Θεοδωρικάκος -Δημόσιο: Πιθανή παράταση τηλεργασίας το Σεπτέμβριο -Κουβέντα για τεστ - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
13
Ιανουάριος
Back
Τηλεργασία στο Δημόσιο: Καθυστερεί η εφαρμογή του νόμου

Θεοδωρικάκος -Δημόσιο: Πιθανή παράταση τηλεργασίας το Σεπτέμβριο -Κουβέντα για τεστ

Πιθανή παράταση της τηλεργασίας ή back office για τις ευπαθείς ομάδες των δημοσίων υπαλλήλων πέραν της 31ης Αυγούστου που προβλέπει η σχετική εγκύκλιός του, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Συγκεκριμένα, όπως είπε μιλώντας στον  Σκάι, το μέτρο μπορεί να παραταθεί και για το Σεπτέμβριο για τους δημόσιους υπαλλήλους που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Πάντως, για μια ακόμη φορά ο υΠΕΣ δεν αναφέρθηκε στις τέσσερις κραυγαλέες αντιφάσεις της εγκυκλίου του, που κατέγραψε η aftodioikisi.gr, ενώ δεν έκανε κουβέντα για προληπτικά τεστ σε δημοσίους υπαλλήλους, ανάλογα με αυτά που θα εφαρμοστούν στους εργαζόμενους στα ΜΜΜ,  όπως ζητά και η ΔΑΣ-ΟΤΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Πιο μάγκας ο Καραμανλής από τον Θεοδωρικάκο»

Οι τέσσερις κραυγαλέες αντιφάσεις

 Πρώτον: Δεν προβλέπονται τεστ για τους δημοσίους υπαλλήλους, ακόμη και γι’ αυτούς που έρχονται σε επαφή με το κοινό ή, κατά την διάρκεια των διακοπών τους, βρέθηκαν σε περιοχές που παρατηρείται υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού, την ώρα μάλιστα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι κάτι τέτοιο αποφασίσθηκε για εργαζόμενους στα ΜΜΜ.  «Προχωράμε στη διενέργεια προληπτικών τεστ για κορωνοϊό στους εργαζόμενους σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, τρόλεϊ και αστικά λεωφορεία, που επιστρέφουν από διακοπές σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, ή που εμφανίζουν συμπτώματα», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεύτερον: Στην παράγραφο Α5 ενώ προβλέπεται ειδική άδεια απουσίας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, αυτή δίνεται μόνο «σε εκείνους τους υπαλλήλους που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, των οποίων τα καθήκοντα δύνανται να παρέχονται εξ αποστάσεως ή η φύση των καθηκόντων τους δεν απαιτεί την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στην Υπηρεσία. Αντίθετα, υπάλληλοι, οι οποίοι ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου αλλά δεν δύνανται λόγω της φύσης των καθηκόντων τους να παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία, όπως για π.χ. προϊστάμενοι, βοηθητικό – τεχνικό προσωπικό κ.α., θα προσέρχονται στην υπηρεσία τους για παροχή αυτοπρόσωπης εργασίας διασφαλιζομένων σε κάθε περίπτωση των όρων υγείας και πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού», προστίθεται. Δηλαδή, στην ουσία, ενώ αναγνωρίζεται ότι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου δεν πρέπει να βρίσκονται στο χώρο εργασίας τους, εκείνοι που δεν μπορούν να παρέχουν τηλεργασία υποχρεώνονται να προσέρχονται καθημερινά σε αυτόν!

Τρίτον: Ακόμη πιο παράλογο είναι το τρίτο σημείο, επίσης στην παράγραφο Α5, όπου τονίζεται ότι όσοι υπάλληλοι από τις ομάδες αυξημένου κινδύνου προσέρχονται στην εργασία του με ΙΧ (σ.σ. δεν διευκρινίζει τι ισχύει με τους κατόχους μοτοσικλετών!!!) «τότε δεν απαιτείται η χορήγηση της ειδικής άδειας απουσίας», ενώ αντίθετα αυτοί που χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς θα παραμένουν σπίτι τους. «Εξυπακούεται ότι για την εφαρμογή των ανωτέρω θα πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί υπόψη και η παράμετρος του τρόπου μετάβασης και επιστροφής από και προς τον χώρο εργασίας, ιδίως απόσταση, χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς κλπ. Σε περίπτωση που η μετάβαση των υπαλλήλων από και προς το χώρο εργασίας δεν εμπίπτει στις ανωτέρω περιπτώσεις, ήτοι οι υπάλληλοι προσέρχονται με ίδια μέσα μεταφοράς ή πεζοί, και εφόσον πληρούνται και τα μέτρα προστασίας της υγείας στον χώρο εργασίας, τότε δεν απαιτείται η χορήγηση της ειδικής άδειας απουσίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο. Δηλαδή, και πάλι δημιουργούνται δύο κατηγορίες υπαλλήλων στις ομάδες αυξημένου κινδύνου: Οι κάτοχοι και εκείνοι που δεν κατέχουν ΙΧ!!

Τέταρτον: Ενώ (στο κεφάλαιο Γ) συστήνεται «για τους υπαλλήλους του Δημοσίου που επιστρέφουν από τις κανονικές άδειες στην εργασία τους και βάσει του ατομικού αισθήματος ευθύνης του κάθε εργαζομένου, η παραμονή κατ’ οίκον 7 ημέρες με αιτιολογημένη άδεια απουσίας του κεφ.Β’ της ΔΙΔΑΔ/Φ.69/124/οικ. 15984/2020, εφόσον ο υπάλληλος έχει μεταβεί για διακοπές και ήρθε σε επαφή με άτομα που έχουν επιβεβαιωθεί ως κρούσματα», αν αυτό δεν αποδεικνύεται (σ.σ. για παράδειγμα, ο υπάλληλος, ενώ ήρθε σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα, αλλά το πρόσωπο αυτό εκ παραδρομής δεν τον έχει δηλώσει), τότε πάλι ο υπάλληλος υποχρεούται να δώσει το παρών στην εργασία του. Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο: «Ειδικότερα, για τους υπαλλήλους του Δημοσίου που επιστρέφουν από τις κανονικές άδειες στην εργασία τους και βάσει του ατομικού αισθήματος ευθύνης του κάθε εργαζομένου, υπενθυμίζεται η σύσταση για παραμονή κατ’ οίκον 7 ημέρες με αιτιολογημένη άδεια απουσίας του κεφ.Β’ της ΔΙΔΑΔ/Φ.69/124/οικ. 15984/2020, εφόσον ο υπάλληλος έχει μεταβεί για διακοπές και ήρθε σε επαφή με άτομα που έχουν επιβεβαιωθεί ως κρούσματα, ενημερώνοντας σχετικά και προσκομίζοντας κάθε πρόσφορο αποδεικτικό στοιχείο στην διεύθυνση προσωπικού. Άλλως και εφόσον τα ανωτέρω δεν αποδεικνύονται, οι υπάλληλοι αυτοί δέον να φορούν με την επάνοδό τους στην Υπηρεσία για το ίδιο ως άνω χρονικό διάστημα μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην Υπηρεσία, εφόσον έρχονται σε άμεση επαφή με πολίτες ή με συναδέλφους εντός του ίδιου χώρου εργασίας σε απόσταση μικρότερη της προβλεπόμενης (1,5 μέτρο). Εξυπακούεται ότι η ανωτέρω οδηγία θα εφαρμόζεται και για όσους υπαλλήλους του Δημοσίου κάνουν χρήση κανονικής άδειας και μετά την 31η/8/2020 και για όσο χρονικό διάστημα υφίσταται ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού», προστίθεται. Δηλαδή, αντί οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν, τουλάχιστον σε αυτούς τους υπαλλήλους σε τεστ, τους υποχρεώνουν όχι μόνο να προσέρχονται στο χώρο εργασίας τους αλλά και να έρχονται σε επαφή με άλλους υπαλλήλους και πολίτες.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!