washington-post-αυτά-είναι-τα-τρία-σενάρια-για-το-τέ-1012329
ΚΟΣΜΟΣ | 22.12.2022 | 18:50

Washington Post: Αυτά είναι τα τρία σενάρια για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τρία διαφορετικά σενάρια για το πώς θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ο Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος έχει η κυβέρνηση των ΗΠΑ σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post.

Οι θιασώτες και των τριών μοντέλων υποστηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμο με την Ρωσία. Ωστόσο έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις υποχωρήσεις, τις οποίες θεωρητικά θα μπορούσε να κάνει το Κίεβο.

Όπως δήλωσε στην Washington Post μία από τις πηγές της εφημερίδας, κάποιος υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της κυβέρνησης το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται, η επίσημη θέση της Ουάσιγκτον παραμένει ότι την απόφαση για συνομιλίες με την Ρωσία και την πιθανή θέση της σ’ αυτές πρέπει να την λάβει η ίδια η Ουκρανία και όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλα αυτά οι ΗΠΑ μπορούν να μεταφέρουν την γνώμη τους στο Κίεβο.

Τι περιλαμβάνουν τα τρία σενάρια

Το πρώτο από τα τρία μοντέλα στην πραγματικότητα ανταποκρίνεται στο ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε ο πρόεδρος Ζελένσκι, το οποίο προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων απ’ όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα εδάφη της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας που είχε προσαρτηθεί το 2014.

Το δεύτερο μοντέλο προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων στις θέσεις πριν από την 24η Φεβρουαρίου, ημέρα που άρχισε η ευρείας κλίμακας εισβολή, που θα σήμαινε ότι θα άφηνε υπό τον έλεγχο της Ρωσίας την Κριμαία και μέρος του Ντονμπάς.

Το τρίτο μοντέλο προβλέπει να περάσουν υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας όλα τα εδάφη των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ όπως και άλλων περιοχών που έχουν καταληφθεί, όχι όμως η Κριμαία. Προϋποτίθεται ότι σε αυτή την περίπτωση το ζήτημα της Κριμαίας και ενδεχομένως μέρους του Ντονμπάς θα επιλύονταν μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι τελευταίες δύο προτάσεις δεν είναι αποδεκτές για την Ουκρανία. Ωστόσο, όπως γράφει η Washington Post, «κατά τη συνάντησή τους πρόσωπο με πρόσωπο την Τετάρτη, ο Μπάιντεν ζήτησε τις “τρέχουσες σκέψεις του Ζελένσκι σχετικά με το πώς θα πρέπει να μοιάζει αυτό”, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος, ενώ αναγνώρισε ότι “ήταν ένα είδος ακαδημαϊκής συζήτησης σε αυτό το σημείο”, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να συνομιλήσει».

Πηγή της εφημερίδας υπογράμμισε ότι επρόκειτο για μια αυστηρά θεωρητική συζήτηση, επειδή η Ρωσία προς το παρόν δεν έχει δηλώσει είναι έτοιμη να αποσύρει τα στρατεύματά της στις θέσεις πριν την 24η Φεβρουαρίου. Επίσημα το Κρεμλίνο θεωρεί ότι η Κριμαία και οι τέσσερις ουκρανικές περιοχές που προσάρτησε τον Οκτώβριο αποτελούν τμήμα της Ρωσίας ( σημειωτέον ότι τα ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν πλήρως μόνο την Κριμαία, ενώ τα εδάφη των άλλων εδαφών, μερικώς).

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.