συντάξεις-ποιοι-θα-δουν-αυξήσεις-και-π-1014675
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 19.08.2022 | 07:10

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις και πότε (παραδείγματα)

Απαντήσεις σε θέματα που αφορούν χιλιάδες συνταξιούχους έδωσε στην ΕΡΤ η εργατολόγος Ασπασία Παπαθανασοπούλου η οποία αναφέρθηκε στους νέους χρόνους έκδοσης των επικουρικών συντάξεων καθώς και τις αυξήσεις που θα δουν οι δικαιούχοι από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις

Tην Παρασκευή 26 Αυγούστου θα καταβληθούν οι συντάξεις σε ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ. Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου θα δουν στους λογαριασμούς τους τα χρήματα των συντάξεων Σεπτεμβρίου οι δικαιούχοι για τα ταμεία ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, ΟΤΕ, Δημόσιο, ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ που το τελευταίο ψηφίο του ΑΜΚΑ τελειώνει σε 1,3,5,7,9. Μια ημέρα αργότερα, στις 30 Αυγούστου, θα πληρωθούν όσοι συνταξιούχοι αυτών των ταμείων έχουν ΑΜΚΑ που λήγει σε 0,2,4,6,8. Τα χρήματα είναι διαθέσιμα στα ΑΤΜ από το απόγευμα της προηγούμενης εργάσιμης ημέρας.

Επικουρικές με διαδικασίες fast track

Μιλώντας για τις επικουρικές συντάξεις που θα εκδίδονται με διαδικασίες fast track από τον ΕΦΚΑ ο η κ.Παπαθανασοπούλου τόνισε ότι υπάρχει μεγάλος φόρτος αιτήσεων, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να αφορούν τις αιτήσεις που έχουν και διαδοχική ασφάλιση.

«Προηγείται η έκδοση της κύριας σύνταξης από το κύριο ταμείο. Υπήρξε ένα μεγάλο διάστημα που δεν εκδίδονταν επικουρικές συντάξεις λόγω της αλλαγής της διαδικασίας» δήλωσε η εργατολόγος για τις καθυστερήσεις που αγγίζουν ακόμη και τα πέντε χρόνια.

Όπως δήλωσε οι εκκρεμείς συντάξεις επικουρικής ασφάλισης είναι 125.000. Πλέον «με τη  διαδικασία του fast track οι επικουρικές θα εκδίδονται 3 μήνες μετά την κύρια σύνταξη».

Σύμφωνα με την εργατολόγο οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ελέγξουν αν φαίνεται όλος ο ασφαλιστικός τους βίος καθώς και όταν το σύστημα δεν αναγνωρίζει το αίτημα για συνυπολογισμό του πλασματικού χρόνου ασφάλισης.

Τι αυξήσεις θα δουν οι συνταξιούχοι από τον Ιανουάριο του 2023

Η κ. Παπαθανασοπούλου παρέθεσε παραδείγματα αυξήσεων στις συντάξεις.

  • Με αύξηση ποσοστού 6% μια σύνταξη 727 € με προσωπική διαφορά 63 € θα αυξηθεί κατά 43,62. Δηλαδή θα αφαιρεθεί από την προσωπική διαφορά η οποία θα γίνει 19,80 €.
  • Για μια σύνταξη 1.015 € και προσωπική διαφορά 48 € το σύνολο της αύξησης θα είναι 60,90 € (θα εξαλείψει την προσωπική διαφορά – αύξηση 12,90 €).

Σε άλλο παράδειγμα φαίνεται ότι μια σύνταξη 507 € με προσωπική διαφορά 25€ το σύνολο της αύξησης θα φτάσει τα 30,42. H εργατολόγος αναφέρθηκε και στην εισφορά της εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων με ενδεικτικά παραδείγματα κρατήσεων.