δημόσιο-τοποθέτηση-276-επιτελικών-στελε-1368745
ΔΗΜΟΣΙΟ | 27.07.2024 | 20:40

Δημόσιο: Τοποθέτηση 276 επιτελικών στελεχών -Κατάρτιση 500 υπαλλήλων στην τεχνητή νοημοσύνη

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στα 276 ανέρχονται τα στελέχη υψηλής εκπαίδευσης που έχουν πιάσει ή να αναμένεται να πιάσουν εργασία σε κρίσιμες επιτελικές – επιχειρησιακές θέσεις του δημόσιου τομέα και κυρίως των υπουργείων, υλοποιώντας το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία του επιτελικού κράτους.

Συγκεκριμένα στις 2 Αυγούστου αναμένεται να πιάσουν δουλειά στα υπουργεία 138 στελέχη μετά από εκπαίδευση δύο ετών στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, το οποίο μάλιστα μετασχηματίζεται σε συνεργασία με την Κομισιόν και την Expertise France, ένα πρότζεκτ που υλοποιείται από τη Γ.Γ. Δημόσιας Διοίκησης.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στελέχωσης του επιτελικού κράτους, καθώς οι 138 απόφοιτοι πέρασαν από μια αυστηρή διαδικασία, με τον διαγωνισμό που αναβαθμίστηκε πριν από δύο έτη να περιλαμβάνει συνολικά επτά δοκιμασίες και να διεξάγεται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τρία αντικείμενα και στο δεύτερο στάδιο προκρίνονται όσοι πέτυχαν τη βαθμολογική βάση του 60% και στα τρία αντικείμενα του πρώτου σταδίου και εξετάζονται σε ακόμη οκτώ αντικείμενα. Εν συνεχεία οι επιτυχόντες εισήλθαν ως σπουδαστές στη σχολή, όπου για δεκαοκτώ μήνες πέρασαν επτά κύκλους εξειδίκευσης. Τα νέα αυτά στελέχη θα βρεθούν σε επιτελικές θέσεις, όπως η διυπουργική συνεργασία μεταξύ των υπουργείων ώστε να ξεπερνιούνται γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ο στρατηγικός σχεδιασμός των υπουργείων τους και η υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων.

Πριν από έναν μήνα οι υπηρεσίες συντονισμού των υπουργείων στελεχώθηκαν με 125 στελέχη του Κλάδου Επιτελικών Στελεχών, τα οποία πιστοποιήθηκαν μέσα από ειδικό, αυστηρό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή καθηγητών και εμπειρογνωμώνων από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, πάλι του ΕΚΔΑΑ, προσφέροντας υπηρεσίες όπως η υλοποίηση του ετήσιου σχεδιασμού δράσης ανά υπουργείο.

Εξάλλου πριν λίγες ημέρες τοποθετήθηκαν οι 13 νέοι υπηρεσιακοί γραμματείς, επίσης προσοντούχα στελέχη που διαγωνίστηκαν σε ειδικό ψηφιακό τεστ δεξιοτήτων που εισήγαγε το υπουργείο Εσωτερικών για πρώτη φορά. Θα αναλάβουν επικεφαλής τομέων, όπως η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, και των οικονομικών υπηρεσιών.

Δημόσιοι υπάλληλοι καταρτίζονται από τη Google για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Την ίδια στιγμή εκπαίδευση σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης ξεκίνησαν ήδη 500 εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, με στόχο την εξοικείωσή τους με αυτήν και την ενίσχυση των γνώσεων τους. Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική πρωτοβουλία, με τίτλο «Al for All», πραγματοποιείται από το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με τη Google και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.), ενώ από τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα.

Το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις ημερίδες από εξειδικευμένους και έμπειρους εκπαιδευτές της Google. Οι δύο από αυτές θα απευθύνονται στους δημοσίους υπαλλήλους συνολικά και ξεδιπλώνονται μέσα από τις θεματικές ενότητες «Ενισχύστε την Παραγωγικότητά σας με την Τεχνητή Νοημοσύνη (Al)» και «Μέθοδοι επίλυσης Προβλημάτων». Η τρίτη ημερίδα με θέμα «Ηγεσία για την Ψηφιακή Εποχή» αφορά στελέχη που έχουν θέσεις ευθύνης στον δημόσιο τομέα.

Η συνεργασία της Google με το υπουργείο Εσωτερικών, που είναι μέρος μίας ευρύτερης πρωτοβουλίας αναφορικά με την εκπαίδευση σε θέματα ΑΙ στην Ελλάδα (AI Skilling Initiative in Greece) και ανακοινώθηκε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στοχεύει στην επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και στη διασφάλιση ίσων ευκαιριών, προσβάσιμων σε όλους. Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο μέσω της πλατφόρμας Grow with Google. Αφορμή για αυτό το πρόγραμμα ήταν η οικονομική έκθεση που διεξήγαγε η Implement Consulting Group για λογαριασμό της εταιρείας, η οποία κατέγραψε ότι η εκτενής υιοθέτηση της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Generative AI) έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το ετήσιο ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 10-12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Πρόκειται για μία συνεισφορά που θα αποτυπωθεί σε περίπου δέκα χρόνια από τώρα, όταν η συγκεκριμένη τεχνολογία αναμένεται να έχει ενσωματωθεί πλήρως στην παραγωγική διαδικασία και οικονομία.

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.