αποκλεισμός-από-επιδόματα-χιλιάδων-δ-815659
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ | 18.01.2023 | 12:19

Αποκλεισμός από επιδόματα χιλιάδων δικαιούχων εξαιτίας αύξησης των αντικειμενικών αξιών

Τον αποκλεισμό χιλιάδων ανθρώπων από κοινωνικά επιδόματα εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες σε πολλές περιοχές, καταγγέλλει, ο βουλευτής του ΜεΡΑ25 Κρ. Αρσένης κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «ωμή προπαγάνδα από την υφ. Εργασίας».

Ειδικότερα σε ανακοίνωση του, με αφορμή την απάντηση της υφυπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δ. Μιχαηλίδου στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του, σημειώνει:

Σε “παράλληλο σύμπαν” εμφανίστηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δ. Μιχαηλίδου στη Βουλή απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη για τον αποκλεισμό χιλιάδων ανθρώπων από κοινωνικά επιδόματα εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες σε πολλές περιοχές μεταξύ άλλων και της Δυτικής Αθήνας.

Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης μειώθηκαν, αλλά για την κ. Μιχαηλίδου,“η απόρριψη μιας αίτησης μπορεί να οφείλεται σε τελική ανάλυση στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του αιτούντα, δηλαδή στην αύξηση του εισοδήματός του”. Επειδή κατά την υφυπουργό, “η οικονομία της χώρας σε σχέση με το 2019 βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση”. Και ακόμα, η μείωση των δικαιούχων του Ελάχιστους Εγγυημένου Εισοδήματος μπορεί να είναι “ένδειξη οικονομικής ανάπτυξης και βελτίωσης του εισοδήματος των πολιτών”.

Με τέτοιου είδους επιχειρήματα θεωρούν ότι μπορούν να απαντούν στους χιλιάδες ανθρώπους σε εργατικές συνοικίες που μένουν χωρίς κοινωνικά επιδόματα λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Αυξήσεις αντικειμενικών αξιών έγιναν σε Ίλιον, Άγιους Αναργύρους, Καματερό, Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα. “Χτύπησε δυσανάλογα τις φτωχές περιοχές ενώ σε πλούσιες περιοχές της Αθήνας έχουμε έως και μειώσεις”, είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25.

Χαρακτηριστικά είναι δημοσιεύματα για δικαιούχους που έχουν αποκλειστεί ακόμα και από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης επειδή είδαν εν μια νυκτί να εκτοξεύονται οι αντικειμενικές αξίες των σπιτιών τους και άρα να εμφανίζονται με περιουσία που τους αποκλείει από το επίδομα. Ωφελούμενη του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας είδε ξαφνικά την αντικειμενική αξία του διαμερίσματός της να αυξάνεται από τις 60 στις 115 χιλιάδες ευρώ και τέθηκε εκτός ΚΕΑ παρότι δεν έχει κανένα άλλο εισόδημα, είναι άνω των 55 ετών και αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

“Έχετε επιστολές από την Ε.Σ.Α.μεΑ που σας αναφέρουν το πρόβλημα όσον αφορά τα άτομα με αναπηρία. Έχουν βγει στις τηλεοράσεις, στις εφημερίδες, περιπτώσεις ανθρώπων που είναι συγκλονιστικές”, είπε ο Κρίτων Αρσένης. “Άνθρωποι που αυτονόητα θα έπρεπε να είναι δικαιούχοι και οι οποίοι πετάγονται έξω εξαιτίας της αύξησης των αντικειμενικών.”

Πόσοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, ρώτησε την υφυπουργό ο βουλευτής του ΜέΡΑ25. Η απάντηση ήταν ότι “για τις αιτήσεις που έχουν απορριφθεί δεν υπάρχει δυνατότητα να εντοπιστεί ποιο από τα επιμέρους μέλη τους δεν πληροί τα κριτήρια της αίτησης”. Και άρα -κατά το υπουργείο- δε μπορεί να συνδεθεί ο αριθμός των ωφελούμενων με τις μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Το υπουργείο Εργασίας μπορεί να μην ξέρει γιατί μειώθηκαν οι δικαιούχοι του ΚΕΑ, αλλά η υφυπουργός μας είπε ότι αυξήθηκαν οι δικαιούχοι του επιδόματος στέγασης και του επιδόματος ανασφάλιστων υπερήλικων. “Προφανώς αυξάνονται οι δικαιούχοι συνολικά. Έχουμε έναν αρμαγεδδώνα. Είναι προφανές ότι οδηγούμαστε σε ακραία φτωχοποίηση”, απάντησε ο Κρίτων Αρσένης.

Χωρίς κανέναν ενδοιασμό ωραιοποιούν τη δραματική κατάσταση που βιώνει όλο και μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας αντί να πάρουν μέτρα για την κατάσταση που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Να προχωρήσουν άμεσα σε ενέργειες για να αποκατασταθεί η κατάφωρη αδικία του αποκλεισμού ευάλωτων νοικοκυριών από προνοιακά επιδόματα λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών.