«Διαύγεια» σε όλα τα οργανογράμματα του δημοσίου και των δήμων - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
28
Νοέμβριος
Back

«Διαύγεια» σε όλα τα οργανογράμματα του δημοσίου και των δήμων

Δημόσια προσβάσιμο θέλει να καταστήσει η κυβέρνηση κάθε οργανόγραμμα υπηρεσίας και φορέα του ελληνικού δημοσίου. Η προαναγγελία θέσπισης ενός αντίστοιχου κανονιστικού πλασίου, περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης (άρθρο 18). Με το νομοσχέδιο ορίζεται δεσμευτικά το εν λόγω πλαίσιο να έχει θεσπιστεί έως τον Οκτώβριο του 2016, ενώ για η λειτουργία της ρύθμισης σε όλους τους φορείς, θα γίνει δεσμευτικά τον Φεβρουάριο του 2017.

Κάθε οργανόγραμμα θα δημοσιεύεται στον ιστότοπο κάθε υπηρεσίας ή φορέα του, ως το επίπεδο τμήματος. Η δημοσίευση θα γίνεται σε κοινά πρότυπα και θα συμπεριλαμβάνει την καταχώρηση στοιχείων ηλεκτρονικής και τηλεφωνικής επικοινωνίας και συνοπτικής περιγραφής αρμοδιοτήτων και καθηκόντων. Επίσης όλα τα οργανογράμματα θα βρίσκονται συγκεντρωμένα στο πρόγραμμα opengov.gr σε ειδική καταχώρηση.

Το πλαίσιο θα εφαρμοστεί σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου (νπδδ, νπιδ, αε), ΟΤΑ Α’ και Β΄ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα, με αξιοποίηση του Μητρώου Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο «με τη δέσμευση επιτυγχάνεται η διαφάνεια στην λειτουργία του Δημοσίου, καθιστώντας την δημόσια διοίκηση πιο ανοικτή, αφού πλέον κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη γνώση της ακριβούς λειτουργίας κάθε υπηρεσίας και φορέα. Ακόμη με την καταχώρηση των στοιχείων επικοινωνίας και της συνοπτικής παρουσίασης αρμοδιοτήτων το δημόσιο εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα στις υπηρεσίες και η λογοδοσία αυτών. Επίσης εξοικονομείται χρόνος στην παροχή πληροφόρησης για την εξυπηρέτηση των πολιτών αφού πριν την έναρξη κάθε αιτήματος ο πολίτης θα γνωρίζει ποιος είναι ο κατάλληλος φορέας και υπηρεσία για να απευθυνθεί».

Για να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των κοινών προτύπων δημοσίευσης και των τεχνικών ζητημάτων.

Θα προηγηθούν τεχνικές συναντήσεις με εκπροσώπους όλων των υπουργείων για την πληρέστερη εφαρμογή της ρύθμισης και την αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων και δυνατοτήτων.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!