Συμβούλιο Επικρατείας: «Πράσινο» φως για απονομή συντάξεων από λογιστές και δικηγόρους - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
24
Νοέμβριος
Back

Συμβούλιο Επικρατείας: «Πράσινο» φως για απονομή συντάξεων από λογιστές και δικηγόρους

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση του επέτρεψε την απονομή συντάξεων από πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές. Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μετά από δύο αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης που κατέθεσε η ΠΟΣΕ ΙΚΑ ΕΤΑΜ, η ΠΟΠΟΚΠ και η δε δεύτερη από την Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ)

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας του ΣτΕ απέρριψε τις δύο αιτήσεις της αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Αξίζεις να σημειωθεί ότι με την  υπουργική απόφαση καθορίσθηκαν, μεταξύ άλλων, οι προϋποθέσεις, οι κανόνες και η διαδικασία για την πιστοποίηση επαγγελματιών από τον e- ΕΦΚΑ για την απονομή συντάξεων.

Λόγοι δημοσίου συμφέροντος

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του αρμόδιου τμήματος της Ολομέλειας κρίθηκε ότι οι προβαλλόμενοι ως λόγοι ακυρώσεως, δηλαδή η αντισυνταγματικότητα του ν. 4798/2021 και η υπέρβαση των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης, δεν είναι βάσιμοι

Ακόμη, κρίθηκε ότι υπάρχουν εμφανείς λόγοι δημοσίου συμφέροντος προκειμένου να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση της απονομής συντάξεων. Αυτό γιατί τίθενται ζητήματα αξιοπρεπούς διαβίωσης των ασφαλισμένων που κωλύουν την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής ενώ, η βλάβη που επικαλούνται οι Ομοσπονδίες, δεν είναι επανορθώσιμη.

Δεν προκαλείται ανεπανόρθωτη βλάβη

Επίσης, με την απόφαση 309/2021 της Επιτροπής Αναστολών κρίθηκε, ότι η βλάβη που επικαλούνται οι αιτούντες περί αναίρεσης του δημοσίου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης δεν επέρχεται, σε κάθε περίπτωση, από την προβαλλόμενη πράξη, αλλά από τις διατάξεις του ν. 4798/2021.

Σε ότι αφορά την βλάβη που επικαλείται το φυσικό πρόσωπο που προέβη σε αίτηση αναστολής, λόγω της ανάθεσης της συνταξιοδοτικής του υπόθεσης σε πιστοποιημένο επαγγελματία και της επεξεργασίας των προσωπικών του δεδομένων από ιδιώτες, η οποία, πάντως, δεν κρίθηκε ως ανεπανόρθωτη.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!