Νέα διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού για χρέη και οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Στην κατάργηση και αντικατάσταση εγγράφων και δικαιολογητικών, τα οποία πρέπει να υποβάλλονται από όσους συμμετέχουν σε διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού, για χρέη που εμπεριέχουν και οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, προέβη το υπουργείο Εργασίας με εγκύκλιο του.

Αναλυτικότερα, καταργούνται:

– Η αναφορά της οικονομικής κατάστασης, των λόγων της οικονομικής αδυναμίας και των προοπτικών της επιχείρησης του οφειλέτη.

– Η δήλωση για κάθε μεταβίβαση ή επιβάρυνση περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη που έγινε εντός των τελευταίων πέντε ετών πριν από την υποβολή της αίτησης ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

– Η δήλωση για κάθε καταβολή μερίσματος από τον οφειλέτη προς τους μετόχους ή εταίρους ή άλλη συναλλαγή, εκτός των τρεχουσών συναλλαγών της επιχείρησης, που έγινε εντός των τελευταίων δύο ετών πριν από την υποβολή της αίτησης για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

– Η υποβολή των στοιχείων κάθε νομικού προσώπου συνδεδεμένου με τον οφειλέτη στη διάρκεια των 60 μηνών που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης, καθώς και των στοιχείων ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων που τυχόν μεταβιβάστηκαν από τον οφειλέτη σε πρόσωπα συνδεδεμένα μαζί του, κατά την ίδια χρονική περίοδο.

– Η υποβολή του καταλόγου των προσώπων που αμείβονται από τον οφειλέτη και τα οποία αποτελούν συνδεδεμένα πρόσωπα με αυτόν, καθώς και της ανάλυσης των αμοιβών αυτών κατά τα τελευταία δύο έτη πριν από την υποβολή της αίτησης.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι, εφεξής όλες οι αιτήσεις που θα υποβάλλονται, καθώς και όσες βρίσκονται σε εκκρεμότητα, δεν θα απαιτείται να εμπεριέχουν και τα δικαιολογητικά αυτά, εκτός αν κρίνουν διαφορετικά τα αρμόδια όργανα.

Αντικαθίστανται:

Η υποβολή των χρηματοοικονομικών καταστάσεων των τελευταίων πέντε περιόδων και πλέον θα υποβάλλονται οι αντίστοιχες καταστάσεις για τις τελευταίες τρεις περιόδους, οι οποίες πρέπει να είναι δημοσιευμένες, εφόσον προβλέπεται αντίστοιχη υποχρέωση.

Το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας, μπορεί να υποκατασταθεί, εφόσον δεν είναι εφικτή η σχετική συνυποβολή του με την αίτηση, από τα εξής έγγραφα:

Α) Υπεύθυνη Δήλωση του οφειλέτη προς την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ). Εκεί θα πρέπει να αναγράφονται ρητά τα εξής:

* Δεν έχει κατατεθεί σε βάρος του οφειλέτη αίτηση πτώχευσης ούτε έχει υποβληθεί αίτηση για επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης, ή έχει υπάρξει έγκυρη παραίτησή του από τις εν λόγω διαδικασίες, μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών.

* Δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση υπαγωγής του οφειλέτη σε μία από τις προαναφερόμενες διαδικασίες, ούτε έχει συζητηθεί ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου αίτηση υπαγωγής του οφειλέτη στις παραπάνω διαδικασίες και εκκρεμεί η έκδοση δικαστικής απόφασης. Επίσης, πρέπει να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 15 μήνες από την απόφαση υπαγωγής ή να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 12 μήνες από την ολοκλήρωση διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών με οποιοδήποτε τρόπο.

Β) Αίτηση του οφειλέτη προς το αρμόδιο Πρωτοδικείο για χορήγηση του Ενιαίου Πιστοποιητικού Δικαστικής Φερεγγυότητας.

Comments are closed.


Recent Posts

Υγιεινές τροφές που πρέπει να έχετε στο ψυγείο για γρήγορο αδυνάτισμα

Όταν το αδυνάτισμα είναι ο στόχος σας, η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών είναι η πιο σίγουρη λύση με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.…

4 λεπτά ago

ΑΣΕΠ: Προσλήψεις 7 ατόμων στο Δήμο Περιστερίου

Ο Δήμος Περιστερίου ανακοινώνει την πρόσληψη 7 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας 8 μηνών. Δείτε αναλυτικά…

8 λεπτά ago

Δ. Παιανίας: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε απορριμματοφόρο -Από «θαύμα» γλίτωσαν οι εργαζόμενοι

Τροχαίο ατύχημα με απορριμματοφόρο σημειώθηκε στο Δ. Παιανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες,  σήμερα στις 06:40 το πρωί στην Λεωφόρο Λαυρίου αυτοκίνητο…

10 λεπτά ago

ΑΣΕΠ-5Ε/2021: Βγήκαν οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης & αποκλειομένων

Εκδόθηκαν και αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Α.Σ.Ε.Π. οι Προσωρινοί Πίνακες Κατάταξης και Αποκλειομένων για τυπικούς λόγους της Προκήρυξης 5E/2021 (ΦΕΚ 38/19.07.2021, Τεύχος Προκηρύξεων Α.Σ.Ε.Π.) για…

10 λεπτά ago

Καρατζαφέρης: Ο Βελόπουλος ήταν φανατικός ΠΑΣΟΚτζής

Μετά από καιρό επέστρεψε στις τηλεοπτικές εμφανίσεις ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος είχε να εκμυστερευθεί μια ιδιαίτερα…

15 λεπτά ago

Προσλήψεις 5 πτυχιούχων φυσικής αγωγής στο Δ. Μεγαρέων

Το Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αθλητισμού «Ηρόδωρος» του Δήμου Μεγαρέων ανακοινώνει ότι προκειμένου να υλοποιήσει τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους…

15 λεπτά ago