Ανατροπή στα αναδρομικά του Δημοσίου - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
2
Δεκέμβριος
Back

Ανατροπή στα αναδρομικά του Δημοσίου

Ανατροπή στα αναδρομικά 500.000 συνταξιούχων του Δημοσίου δρομολογεί η νέα απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που βάζει τέλος στις διεκδικήσεις τους για επιστροφές από τα καταργημένα Δώρα, αλλά την ίδια στιγμή αναμένεται θετική απόφαση για επιστροφές από Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) και από τις περικοπές άνω των 1.000 ευρώ.

Με τη νέα απόφαση της Ολομέλειας του Ελ.Σ. (1389.2021) την οποία δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος» κρίνεται συνταγματική η κατάργηση των Δώρων από όλες τις συντάξεις του Δημοσίου, ανεξάρτητα από το αν είναι πάνω ή κάτω των 1.000 ευρώ και ως εκ τούτου τερματίζονται οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων για αναδρομικά από καταργηθέντα Δώρα. Η απόφαση της Ολομέλειας μάλιστα έρχεται να ανατρέψει προηγούμενη απόφαση του Τρίτου Τμήματος (την 1823/2019), στην οποία η πλειοψηφούσα άποψη των δικαστών ήταν υπέρ της αντισυνταγματικότητας των περικοπών, κρίνοντας στην ουσία ότι κακώς κόπηκαν τα Δώρα από τις συντάξεις του Δημοσίου με το Νόμο 4093/2012, διότι η κατάργησή τους ήρθε μετά από αλλεπάλληλες μειώσεις. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, το Τρίτο Τμήμα παρέπεμψε με τη μορφή προδικαστικού ερωτήματος τη, λήψη απόφασης στην Ολομέλεια, η οποία έκλεισε την πόρτα στα αναδρομικά από τα Δώρα λέγοντας ουσιαστικά ότι η κατάργησή τους στο Δημόσιο είναι συνταγματική, καθώς δεν αφορά μόνον τους συνταξιούχους, αλλά και τους εν ενεργεία υπαλλήλους και λειτουργούς.

Αιτιολογία

Το σκεπτικό της απόφασης λέει ότι με την κατάργηση των Δώρων από τις κύριες συντάξεις εξοικονομήθηκαν ετησίως 242 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες συντάξεων και ήταν στο πλαίσιο των μέτρων που μπορούσε να λάβει ο νομοθέτης (σ.σ: η κυβέρνηση) για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Τυχόν επαναφορά τους θα σήμαινε αύξηση δαπανών και νέο δανεισμό. Στο διά ταύτα η Ολομέλεια αποφαίνεται ότι η κατάργηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδειας από τις συντάξεις του Δημοσίου συνολικού ποσού 800 ευρώ ετησίως «δεν αντίκειται στην κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα αρχή της αναλογικότητας, ούτε στο άρθρο 1 του (πρώτου) Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ». Αντίθετα, το Τρίτο Τμήμα του Ελ.Σ. δύο χρόνια πριν είχε πει ότι η κατάργηση των Δώρων, αν και αναγκαία για δημοσιονομικούς, είναι αντισυνταγματική γιατί δεν τεκμηριώθηκε ο λόγος της περικοπής τους, ιδίως από τη στιγμή που ήταν η 5η κατά σειρά μείωση που επιβαλλόταν σε συνταξιοδοτικές παροχές του Δημοσίου.

Πράσινο φως

Μπορεί όμως το Ελεγκτικό Συνέδριο να βάζει τέλος στα αναδρομικά από Δώρα συντάξεων στο Δημόσιο, αλλά αφήνει ανοιχτό παράθυρο για αναδρομικά από τις περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις πάνω από τα 1.400 ευρώ (μικτά) με τις κρατήσεις 3% ως 14% από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) και από τις μειώσεις σε κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Για τις δύο αυτές περικοπές αναμένεται νέα απόφαση από την Ολομέλεια του Ελ.Σ. στα μέσα Νοεμβρίου και οι εκτιμήσεις είναι ότι θα βγει θετική με αναδρομικά για τους συνταξιούχους ως και 3 έτη.

Οι λόγοι που συνηγορούν στο αποτέλεσμα αυτό είναι δύο:

► Για τις μειώσεις άνω των 1.000 ευρώ, το Ελ.Σ. έχει αποφανθεί με την 1277/2018 απόφαση της Ολομέλειας του ότι οι περικοπές του Νόμου 4093 είναι αντισυνταγματικές και μάλιστα χωρίς να θέτει περιορισμό στις διεκδικήσεις, που σημαίνει ότι όσοι δικαιωθούν δικαστικά παίρνουν αναδρομικά 5ετίας, πέραν του 11 μήνου που επέστρεψε η κυβέρνηση.

► Για τις μειώσεις της ΕΑΣ το Ελ.Σ. με απόφαση της Ολομέλειας του (244/2017) έκρινε ότι οι εν λόγω περικοπές είναι αντισυνταγματικές και οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά από τις κρατήσεις που κατέβαλαν τουλάχιστον για τη διετία 2017 και 2018.

Σε ίδια… γραμμή

Η νέα απόφαση του Ελ.Σ. θα κλείνει οριστικά τις διεκδικήσεις και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κινηθεί στο ίδιο σκεπτικό με τις δύο προηγούμενες αποφάσεις του (1277 και 244), μια που και αυτές έχουν εκδοθεί από την Ολομέλειά του. Το ζητούμενο που μένει να απαντηθεί είναι το διάστημα των αναδρομικών και όχι αν οι περικοπές είναι αντισυνταγματικές γιατί αυτό έχει κριθεί αμετάκλητα. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο θέμα των Δώρων το Συμβούλιο της Επικράτειας (ΣτΕ) έχει κρίνει διαφορετικά από το Ελ.Σ., λέγοντας ότι η κατάργησή τους από τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα είναι αντισυνταγματική. Αυτό δεν αλλάζει και δεν επηρεάζονται οι διεκδικήσεις αναδρομικών για Δώρα συντάξεων ιδιωτικού τομέα.

Αποκατάσταση

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για μπαράζ δικαστικών αποφάσεων και αναζητά τρόπους ώστε να ρυθμιστούν τα αναδρομικά συντάξεων για όλους, είτε προέρχονται από το Δημόσιο είτε είναι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

Στο θέμα της ΕΑΣ εξετάζει να κάνει συμψηφισμό των αναδρομικών με τις προσωπικές διαφορές που θα έχουν οι συνταξιούχοι μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους. Με τον τρόπο αυτόν, θα σβήσουν οι προσωπικές διαφορές για όσους έχουν υπόλοιπα από 45 ευρώ και άνω. Είναι πιθανό να μπουν στον συμψηφισμό και οι μειώσεις του Νόμου 4093. Για, δε, τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων, η σκέψη είναι να προχωρήσει η επιστροφή τους με πολλές δόσεις, αναλόγως και της νέας απόφασης που θα βγάλει το Συμβούλιο της Επικράτειας.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!