εμβολιασμός-μετά-τις-διαθεσιμότητες-904558
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 14.07.2021 | 09:24

Εμβολιασμός: Μετά τις διαθεσιμότητες, απολύσεις -Ανοίγει παράθυρο για δημόσιο, ιδιωτικό τομέα

Ανοίγει η «βεντάλια» του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε συνέχεια των Κυβερνητικών ανακοινώσεων για τα νέα μέτρα και τις κυρώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, υπό συζήτηση είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στους εκπαιδευτικούς ενώ το βασικό θέμα που ανακύπτει πλέον, για τους εργαζόμενους που δεν θα δεχτούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό είναι το γεγονός ότι θα τίθενται σε καθεστώς υποχρεωτικής αδείας -αναστολής και άνευ αποδοχών.

Ένα καθεστώς δηλαδή διαθεσιμότητας (ειδικά για το Δημόσιο) που στη βάση του, φέρνει απολύσεις, διότι δεν νοείται εργαζόμενος που δεν θα εργάζεται, δεν θα αμείβεται και απλά… θα “υπάρχει”.

Οι επεκτάσεις αυτών των μέτρων δημιουργούν πολλά ερωτηματικά και βεβαίως ανοίγουν “παράθυρα” απολύσεων σε ιδιωτικό τομέα αλλά και σε φορείς του Δημοσίου, καθώς δημιουργείται «νομικό προηγούμενο».

Όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, ειδικά για το Δημόσιο, η κατάσταση αυτή θα ανοίξει και το δρόμο για προσλήψεις συμβασιούχων.

Πώς θα συμβεί αυτό; Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τους δημοσίους υπαλλήλους που υπάγονται στις παραπάνω κατηγορίες και θα αρνούνται να εμβολιαστούν προβλέπεται διαθεσιμότητα. Για τα κενά που θα προκύψουν στις συγκεκριμένες υπηρεσίες θα δίδεται η δυνατότητα στους δημόσιους φορείς (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία) να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.

Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν νέες θέσεις που θα καλυφθούν από συμβασιούχους.

Θυμίζουμε, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο Δημόσιο 10.000 εργαζόμενοι Δήμων που υπηρετούν για πάνω από 20 χρόνια αλλά είναι συμβασιούχοι.

Κάλυψη των κενών μπορεί να υπάρξει και στις περιπτώσεις  που θα υπάρχει απαλλαγή από τον εμβολιασμό για αποδεδειγμένους λόγους υγείας υπαλλήλων οι οποίοι δεν μπαίνουν σε διαθεσιμότητα ούτε θα τους στερείται ο μισθός αλλά η θέση τους για ένα χρονικό διάστημα θα καλύπτεται από συμβασιούχο.

Αντίστοιχα, στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν γνώμες που λένε ότι ο εργοδότης μπορεί να θέσει σε αργία τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο εφόσον προκαλεί αντικειμενική δυσλειτουργία στην επιχείρηση (χωρίς μάλιστα να του καταβληθεί μισθός), ενώ από την άλλη, κάποιοι αντικρούουν αυτό το επιχείρημα, μιλώντας μόνο για «αλλαγή πόστου» ή τηλεργασία.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και τα «παράθυρα» που ανοίγει, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ως προς την ερμηνεία της αλλά και τις επεκτάσεις της…

H «επιβεβαίωση» Μιχαηλίδου

Όπως κατέστησε σαφές η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου για τις δομές φροντίδας ηλικιωμένων, μετά τις 16 Αυγούστου, αν ο εργαζόμενος δεν θέλει να εμβολιαστεί, βγαίνει σε υποχρεωτική άδεια, «η οποία θα έχει ένα «ταβάνι», για παράδειγμα ενός μήνα…

Αν ακόμη και ένα μήνα μετά την υποχρεωτική άδεια, ο εργαζόμενος εξακολουθεί να μην επιθυμεί να εμβολιαστεί τότε θα υπάρχει το περιθώριο να απολυθεί…».

Στο θέμα αυτό, των “επεκτάσεων” δηλαδή αυτή της απόφασης, αναφέρεται στο σημερινό πρωτοσέλιδό της και η ΕΦΣΥΝ χαρακτηρίζοντας ως “εικόνα από το μέλλον” τις αναστολές εργασίας άνευ αποδοχών: