ΓΕΔΔ: Τι απαντά για τη μετεγκατάσταση σε «πολυτελές κτήριο με πισίνα»

  • Απο stergios
  • 15 Ιουνίου 2019 - 19:11
  • Comments Off

Σε ενέργειες προς όφελος της Υπηρεσίας και μόνο δηλώνει ότι προχώρησε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), Μαρία Παπασπύρου, με αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας που εμφανίζει την Υπηρεσία να μετακομίζει σε πολυτελές κτήριο με πισίνα και ενοίκιο 30.000 ευρώ τον μήνα.

Σε απαντητική δήλωσή της στο ΑΜΠΕ, η κ. Παπασπύρου σημειώνει ότι το προσωπικό έχει αυξηθεί πλέον από 37 σε 134 υπαλλήλους και, άρα, το υπάρχον κτήριο είναι μικρό για τόσο μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Επίσης, αναφέρει ότι η Υπηρεσία του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης θα αφήσει το κέντρο της Αθήνας λόγω των απαγορευτικών στην περιοχή τιμών και θα μετεγκατασταθεί στα Σεπόλια, όπου το ενοίκιο είναι στο μισό (ανά τετραγωνικό μέτρο). Η κ. Παπασπύρου, που διετέλεσε δικαστικός, διαβεβαιώνει επίσης ότι τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες (διαγωνισμός κλπ) και παραθέτει και τα σχετικά στοιχεία. Τέλος, γνωστοποιεί ότι η πισίνα (σε ένα κτήριο που χτίστηκε για την κάλυψη ιδιωτικών αναγκών) παραμένει άδεια και σφαγισμένη εδώ και δέκα χρόνια.

Αναλυτικά, στη δήλωσή της η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, αναφέρει:

«Έχει πάψει να αποτελεί έκπληξη για την Υπηρεσία μας, καθώς έχει γίνει συστηματική πλέον η προσπάθεια δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων από πολύ συγκεκριμένους κύκλους συμφερόντων που έχουν τους δικούς τους λόγους να αντιστρατεύονται το έργο του Γενικού Επιθεωρητή και να επιθυμούν διακαώς την κατάργησή του.

Σε μία εποχή που τα πρωτοσέλιδα του Τύπου γεμίζουν από αναφορές σε σκάνδαλα και υποθέσεις διαφθοράς είναι παράξενο να ενοχλεί η ενδυνάμωση του μοναδικού ανεξάρτητου φορέα ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης. Το προβλεπόμενο προσωπικό έχει αυξηθεί από 37 σε 134 υπαλλήλους, ενώ παράλληλα σε μας εργάζεται μεγάλος αριθμός επιθεωρητών άλλων Σωμάτων στο πλαίσιο των μικτών κλιμακίων ελέγχου. Η μεταστέγαση του Γραφείου του ΓΕΔΔ είναι μία ανάγκη που έχει προκύψει και γίνονται προσπάθειες να καλυφθεί τα τελευταία δύο έτη, για τον πρόσθετο λόγο ότι η προηγούμενη ακριβή μίσθωση είχε λυθεί από το 2016 και γινόταν εξωσυμβατική χρήση του μισθίου. Επ’ αυτού είχε ενημερωθεί από τη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα του ΓΕΔΔ η Κτηματική Υπηρεσία με έγγραφο από 26-2-2016.

Για τη διαδικασία μεταστέγασης έχουν τηρηθεί όλοι οι όροι νομιμότητας και έχει επιληφθεί αρμοδίως η Κτηματική Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών όπως ορίζεται στο νόμο. Η συγκεκριμένη Υπηρεσία, και όχι ο ΓΕΔΔ, προέβη σε κάθε σχετική νόμιμη ενέργεια όπως ο διαγωνισμός και η υπογραφή της Σύμβασης μίσθωσης.

Μετά από μακρά αναζήτηση, καθώς στην περιοχή του Κέντρου οι τιμές ανά τετραγωνικό ήταν απαγορευτικές (από 18-25 ευρώ ανά τ.μ.) και ύστερα από δύο διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν, επιλέχτηκε κτήριο που βρίσκεται στο τέλος της οδού Λένορμαν στην περιοχή των Σεπολίων και στέγαζε στο παρελθόν άλλη Υπηρεσία του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Το ενοίκιο που θα καταβάλλεται είναι κατά πολύ φθηνότερο ανά τετραγωνικό μέτρο από αυτό που καταβαλλόταν μέχρι σήμερα και παρά τα υψηλότερα μισθώματα του παρελθόντος ποτέ δεν έγινε σχετική αναφορά στα ΜΜΕ επί του θέματος.

Ουδέποτε προτάθηκε στην Υπηρεσία μας κτίριο ιδιοκτησίας Δημοσίου ή άλλο προσφορότερο από αυτό που τελικά επελέγη. Ο πρώτος διαγωνισμός κρίθηκε άγονος, ενώ στο δεύτερο διαγωνισμό η τιμή ανήλθε σε 10 ευρώ ανά τ.μ. και εμφανίστηκε ο συγκεκριμένος μειοδότης που ήταν ο μοναδικός.

Οι αποφάσεις και οι ενέργειες της Κτηματικής Υπηρεσίας για τη μεταστέγαση όλο το προηγούμενο έτος έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να τις αναζητήσει. Παρά ταύτα δεν διατυπώθηκε καμία αντίρρηση σε όλα τα προηγούμενα στάδια της διαδικασίας ενώ το όψιμο ενδιαφέρον με επικέντρωση σε χαρακτηριστικά του κτιρίου που δεν είναι φυσικά προς χρήση, όπως η πισίνα, αγγίζει τα όρια του γελοίου. Το κτίριο δεν κατασκευάστηκε για αποκλειστική χρήση του Δημοσίου. Η πισίνα αυτή είναι άδεια και σφραγισμένη πάνω από 10 έτη, όπως ενημερωθήκαμε από τον ιδιοκτήτη, καθώς το κτίριο χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν από άλλη Υπηρεσία του ευρύτερου Δημόσιου τομέα γεγονός που αποσιωπήθηκε. Ούτε η φωτογραφία που παρουσιάζεται στην Εφημερίδα ανταποκρίνεται στην σημερινή πραγματικότητα, ούτε ο ΓΕΔΔ ερωτήθηκε όπως οι κώδικες δεοντολογίας της Δημοσιογραφίας επιβάλουν για να δώσει τις δέουσες απαντήσεις πριν το δημοσίευμα γεγονός που οδηγεί σε συμπεράσματά για την σκοπιμότητα του δημοσιεύματος.

Η Υπηρεσία θα μεταστεγασθεί άμεσα γιατί δεν μπορεί μετά την υπογραφή της σύμβασης να καταβάλλονται διπλά μισθώματα σε δύο κτίρια και να ζημιώνεται το δημόσιο.

Προκειμένου να απαντηθούν τα όποια επιπλέον ερωτήματα, θα κληθούν άμεσα οι δημοσιογράφοι να επισκεφθούν το νέο κτίριο του ΓΕΔΔ στα Σεπόλια και θα ακολουθήσει δελτίο τύπου με όλες τις λεπτομέρειες για τη στέγαση του ΓΕΔΔ από το 2003 έως σήμερα.

Θα προβούμε δε σε κάθε νόμιμη ενέργεια για τη διασφάλιση της Υπηρεσίας μας ώστε να αποκαλυφθούν οι προθέσεις όσων ενοχλούνται από την αρχή της συνέχειας στη Δημόσια Διοίκηση και χρησιμοποιούν ευτελείς ισχυρισμούς προκειμένου να θίξουν το θεσμό του ΓΕΔΔ και την κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του».

ΔΗΜΟΣΙΟ, ΓΕΔΔ, ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΣΕΠΟΛΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ, ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!