φτωχοποίηση-των-συνταξιούχων-στην-ελ-323827
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 08.03.2022 | 11:11

Φτωχοποίηση των συνταξιούχων στην Ελλάδα

Οι δυσκολίες του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν έχουν αντιμετωπιστεί με τις αλλαγές στα όρια ηλικίας. Ρεπορτάζ της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) αναφέρεται στη δεινή οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Tagesschau.de, ο Γιάννης Αγαπητός, ένας 86χρονος συνταξιούχος που ζει στην Αθήνα, λέει την προσωπική του ιστορία. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «πριν από 10 χρόνια ο Αγαπητός έπαιρνε μία σύνταξη γύρω στα 2.000 ευρώ. Μετά ήρθε η αποκαλούμενη τρόικα, με τους εκπροσώπους της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που επέβαλε στην Αθήνα περικοπές συντάξεων. Σήμερα ο πρώην δημοσιογράφος, με μόνιμη θέση, πρέπει να βγάλει τον μήνα με 960, αντί για 2.000 ευρώ».

Τονίζεται επίσης, όπως αναδημοσιεύει η Deutsche Welle, πως «οι συνέπειες των περικοπών στις συντάξεις είναι ακόμη οδυνηρές σε μία χώρα, στην οποία η σύνταξη αποτελεί μέχρι σήμερα τον κύριο πυλώνα της κοινωνικής πολιτικής. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κοινωνικό επίδομα, ούτε εκπαιδευτικό επίδομα-υποτροφία. Η σύνταξη πάντα βοηθούσε ολόκληρες οικογένειες να επιβιώσουν. Τώρα όμως ο ένας στους πέντε συνταξιούχους καλείται να περάσει τον μήνα με λιγότερα από 500 ευρώ».

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΕ, με τις περικοπές που έγιναν από το 2012 οι συντάξεις στην Ελλάδα έχουν μειωθεί από το 80% στο 51% του μέσου μισθού. Παράλληλα, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Γύρω στο 2000, οι Έλληνες μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 57 ετών. Τώρα, το όριο που προβλέπει ο νόμος είναι τα 67 έτη, ανώτερο και από εκείνο που ισχύει στη Γερμανία. Το πρόβλημα είναι όμως ότι με τη συνταγή «εργαζόμαστε περισσότερο, περικόπτουμε συντάξεις» δεν έχουν αντιμετωπιστεί οι δυσκολίες του συνταξιοδοτικού συστήματος.