Θεοδωράκης: Η κατάργηση του κομματικού κράτους μητέρα των μεταρρυθμίσεων

  • Απο stergios
  • 12 Ιανουαρίου 2019 - 15:07
  • Comments Off

Ο μεγάλος στόχος στην Ελλάδα είναι ένας: η κατάργηση του κομματικού κράτους, είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και πρόσθεσε «αυτό είναι που συνδέει το Ποτάμι με τα στελέχη της Δράσης».

Συνεχίζοντας είπε ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να καταρρέει, η κουλτούρα του όμως διατρέχει οριζόντια το πολιτικό σύστημα και πρόσθεσε ότι ακούς ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν κομματική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά νομίζεις ότι ακούς τον ΣΥΡΙΖΑ του 2014 και 2015. Υποστήριξε ότι ακόμη και τώρα κομματικές παρέες και συντεχνίες καθορίζουν ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής ζωής και πρόσθεσε ότι δεν αρκεί να αλλάξει η πλειοψηφία της Βουλής πρέπει να αλλάξουμε ρότα και να ξεπεράσουμε λαϊκισμούς και συντηρητισμούς. Είπε, ακόμη, ότι η χώρα χρεοκόπησε γιατί οι πολιτικοί εκπροσωπούν πελάτες και ψηφοφόρους και όχι πολίτες.

Τέλος, ανέφερε ότι σημείωσε τα όσα υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που μίλησε πριν από εκείνον και αναφέρθηκε στον ιδρυτή της Δράσης, Στέφανο Μάνο, σημειώνοντας ότι «Δίχως τον Στέφανο Μάνο όλα θα ήταν διαφορετικά στην χώρα αλλά και στον δικό μας χώρο».

Ολόκληρη η ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στο 5ο Συνέδριο της πολιτικής κίνησης «Δράση»

Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,

θα μου επιτρέψετε ξεκινώντας να υποβάλω τα σέβη μου στον Στέφανο Μάνο. Αυτός μας έδειξε τον δρόμο, πως είναι να μην φοβάσαι και να τολμάς.

Δράση, όμως, για που; Δράση με ποιους;
Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί νομίζω όλους τους προοδευτικούς πολίτες.
Θα μου πείτε ποιος είναι προοδευτικός σήμερα, σε μια χώρα και μια εποχή, που ο καθένας δηλώνει ότι θέλει.
Η έννοια «προοδευτικός» έχει υποστεί τόσες καταχρήσεις και τόσες ματαιώσεις που τείνει να χάσει οποιοδήποτε νόημα. Αλλά έτσι συμβαίνει με τις περισσότερες έννοιες που με βουλιμία κατάπιε το παλιό πολιτικό σύστημα στην προσπάθεια του να ξεγελάσει τους πολίτες και μετά στην προσπάθεια του να επιβιώσει στην κρίση.
Μέχρι και η έννοια Ευρώπη είναι πλέον μια έννοια διφορούμενη.Είναι αυτή που μας τα παίρνει; Ή είναι αυτή που μας τα δίνει; Είναι οι Βρυξέλλες ή είναι η Φρανκφούρτη;
Έβλεπα προχθές τις ανακοινώσεις κάποιων που αυτοαποκαλούνται «εκφραστές της δημοκρατικής παράταξης» για την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ: «ο αρχιτέκτονας της λιτότητας, αυτή που έφερε το ΔΝΤ, αυτή που μας επιβάλλει τη λύση στο Μακεδονικό».
Αριστερίστικες απλουστεύσεις πασπαλισμένες με εθνικοφροσύνη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καταρρέει, η κουλτούρα του όμως δυστυχώς διατρέχει οριζόντια το πολιτικό σύστημα. Και όλο και πιο συχνά ακούς πολιτικούς από όλο το φάσμα να μιλούν με τη γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ του ’14 και του ’15.
Δράση λοιπόν για που και με ποιους;
Δράση προς τα πίσω ή Δράση μπροστά;
Οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν πρόσημο, αριστερό ή δεξιό.
Οι μεταρρυθμίσεις αποκτούν πρόσημο ανάλογα με το ποιους υπηρετούν, ποιους απελευθερώνουν και ποιους περιορίζουν.
Οι κομματικές παρέες, οι συνδικαλιστικές συντεχνίες και τα φιλικά στους υπουργούς συμφέροντα είναι αυτά που καθορίζουν ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής στην Ελλάδα.
Η χώρα μας χρεοκόπησε γιατί οι πολιτικοί εκπροσωπούσαν ψηφοφόρους και όχι πολίτες. Πελάτες και όχι πολίτες, όπως σωστά λέτε.
Για μας ο μεγάλος στόχος των σύγχρονων πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα πρέπει να είναι η κατάργηση του κομματικού κράτους. Αυτή είναι η μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων.
Και είναι κάτι που οι παλιές πολιτικές δυνάμεις δύσκολα μπορούν να υποσχεθούν και ακόμη δυσκολότερα να πετύχουν.
Είναι αυτό, όμως, που ενώνει το Ποτάμι με τα στελέχη της Δράσης.
Κατάργηση του κομματικού κράτους στις υπηρεσίες, στη στελέχωση της πολιτείας, στα πανεπιστήμια,στις προμήθειες, στις προσλήψεις, στις προτεραιότητες της πολιτείας.
Για όλα αυτά δεν αρκεί να αλλάξουν οι υπουργοί, δεν αρκεί να αλλάξει η πλειοψηφία στη Βουλή.
Πρέπει να αλλάξουμε ρότα. Να τρέξουμε όσο δεν τρέξαμε ποτέ. Να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις, αριστερές και δεξιές ιδεοληψίες, λαϊκισμούς και συντηρητισμούς.
Μόνο τότε θα δούμε την Ελλάδα αλλιώς. Αυτός είναι ο στόχος.
Η Ελλάδα αλλιώς.
Ρεαλισμός, όραμα, δουλειά σε φιλελεύθερη ευρωπαϊκή κατεύθυνση.
Και σε αυτή την προσπάθεια ελπίζω να βρεθούμε μαζί.
Δεν θα είμαστε σε όλα μαζί, προφανώς θα υπάρχουν και σημεία που θα χωριζόμαστε, αλλά στη μεγάλη ροή, στη μεγάλη μάχη, θα είμαστε μαζί.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΣΥΡΙΖΑ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, ΔΡΑΣΗ, ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!