Δεσμεύσεις Τσακαλώτου σε Θεσμούς: Επανεξέταση μέτρων για Δημόσιο -Στα προαπαιτούμενα οι γενικοί γραμματείς

  • Απο stergios
  • 14 Απριλίου 2018 - 14:42
  • Comments Off

Με πολυσέλιδο κείμενο που εστάλη προς τους Θεσμούς, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος περιγράφει το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας. Το κείμενο, 75 σελίδων, έχει μια τρισέλιδη εισαγωγή, 5 κεφάλαια για το δημοσιονομικό μοντέλο, της επόμενης ημέρας και τα παραρτήματα. Σύμφωνα με την RealNews που αποκαλύπτει το περιεχόμενο του σχεδίου, τα μέτρα που θα υλοποιηθούν με αναλυτικό χρονοδιάγραμμα και ο μηχανισμός παρακολούθησης της στρατηγικής θα παρουσιαστούν επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup στις 27 Απριλίου στη Σόφια.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, δεσμεύεται για την τήρηση των συμφωνηθέντων και αφήνει ανοιχτό το περιθώριο επαναξέτασης μέτρων που έχουν ληφθεί σε τέσσερα επίπεδα:

  • δημόσια διοίκηση
  • φορολογικό
  • αγορά εργασίας
  • χρηματοπιστωτικό τομέα

Παράλληλα, στο σχέδιο ενσωματώνονται ορισμένα από τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, όπως -για παράδειγμα- η τοποθέτηση γενικών γραμματέων στο Δημόσιο και το Κτηματολόγιο.

Από το τελικό στάδιο απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στη μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου από το 2019 και το 2020 αντίστοιχα, γεγονός που εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καθυστερήσει την εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων. Επί του σχεδίου, έχει ξεκινήσει η ανταλλαγή e-mail και παρατηρήσεων, με την ελληνική πλευρά να προεξοφλεί ότι ορισμένες από τις προτάσεις μπορεί να αλλάξουν ή τα χρονοδιαγράμματα να τροποποιηθούν.

Υπό διαμόρφωση είναι ακόμη το δεύτερο παράρτημα του σχεδίου που αναφέρεται στον μηχανισμό παρακολούθησης στρατηγικής.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών χαρακτηρίζουν το σχέδιο «γενικόλογο» και «ασαφές», σύμφωνα με τη RealNews, ενώ φέρεται να εμφανίζουν πιο σοβαρές ενστάσεις ως προς την εφαρμογή φοροελαφρύνσεων, μέσω του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Επίσης, στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, ζητούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι εταιρείες ύδρευσης, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΑΥΘ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΜΕΤΡΑ, ΕΥΔΑΠ, ΘΕΣΜΟΙ, ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ, ΕΥΑΘ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ, E-MAIL, ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ