Παρασκευή
29
Σεπτέμβριος
Back

ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ: Εγκύκλιος για τις μεταβολές στον νέο ΚΕΔΕ

Με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ κοινοποιούνται οι διατάξεις του ν.4978/2022 «Κύρωση Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων» (ΦΕΚ Α’ 190/7-10-2022) με τις οποίες καταργείται το ν.δ. 356/1974 (παλαιός ΚΕΔΕ) και κυρώνεται νέος Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (νέος ΚΕΔΕ), ο οποίος διέπει πλέον την διοικητική διαδικασία είσπραξης των δημοσίων εσόδων και ισχύει από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή από 7/10/2022.

Με τον νέο ΚΕΔΕ επήλθαν μικρές μόνο μεταβολές στις επιμέρους εφαρμοζόμενες διαδικασίες είσπραξης δημοσίων εσόδων και ιδίως ως προς την διαδικασία επίδοσης των πράξεων εκτέλεσης οι οποίες αναλύονται περαιτέρω στη συνέχεια. Ως επί τω πλείστον, πραγματοποιήθηκαν κυρίως ορισμένες αναγκαίες προσαρμογές στις διατάξεις του παλαιού ΚΕΔΕ για την ενίσχυση της νομοτεχνικής και λογικής συνέπειας αυτών, όπως η απόδοσή τους στην δημοτική, η ενσωμάτωση σε αυτές των εκτός ΚΕΔΕ διατάξεων στις οποίες παρέπεμπε ο παλαιός ΚΕΔΕ, η απαλοιφή των παρωχημένων και εξ αυτού σιωπηρά μη εφαρμοζόμενων διατάξεων του παλαιού ΚΕΔΕ π.χ. περί προσωποκράτησης, κλπ.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!