Σε αναγκαστική άδεια δόκιμοι δημόσιοι υπάλληλοι

  • Απο Μάκης Χολέβας
  • 29 Μαρτίου 2020 - 17:25
  • Comments Off

«Δεν νοείται απόφαση που «σέβεται και προστατεύει τα δικαιώματα του συνόλου των σπουδαστών», όταν η απόφαση αυτή καταστρατηγεί ένα από τα πλέον θεμελιώδη δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων εν γένει: το δικαίωμα στην κανονική άδεια», τονίζει σε ανακοίνωση του το Δ.Σ. του Συλλόγου Σπουδαστών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης της ΚΣΤ’ Εκπαιδευτικής Σειράς «Αλέξανδρος Σβώλος».

Στην καταγγελία περιγράφεται ότι «μέσω ανακοίνωσης του Προέδρου του ΕΚΔΔΑ, η οποία εκδόθηκε στις 26/3/2020, πληροφορηθήκαμε ότι με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΔΔΑ έγινε δεκτή η  γνωμοδότηση του Επιστημονικού και Εκπαιδευτικού Συμβουλίου για χορήγηση κανονικής άδειας στους σπουδαστές της ΚΣΤ΄ εκπαιδευτικής σειράς της ΕΣΔΔΑ για τον μήνα Απρίλιο. Πρόκειται για μια ανακοίνωση η οποία μας βρίσκει συνολικά αντίθετους, οφείλουμε ωστόσο να σταθούμε ειδικότερα σε δύο συγκεκριμένα σημεία της». Σε αυτό το σημείο επισημαίνουν ότι «δεν νοείται απόφαση που «σέβεται και προστατεύει τα δικαιώματα του συνόλου των σπουδαστών», όταν η απόφαση αυτή καταστρατηγεί ένα από τα πλέον θεμελιώδη δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων εν γένει: το δικαίωμα στην κανονική άδεια».

Υπογραμμίζεται ότι «με την ανακοίνωση του Προέδρου του ΕΚΔΔΑ ενημερωθήκαμε ότι μας στερείται το σύνολο της κανονικής μας αδείας για το έτος 2020, εξαναγκάζοντας μας να λάβουμε την άδεια αυτή εν μέσω καραντίνας, σε συνθήκες οικιακού περιορισμού και απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Σκοπός της κανονικής αδείας, σύμφωνα με τον νόμο και εθνική και ευρωπαϊκή νομολογία είναι η ξεκούραση και η αναψυχή του εργαζόμενου δημοσίου υπαλλήλου, ώστε αυτός να καθίσταται αποδοτικός κατά τον εργάσιμο χρόνο του για την υπηρεσία του. Είναι σαφές, ότι ο υποχρεωτικός οικιακός περιορισμός και οι άκρως στρεσογόνες συνθήκες της περιόδου που διανύουμε, επιφέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Αντίθετα από τους ισχυρισμούς της ανακοίνωσης του Προέδρου του ΕΚΔΔΑ, πρόκειται για σαφή καταστρατήγηση ενός θεμελιώδους εργασιακού δικαιώματος μας από τη διοίκηση της ΕΣΔΔΑ και του ΕΚΔΔΑ. Κάνοντας μια ερμηνεία του Υπαλληλικού Κώδικα και του Κανονισμού Σπουδών απολύτως οριακή και δυσμενή για τους σπουδαστές – εργαζόμενους ακυρώνοντας βασικό δικαίωμα, παίρνουν μία απόφαση η οποία αντιγράφει και εισάγει στον δημόσιο τομέα μία από τις χειρότερες πρακτικές που εφαρμόζονται στον ιδιωτικό τομέα, αυτές τις τόσο δύσκολες για όλους τους εργαζόμενους ημέρες της πανδημίας. Αυτή της θέσης των υπαλλήλων  μιας επιχείρησης σε καθεστώς αναγκαστικής αδείας. Ας σημειωθεί ότι η ΕΣΔΔΑ αποτελεί τον πρώτο φορέα σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα στον οποίο εισάγεται και εφαρμόζεται αντίστοιχο μέτρο.

Επιπλέον, από την ανακοίνωση του προέδρου και τη θέση μας σε καθεστώς αναγκαστικής άδειας γίνεται δημόσια παραδοχή, ότι η ΕΣΔΔΑ και το ΕΚΔΔΑ -ως μοναχικές εξαιρέσεις των ημερών που διανύουμε- στερούνται των απαραίτητων τεχνικών υποδομών ώστε να λειτουργήσει άμεσα μία αξιόπιστη και ασφαλής πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης! Η κορωνίδα του «επιτελικού κράτους», η οποία υποτίθεται βρίσκεται στη πρωτοπορία του ελληνικού δημόσιου τομέα στην αξιοποίηση και εφαρμογή ψηφιακών λύσεων, αδυνατεί να ανταπεξέλθει άμεσα στις εκπαιδευτικές ανάγκες των σπουδαστών της.

Ως Δ.Σ. του Συλλόγου Σπουδαστών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης της ΚΣΤ’ Εκπαιδευτικής Σειράς «Αλέξανδρος Σβώλος» δηλώνουμε την απερίφραστη αντίθεση και καταδίκη μας στην ανακοίνωση του Προέδρου του ΕΚΔΔΑ στο σκέλος που μας αφορά, και καλούμε όλα τα μέλη του Συλλόγου σε αγωνιστική εγρήγορση».

ΔΗΜΟΣΙΟ, ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΑΔΕΙΑ, ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ, ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ, PROTEINOMENA, ΔΟΚΙΜΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!