εργαζόμενοι-δ-θεσσαλονίκης-καταγγελ-1273411
ΔΗΜΟΙ | 09.07.2024 | 15:51

Εργαζόμενοι Δ.Θεσσαλονίκης: Καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας για τα μέτρα προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες

Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε καταγγελία στο ΚΕΠΕΚ Κεντ. Μακεδονίας (επιθεώρηση εργασίας) για τα μέτρα προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες στον δήμο Θεσσαλονίκης, προχώρησαν τα εκλεγμένα μέλη της συνδικαλιστική παράταξης ΔΑΣ στο διοικητικό συμβούλιο στον Σύλλογο Εργαζομένων. Τα μέλη της ΔΑΣ μάλιστα καταγγέλλουν ότι η πλειοψηφία του Συλλόγους Εργαζομένων στο δήμο αρνήθηκε να κατατεθεί καταγγελία από το σωματείο. Είχε προηγηθεί η κατάθεση εγγράφου προς τη δημοτική αρχή με την οποία οι εργαζόμενοι ζητούσαν να ληφθούν μέτρα για την προστασία των δημοτικών υπαλλήλων από τον καύσωνα.

Η καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας

Με έγγραφο μας προς τον δήμαρχο και τη γενική γραμματέα καλέσαμε τη διοίκηση του δήμου Θεσ/νίκης να πάρει μέτρα για τους κινδύνους που διατρέχουν οι εργαζόμενοι από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα. Σας αποστέλλουμε το έγγραφο που καταθέσαμε στις 08/06/2024 και πήρε τον αριθμό 132984 γενικού πρωτοκόλλου στον δήμο Θεσ/νίκης.

Ουσιαστικά η διοίκηση του δήμου δεν έχει πάρει κανένα μέτρο προστασίας των εργαζομένων και ενώ αναμένεται νέο κύμα καύσωνα. Ούτε τα ελάχιστα που προβλέπουν οι εγκύκλιοι των υπουργείων εργασίας και εσωτερικών π.χ. ενημέρωση εργαζομένων, μέριμνα για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, συχνά διαλλείματα και διαμόρφωση χώρων για την πραγματοποίηση τους, μείωση ή και παύση εργασιών όταν η κατάσταση επιβαρύνεται περισσότερο, προγραμματισμός εργασιών σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών, χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας (καπέλα, αντηλιακά κ.α.), παροχή δροσερού νερού κ.α. Υποτίθεται ότι ο δήμος Θεσ/νίκης έχει γραφείο υγιεινής και ασφάλειας με τεχνικούς ασφαλείας και γιατρούς εργασίας.

Προβλήματα υπάρχουν και στις διοικητικές και στις τεχνικές υπηρεσίες. Στις διοικητικές υπηρεσίες π.χ. το τμήμα Διαφάνειας στεγάζεται σε ένα απαράδεκτο χώρο στον 3ο όροφο του δημαρχείου χωρίς κλιματισμό και εξαερισμό  και η κατάσταση είναι αφόρητη για τους συναδέλφους, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη που στεγάζεται στην οδό Εθνικής Αμύνης (ένα γυάλινο κτίριο) δεν υπάρχει κλιματισμός από το υπόγειο έως και τον 3ο όροφο και οι συνθήκες είναι δύσκολες για τους εργαζόμενους και όσους επισκέπτονται το κτίριο, ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλα κτίρια του δήμου όπως στη διεύθυνση Πρασίνου στην οδό Κλεάνθους και αλλού. Ο κίνδυνος από υψηλές θερμοκρασίες για όσους εργάζονται σε γραφεία-εσωτερικούς χώρους, όταν δεν υπάρχουν ο κατάλληλος εξαερισμός και κλιματισμός, μπορεί να γίνει μεγαλύτερος ακόμη και από όσων εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους. Μπορεί η διοίκηση πριν από λίγες μέρες (στα μέσα του καλοκαιριού!), κάτω και από τις διαμαρτυρίες των συναδέλφων, να έκανε κάποιες κινήσεις για προμήθεια κλιματιστικών κ.α. αλλά μέχρι και σήμερα η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και με τους ρυθμούς της διοίκησης δεν προβλέπεται να γίνει σύντομα.

Εκεί που η κατάσταση αντιμετωπίζεται πραγματικά με αναλγησία και επικίνδυνο τρόπο είναι η υπηρεσία καθαριότητας. Οι εργαζόμενοι της μεσημεριανής βάρδιας της υπηρεσίας καθαριότητας ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες και σε συνθήκες καύσωνα ξεκινούν τη βάρδια τους στις 12 μμ και στις 2μμ το μεσημέρι! Τα εργοτάξια της μεσημεριανής βάρδιας στεγάζονται στην οδό Τήλου και στα κοιμητήρια Ευαγγελίστριας για την αποκομιδή και στην οδό Σολωμού για το σάρωμα των οδών.

Ζητούμε την άμεση παρέμβαση και τον έλεγχο της υπηρεσίας σας ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

Τα μέλη του δ.σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσ/νίκης

Κερογλίδου Θεοδώρα

Μαραντζίδης Φώτης

Το έγγραφο προς τη Δημοτική Αρχή πριν την καταγγελία

Τις επόμενες μέρες αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες και κύμα καύσωνα. Σύμφωνα με προβλέψεις μετεωρολόγων και άλλων επιστημόνων το φετινό καλοκαίρι θα είναι θερμότερο από τα προηγούμενα. Πρόσφατες μελέτες και αρθογραφία καταδεικνύουν ότι αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας κατά την εργασία τους (που δυστυχώς οδηγούν και στον θάνατο) λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και ότι ο κίνδυνος για  εργατικά ατυχήματα αυξάνεται σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης και καύσωνα.

Στον δήμο Θεσ/νίκης –για ακόμη μια χρονιά- δεν έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Δεν αρκεί  η αποστολή στους χώρους εργασίας των γενικών οδηγιών που στέλνουν με εγκύκλιο τα υπουργεία και το ΣΕΠΕ. Χρειάζεται εξειδίκευση των μέτρων ανά υπηρεσία και χώρο εργασίας. Οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών και οι υπεύθυνοι των εργοταξίων και των συνεργείων (εργοδηγοί, επόπτες-επιστάτες καθαριότητας κ.α.) να έχουν σαφείς οδηγίες για το τι μέτρα πρέπει να ακολουθήσουν.

Ζητούμε:

-Για τα γραφεία-εσωτερικούς χώρους. Άμεσα να λυθούν προβλήματα που υπάρχουν με τον εξαερισμό και τον κλιματισμό σε γραφεία κάποιων κτιρίων (προβλήματα υπάρχουν ακόμα και σε χώρους του δημαρχείου). Να επιδιορθωθούν ή να τοποθετηθούν νέα κλιματιστικά όπου υπάρχουν προβλήματα. Οι συνάδελφοι  εδώ και καιρό έχουν ενημερώσει για τα συγκεκριμένα προβλήματα και εγγράφως. Είμαστε βέβαιοι ότι η διοίκηση του δήμου είναι ενήμερη. Ο κίνδυνος από υψηλές θερμοκρασίες για όσους εργάζονται σε γραφεία-εσωτερικούς χώρους, όταν δεν υπάρχουν ο κατάλληλος εξαερισμός και κλιματισμός, μπορεί να γίνει μεγαλύτερος ακόμη και από όσων εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.

-Για εξωτερικούς χώρους χειρωνακτικές εργασίες. Την τήρηση μέτρων που ακόμη και η εγκύκλιος του υπουργείου εργασίας προβλέπει όπως: συχνά διαλλείματα και διαμόρφωση χώρων για την πραγματοποίηση τους, μείωση ή και παύση εργασιών όταν η κατάσταση επιβαρύνεται περισσότερο, προγραμματισμός εργασιών σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών, χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας (καπέλα, αντηλιακά κ.α.), παροχή δροσερού νερού κ.α. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι της μεσημεριανής βάρδιας της υπηρεσίας καθαριότητας ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες ξεκινούν τη βάρδια τους στις 2μμ το μεσημέρι!

Να ληφθούν ειδικά μέτρα για τους συναδέλφους και συναδέλφισσες που είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως: όσοι αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα π.χ. καρδιοπάθειες, αναπνευστικά προβλήματα, υψηλή πίεση κ.α., όσοι ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή και λαμβάνουν συγκεκριμένες ουσίες, όσοι είναι πάνω από 55 χρονών κ.α.

Όπως αναφέραμε σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα ο κίνδυνος εργατικών ατυχημάτων είναι μεγαλύτερος. Στο δήμο Θεσ/νίκης, από τη μη τήρηση όλων των μέτρων προστασίας,  συμβαίνουν συχνά εργατικά ατυχήματα. Το 2023 είχαμε 60 καταγεγραμμένα (1 κάθε 6 μέρες) και το πρώτο 3μηνο του 2024 20. Και η μη έγκαιρη απόφαση για λήψη μέτρων για προστασία των εργαζομένων από υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα, αποδεικνύει ότι και η σημερινή διοίκηση  δεν έχει στις προτεραιότητες της την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων του δήμου. Σε κάθε περίπτωση εμείς καλούμε τους συναδέλφους να καταγγέλλουν και να ενημερώνουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου για την έλλειψη μέτρων προστασίας. Να παλέψουν για την ασφάλεια της υγείας και της ζωής τους.