νέα-διαδικασία-εξωδικαστικού-μηχανι-1010996
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 23.09.2022 | 18:29

Νέα διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού για χρέη και οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Στην κατάργηση και αντικατάσταση εγγράφων και δικαιολογητικών, τα οποία πρέπει να υποβάλλονται από όσους συμμετέχουν σε διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού, για χρέη που εμπεριέχουν και οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, προέβη το υπουργείο Εργασίας με εγκύκλιο του.

Αναλυτικότερα, καταργούνται:

– Η αναφορά της οικονομικής κατάστασης, των λόγων της οικονομικής αδυναμίας και των προοπτικών της επιχείρησης του οφειλέτη.

– Η δήλωση για κάθε μεταβίβαση ή επιβάρυνση περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη που έγινε εντός των τελευταίων πέντε ετών πριν από την υποβολή της αίτησης ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

– Η δήλωση για κάθε καταβολή μερίσματος από τον οφειλέτη προς τους μετόχους ή εταίρους ή άλλη συναλλαγή, εκτός των τρεχουσών συναλλαγών της επιχείρησης, που έγινε εντός των τελευταίων δύο ετών πριν από την υποβολή της αίτησης για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

– Η υποβολή των στοιχείων κάθε νομικού προσώπου συνδεδεμένου με τον οφειλέτη στη διάρκεια των 60 μηνών που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης, καθώς και των στοιχείων ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων που τυχόν μεταβιβάστηκαν από τον οφειλέτη σε πρόσωπα συνδεδεμένα μαζί του, κατά την ίδια χρονική περίοδο.

– Η υποβολή του καταλόγου των προσώπων που αμείβονται από τον οφειλέτη και τα οποία αποτελούν συνδεδεμένα πρόσωπα με αυτόν, καθώς και της ανάλυσης των αμοιβών αυτών κατά τα τελευταία δύο έτη πριν από την υποβολή της αίτησης.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι, εφεξής όλες οι αιτήσεις που θα υποβάλλονται, καθώς και όσες βρίσκονται σε εκκρεμότητα, δεν θα απαιτείται να εμπεριέχουν και τα δικαιολογητικά αυτά, εκτός αν κρίνουν διαφορετικά τα αρμόδια όργανα.

Αντικαθίστανται:

Η υποβολή των χρηματοοικονομικών καταστάσεων των τελευταίων πέντε περιόδων και πλέον θα υποβάλλονται οι αντίστοιχες καταστάσεις για τις τελευταίες τρεις περιόδους, οι οποίες πρέπει να είναι δημοσιευμένες, εφόσον προβλέπεται αντίστοιχη υποχρέωση.

Το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας, μπορεί να υποκατασταθεί, εφόσον δεν είναι εφικτή η σχετική συνυποβολή του με την αίτηση, από τα εξής έγγραφα:

Α) Υπεύθυνη Δήλωση του οφειλέτη προς την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ). Εκεί θα πρέπει να αναγράφονται ρητά τα εξής:

* Δεν έχει κατατεθεί σε βάρος του οφειλέτη αίτηση πτώχευσης ούτε έχει υποβληθεί αίτηση για επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης, ή έχει υπάρξει έγκυρη παραίτησή του από τις εν λόγω διαδικασίες, μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών.

* Δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση υπαγωγής του οφειλέτη σε μία από τις προαναφερόμενες διαδικασίες, ούτε έχει συζητηθεί ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου αίτηση υπαγωγής του οφειλέτη στις παραπάνω διαδικασίες και εκκρεμεί η έκδοση δικαστικής απόφασης. Επίσης, πρέπει να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 15 μήνες από την απόφαση υπαγωγής ή να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 12 μήνες από την ολοκλήρωση διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών με οποιοδήποτε τρόπο.

Β) Αίτηση του οφειλέτη προς το αρμόδιο Πρωτοδικείο για χορήγηση του Ενιαίου Πιστοποιητικού Δικαστικής Φερεγγυότητας.