οσυε-για-επίδομα-ιδιαιτέρων-καθηκόντ-1501646
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ | 15.10.2025 | 19:40

ΟΣΥΕ για επίδομα ιδιαιτέρων καθηκόντων: Άδικη η μη χορήγησή του σε όλους τους συναδέλφους

Την χορήγηση επιδόματος ιδιαιτέρων καθηκόντων στο προσωπικό των Σωφρονιστικών Καταστημάτων, σε όλους τους Σωφρονιστικούς Υπαλλήλους, όπως είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο 2025, ο Πρωθυπουργός, ζητά η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (Ο.Σ.Υ.Ε.).

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε έγγραφό της, που απεστάλη στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη:

“τον Απρίλιο 2025, ο κύριος Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, ανακοίνωσε την καταβολή επιδόματος 100 ευρώ σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, επεκτείνοντάς το ρητά και κατηγορηματικά και σε όλους τους Σωφρονιστικούς Υπαλλήλους, γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε «το αξίζουμε». Η αναφορά του αυτή έγινε χωρίς καμία κατηγοριοποίηση των υπαλλήλων, προφανώς σε αναγνώριση της ιδιαίτερα επιβαρυμένης φύσης του επαγγέλματός μας, όπως έχουμε πολλάκις τονίσει σε πληθώρα εγγράφων μας προς τα αρμόδια Υπουργεία. Με έκπληξη και απρόσμενα είδαμε στο σχέδιο νόμου που τέθηκε για διαβούλευση, να υλοποιείται η απόφαση του Πρωθυπουργού, με την παρατήρηση ότι του επιδόματος αυτού εξαιρείται το διοικητικό προσωπικό, δηλαδή, επί συνόλου 4.700 περίπου υπαλλήλων που υπηρετούν στα Σωφρονιστικά Καταστήματα, αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, περίπου 380 άτομα, οι οποίοι, αν και υπηρετούν και εργάζονται εντός των Καταστημάτων Κράτησης δεν πρέπει να λάβουν το επίδομα που όπως σωστά ονομάζεται <<επίδομα ιδιαιτέρων καθηκόντων>>. Ο διαχωρισμός αυτός, πέραν του γεγονότος ότι είναι πλήρως αναντίστοιχος με την πρωθυπουργική εξαγγελία, θέτοντας μάλιστα ευθέως ζήτημα αξιοπιστίας, είναι και άδικος τόσο ηθικά όσο και νομικά”.

Η Ο.Σ.Υ.Ε. ζητά “να γίνει από το άρθρο 40 του νομοσχεδίου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, η απαλοιφή της φράσης <<…με εξαίρεση το διοικητικό προσωπικό…. >> και να

καταβληθεί το ανωτέρω επίδομα στο σύνολο του προσωπικού που υπηρετεί στα Σωφρονιστικά Καταστήματα της Χώρας.

Αναλυτικά παρακάτω η ανακοίνωση