μιράντα-ξαφά-λάθος-της-κυβέρνησης-να-μ-411712
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 30.05.2019 | 13:49

Μιράντα Ξαφά: Λάθος της κυβέρνησης να μην κόψει τις υπάρχουσες συντάξεις

Την άποψη πως «ήταν λάθος της κυβέρνησης να μην κοπούν οι υπάρχουσες συντάξεις» διατύπωσε η σύμβουλος επενδύσεων και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Μιράντα Ξαφά, σε δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, τονίζοντας πως «είμαστε η μόνη χώρα της Ε.Ε που συνεχίζει να ξοδεύει το 17% του ΑΕΠ της σε συντάξεις».

Σύμφωνα με την κ. Ξαφά, «οι παροχές που προσέφερε η κυβέρνηση βασίζονται αποκλειστικά σε μία μικροπολιτική σκοπιμότητα και δεν εντάσσονται σε καμία αναπτυξιακή στρατηγική. Ο προϋπολογισμός δεν σηκώνει αυτές τις παροχές. Δεν μπορούμε να λέμε ότι θα πετύχουμε το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα και να μοιράζουμε παροχές δεξιά και αριστερά. Αυτά τα δύο είναι ασυμβίβαστα».

Σημείωσε ότι «την ώρα που απόλυτη προτεραιότητα είναι η τόνωση της παραγωγής, είναι και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Ο Τσίπρας λέει στους FT ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και στο εσωτερικό κάνει το ακριβώς αντίθετο, μοιράζει παροχές. Είναι μία προκλητικά ανακόλουθη πολιτική που επιστρέφει στις παλαιότερες πελατειακές πρακτικές από μία κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι πρεσβεύει το καινούριο».

Επίσης, η κ. Ξαφά υποστήριξε ότι «οι μισθοί δεν αυξάνονται με κυβερνητικές αποφάσεις, αυξάνονται αν η οικονομία μπορεί να προσφέρει υψηλότερους μισθούς. Ήταν λάθος της κυβέρνησης να μην κοπούν οι υπάρχουσες συντάξεις. Είμαστε η μόνη χώρα της Ε.Ε που συνεχίζει να ξοδεύει το 17% του ΑΕΠ της σε συντάξεις».

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τη στιγμή που υπάρχουν κραυγαλέες ελλείψεις στα νοσοκομεία, στην αστυνομία και την πυροσβεστική, στην παιδεία. Το 1/5 των συνταξιούχων είναι κάτω των 65 ετών και εισπράττουν το 25% της συνολικής δαπάνης των συντάξεων. Εκεί θα πέσει κυρίως ο πέλεκυς αν μειωθεί η προσωπική διαφορά. Όσο δεν δημιουργείται πλούτος μέσα στη χώρα, τόσο η οικονομία αδυνατεί να σηκώσει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα για το μέτρο των 120 δόσεων, η κ. Ξαφά υποστήριξε ότι «αν κάθε τρεις και λίγο δίνουμε και από μία τέτοια ρύθμιση, σταματάει ο κόσμος να πληρώνει περιμένοντας την επόμενη. Αν αυτό γίνεται κάθε χρόνο, οι δόσεις θα συσσωρεύονται και μετά από τρία χρόνια πάλι οι ίδιοι άνθρωποι δεν θα μπορούν να πληρώσουν. Πρέπει άμεσα να μειωθεί η φορολογία».