εκασ-αυστηρότερα-κριτήρια-για-να-κοπ-110982
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 25.05.2016 | 10:13

ΕΚΑΣ: Αυστηρότερα κριτήρια για να «κοπούν» χιλιάδες δικαιούχοι

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε αυστηρότερο επανακαθορισμό των κριτηρίων για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, προκειμένουν να περιοριστούν ακόμα περισσότερο οι δικαιούχοι του, είναι το επικρατέστερο σενάριο που μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Μετά τις χτεσινές ενστάσεις που εξέφρασαν οι δανειστές, όταν πληροφόρηθηκαν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μην υπάρξει επιστροφή των χρημάτων από τους περίπου 90.000 συνταξιούχους που πλέον δεν δικαιούνται το ΕΚΑΣ, το υπουργείο οικονομικό αναζητά λύση για να καλύψει την τρύπα των περίπου 100 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό.

Τα χρήματα αυτά πρέπει να εξευρεθούν από άλλες πηγές, αφού οι δανειστές ζήτησαν ισοδύναμα.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να κοπούν χρήματα από δαπάνες για τις συντάξεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προχωρήσει σε αυστηριοποίηση των κριτηρίων για αυτούς που πρόκειται να λάβουν το επίδομα τα δύο επόμενα χρόνια ώστε να περιοριστεί κατά πολύ ο αριθμός τους.

Σύμφωνα με το Γ.Λ.Κ., η συνολική δαπάνη του επιδόματος, ύψους 900 εκατ. ευρώ, θα μηδενιστεί το 2020. Η αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων θα ψαλιδίσει το 2016 τα 168 από τα περίπου 850 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στην ετήσια δαπάνη για ΕΚΑΣ, μειώνοντας το συνολικό επίδομα κατά 18%-19%. Το 2017, η περικοπή θα φτάσει στα 569 εκατ. ευρώ, ήτοι θα κοπούν άλλα 401 εκατ. ευρώ.

Για το 2018, όπως αναφέρει το enikos.gr, η συνολική περικοπή θα φτάσει στα 803 εκατ. ευρώ καθώς θα κοπούν άλλα 234 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 θα είναι συνολικά 853 εκατ. ευρώ (μείον τα τελευταία 50 εκατ. ευρώ) και από το 2020 το ΕΚΑΣ θα έχει κοπεί και στους 370.000 δικαιούχους του.

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.