Παρασκευή
29
Σεπτέμβριος
Back

Αθ. Μπακαλέξης στην aftodioikisi.gr: Αυτά είναι τα “ανοιχτά” προγράμματα του ΟΓΑ

O διοικητής του ΟΓΑ κ. Αθανάσιος Μπακαλέξης μιλάει αποκλειστικά στην aftodioikisi.gr και δίνει απαντήσεις για τα οικογενειακά επιδόματα, τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), το πρόγραμμα παροχής βοηθημάτων σε 1300 αγρότισσες μητέρες, τις συντάξεις και τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας. Παράλληλα, αποκαλύπτει τους στόχους του Οργανισμού για το επόμενο διάστημα, ενώ αναφέρεται στα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας που έχουν “κλείσει” (δελτία Θεάματος, τριήμερες εκδρομές) αλλά και αυτά που είναι “ανοιχτά” (Κοινωνικός-Ιαματικός Τουρισμός, μονοήμερες εκδρομές), καλώντας τους δικαιούχους να προσέλθουν σε οποιοδήποτε ΚΕΠ της χώρας, προκειμένου να κάνουν χρήση των κοινωνικών παροχών της Αγροτικής Εστίας. Αναφορικά με το 2017 προαναγγέλλει ότι πλην των υφιστάμενων προγραμμάτων, ο ΟΓΑ θα προσθέσει και άλλα όπως βρεφονηπιακούς σταθμούς, κατασκηνώσεις, σεμινάρια, διοργάνωση εκθέσεων αγροτικών προϊόντων κ.α.

Αναλυτικά η συνέντευξη του διοικητή του ΟΓΑ στην aftodioikisi.gr

Κύριε Μπακαλέξη, προσφάτως έγινε η μεγαλύτερη πληρωμή οικογενειακών επιδομάτων από το έτος 2013 έως σήμερα, 227 εκ. ευρώ. Πώς ερμηνεύεται αυτό το ποσό σε συνθήκες «κοινωνίας»;

Στις 20 Οκτωβρίου καταβλήθηκε το οικογενειακό επίδομα του Γ’ τριμήνου του 2016 από τον Οργανισμό μας. Πρόκειται πράγματι για την μεγαλύτερη πληρωμή οικογενειακών επιδομάτων, τόσο σε πλήθος δικαιούχων, αφού έφτασαν τις 717.000, όσο και σε δαπάνη μιας και καταβλήθηκε ποσό 227 εκατομμυρίων ευρώ. Από το 2013, ο ΟΓΑ ανταποκρίνεται με επιτυχία σε αυτήν του την αποστολή, που του ανέθεσε η πολιτεία. Με απόλυτη συνέπεια, χωρίς καθυστερήσεις, με άμεση δυνατότητα πληροφόρησης μέσω της ιστοσελίδας του ΟΓΑ για την πορεία των αιτήσεων των δικαιούχων και κυρίως με κοινωνική συναίσθηση.  Στην χώρα μας χιλιάδες συμπολίτες μας βιώνουν την οικονομική κρίση εδώ και έξι χρόνια. Για ένα ασφαλιστικό ταμείο, με καθημερινή επαφή και επικοινωνία με τον κόσμο της εργασίας και τους συνταξιούχους, είναι εύκολο να αντιληφθούμε πόσο  σημαντικό είναι για χιλιάδες συμπολίτες μας το οικογενειακό επίδομα. Σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία, με την  προσφορά των εργαζομένων μας, κάτω από πραγματικά δύσκολες συνθήκες, επιτελούμε το καθήκον μας και προσπαθούμε να συμβάλλουμε και εμείς στην ανακούφιση των οικογενειών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Πράγματι ο αριθμός των δικαιούχων διαρκώς αυξάνεται. Γεγονός που μας κάνει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να ανταποκρινόμαστε με κοινωνική ευαισθησία στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες και προσδοκίες τους. Χρέος της πολιτείας και δικό μας είναι ταυτόχρονα να αυξάνεται η βοήθεια προς αυτούς που κτυπά η κρίση, να πολλαπλασιάζεται η πρόνοια για τους ασθενέστερους οικονομικά και η αλληλεγγύη μας.

Τελικά, τα οικογενειακά επιδόματα είναι από τη «φύση» τους ακατάσχετα ή έχει να κάνει με το λογαριασμό της τράπεζας;

Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων θεσπίστηκε με τις διατάξεις του Ν.4093/2012 και το Ειδικό Επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με τις διατάξεις του Ν.4141/2013. Από αυτές τις διατάξεις δεν προβλέπεται ότι τα εν λόγω επιδόματα είναι ακατάσχετα. Συνεπώς για τα οικογενειακά επιδόματα ισχύουν οι σχετικές διατάξεις για τον ακατάσχετο λογαριασμό.

Σε λίγους μήνες θα έχουμε τον Ενιαίο Φορέα Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Πως «τρέχουν» ως τώρα οι διαδικασίες και τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ;

Στο ασφαλιστικό σύστημα επιχειρείται μια αναγκαία μεταρρύθμιση με σκοπό την προστασία του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα της ασφάλισης.  Για όλους μας είναι ένα μεγάλο στοίχημα η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης από την 1/1/2017. Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν είναι πολλές, αλλά πιστεύω πως θα ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και στις προσδοκίες της νέας εποχής για το ασφαλιστικό σύστημα. Οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ πρέπει να γνωρίζουν ότι, όπως ο ασφαλιστικός μας οργανισμός ανταποκρίθηκε με συνέπεια στα καθήκοντά του από το 1961 μέχρι σήμερα, το ίδιο πράττει και σε αυτήν την μεταβατική περίοδο. Με την ίδια συνέπεια και ακόμη μεγαλύτερη, πιστεύουμε ότι θα ανταποκρίνεται από το νέο έτος ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Ο ΟΓΑ, σύμφωνα με τον νόμο 4387/16, θα διατηρήσει την αυτοτελή νομική του προσωπικότητα για την άσκηση όλων-πλην των ασφαλιστικών-  αρμοδιοτήτων του και όσων του ανατεθούν στο μέλλον.

Πολλά δημοσιεύματα κάνουν  λόγο για περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ. Θα θέλατε να μας δώσετε την πραγματική εικόνα;

Η πραγματική εικόνα είναι ότι δεν υπάρχουν περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του Οργανισμού το προσεχές διάστημα;

Είμαστε έτοιμοι για την «νέα εποχή». Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνογνωσία και την βούληση ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και τα νέα δεδομένα ή τις νέες αρμοδιότητες. Ταυτόχρονα εξασφαλίζουμε την καταβολή των συντάξεων, των οικογενειακών επιδομάτων και την επαναχορήγηση του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4387/2016. Με την ευκαιρία θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τους συνεργάτες μας Ανταποκριτές ΟΓΑ και να ζητήσω την κατανόησή τους για την καθομολογουμένη επιβάρυνση που δημιουργείται στις υπηρεσίες τους, ιδιαίτερα στους μεγάλους δήμους της χώρας μας.

Συνεχίζουμε την κοινωνική μας πολιτική με την έναρξη του προγράμματος παροχής χρηματικού βοηθήματος 1.000 ευρώ στις πολύτεκνες αγρότισσες και για το τρέχον έτος 2016.

Σχετικά με τα υπόλοιπα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας έτους 2016, σας ενημερώνω πως τα δελτία Θεάματος και οι τριήμερες εκδρομές έχουν εξαντληθεί ενώ για τον Κοινωνικό-Ιαματικό Τουρισμό και για τις μονοήμερες εκδρομές υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα δελτία. Καλούμε τους δικαιούχους του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) αγρότες να προσέλθουν σε οποιοδήποτε ΚΕΠ της χώρας, προκειμένου να κάνουν χρήση των κοινωνικών παροχών της Αγροτικής Εστίας.

Για το έτος 2017, ο ΟΓΑ θέλοντας να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την κοινωνική συνοχή της υπαίθρου και να συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των αγροτών, όχι μόνο θα διατηρήσει τα υπάρχοντα προγράμματα, αλλά θα προσθέσει και νέες καινοτόμες δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα και γιατί όχι και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για τους αγρότες μας, τις οποίες ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να σας τις ανακοινώσουμε. Βρεφονηπιακούς σταθμούς, κατασκηνώσεις, σεμινάρια, διοργάνωση εκθέσεων αγροτικών προϊόντων κ.α

Προσπαθούμε να κάνουμε καλύτερη την επικοινωνία μας στην κεντρική υπηρεσία και τα περιφερειακά υποκαταστήματα με τους αγρότες και τις αγρότισσες. Ήδη λειτουργεί στην Αθήνα το νέο κέντρο ενημέρωσης.

Συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και προβλήματα. Κάνουμε τα αδύνατα δυνατά ώστε η μετάβαση από το παλιό στο νέο καθεστώς να είναι ομαλή, με τον αγροτικό κόσμο ενημερωμένο και την κοινωνική ασφάλιση βιώσιμη, αποτελεσματική και ταχύτερη.

Θέλετε να μας πείτε περισσότερα για το πρόγραμμα για τις πολύτεκνες μητέρες;

Ο ΟΓΑ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας  συνεχίζει να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις απαιτήσεις της κοινωνίας υλοποιώντας και φέτος το πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε πολύτεκνες μητέρες. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα μέγιστου κοινωνικού ενδιαφέροντος που αφορά στην στήριξη της αγρότισσας πολύτεκνης μητέρας με παροχή χρηματικού βοηθήματος 1.000€ σε 1.300 πολύτεκνές αγρότισσες μητέρες, συμβάλλοντας κατά αυτό τον τρόπο αφενός στην διατήρηση  του κοινωνικού ιστού της υπαίθρου και αφετέρου στην καταπολέμηση του προβλήματος της υπογεννητικότητας, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τον κοινωνικό ρόλο της πολύτεκνης αγρότισσας μητέρας. Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 18 Νοεμβρίου.

Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται σε συνεργασία με τα ΚΕΠ, με ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, χωρίς ταλαιπωρία των δικαιούχων. Με την ευκαιρία της έναρξης του προγράμματος θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην πολιτική ηγεσία και στα στελέχη  του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς και στους εργαζομένους των ΚΕΠ, που όλα αυτά τα χρόνια μας υποστηρίζουν με απόλυτη επιτυχία στην υλοποίηση όχι μόνο του συγκεκριμένου προγράμματος αλλά και του συνόλου των προγραμμάτων του Λογαριασμού της Αγροτικής Εστίας.

Ας σημειωθεί τέλος ότι τα Προγράμματα του Λογαριασμού της Αγροτικής Εστίας είναι απολύτως ανταποδοτικά και από το έτος 2017 ο Λογαριασμός θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές των αγροτών.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!