την παραγωγικότητα στα υβριδικά γραφεία κερδίζει έδαφος. Ο Μαρκ Μπενιόφ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Salesforce, ο οποίος συμμετέχει επίσης στο διοικητικό συμβούλιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, είπε, μιλώντας πρόσφατα σε ψηφιακό φόρουμ του κοινωνικού δικτύου Slack με τη συμμετοχή όλου του προσωπικού, ότι οι νέες προσλήψεις δεν απέβησαν αρκετά παραγωγικές. Επίσης, έθεσε το ερώτημα εάν μπορεί να δημιουργηθεί μία συνεκτική νοοτροπία εντός εταιρείας με νέους υπαλλήλους, χωρίς κουλτούρα γραφείου.

Παμπ σε… γραφείο

Η Τζοάνα Γουός, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Moneypenny, η οποία απαντά σε κλήσεις και κάνει ζωντανές συνομιλίες, δημιούργησε μία παμπ στα κεντρικά γραφεία της στο Ρέξχαμ της Ουαλλίας. Στόχος της ήταν να καταστήσει τον χώρο όσον το δυνατόν ελκυστικότερο, αν και η ίδια δηλώνει άνθρωπος πιστός στην ιδέα του γραφείου. Ωστόσο, μιλώντας μου σε podcast του Nowhere Office, προσέθεσε ότι «οπουδήποτε εργάζεται κάποιος, πρέπει να είναι το κατάλληλο περιβάλλον για αυτόν». Μιλώντας πρόσφατα στο Παγκόσμιο Φόρουμ Ντρούκερ στη Βιέννη, η Φράουκε φον Πόλιερ του γερμανικού ομίλου Viessmann, που ανακηρύχθηκε γενική διευθύντρια ανθρωπίνων πόρων του 2022 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε πως η νέα κανονικότητα για τις εταιρείες θα πρέπει να είναι πιλοτικά σχέδια αλλαγών για τρεις μήνες ή ένα χρόνο. Στη συνέχεια μπορούν να εδραιωθούν.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι το 84% της μείωσης του χώρου γραφείων σχετίζεται με την υβριδική εργασία. Ωστόσο, αυξάνεται η εκ νέου νοηματοδότηση των δύο παραγόντων με γνώμονα την κοινωνικότητα και την επένδυση στην ίδια την εμπειρία της δουλειάς. Ερευνα για τα συναισθήματα των εργαζομένων σε γραφεία στις ΗΠΑ, που εκπόνησε η εταιρεία ακινήτων CBRE, δείχνει ότι σε ποσοστό 36% τα διοικητικά στελέχη επιμελούνται δράσεις και εκδηλώσεις στους χώρους εργασίας ως μέρος της στρατηγικής τους για τη δημιουργία κοινότητας και την αύξηση της παρουσίας των υπαλλήλων στα γραφεία. Περιμένω αυτό το ποσοστό να αυξηθεί. Οι άνθρωποι χρειάζονται ένα λόγο για να έρθουν σε έναν τόπο εργασίας, ο οποίος υπερβαίνει την πρόσβαση στην τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας, την οποία από οπουδήποτε μπορούν να εξασφαλίσουν. Και ο λόγος είναι ένας και απλός: το να συγχρωτισθούν με άλλους ανθρώπους.

Πηγή: Καθημερινή