τουρκία-φουντώνουν-τα-σενάρια-αναβολ-1137611
ΚΟΣΜΟΣ | 14.02.2023 | 23:01

Τουρκία: Φουντώνουν τα σενάρια αναβολής των εκλογών

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μία εβδομάδα μετά τους φονικούς σεισμούς που κατέστρεψαν δέκα επαρχίες της Τουρκίας και κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 30.000 ανθρώπους, τα σενάρια για αναβολή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών “φουντώνουν” όλο και περισσότερο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση του AKP για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στην Τουρκία, που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, σε σχετική ερώτηση από το πρακτορείο Anadolu, τόνισε ότι: “Αυτή τη στιγμή παλεύουμε να σώσουμε ζωές από τα ερείπια. Παλεύουμε να επουλώσουμε πληγές. Θεωρούμε μεγάλο λαθος να μιλάμε για τις εκλογές. Έχουμε μόνο μία ατζέντα: πώς θα στηρίξουμε τους άστεγους πολίτες. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την καταστροφή. Δεν υπάρχει κουβέντα για εκλογές ή οτιδήποτε άλλο“.

“Κατάλληλος ο Νοέμβριος” για εκλογές

Στέλεχος του AKP, ανέφερε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Reuters: “Φανταστείτε να πάμε στο Χατάι και σε άλλες πόλεις και να στήσουμε κάλπες; Είναι αυτό δυνατό; Η χώρα είναι σε κατάταση έκτακτης ανάγκης. Θα πρέπει να υπάρξει αναβολή. Ο Νοέμβριος φαίνεται πως είναι η καταλληλότερη περίοδος για τη διεξαγωγή των εκλογών. Χρειάζεται να δώσουμε στον λαό μας ένα εύλογο διάστημα για να γιατρέψει τις πληγές του και να χτίσει μία νέα ζωή”.

Από την πλευρά του, κυβερνητικός αξιωματούχος υποστήριξε ότι “ακόμα κι αν δεν επικεντρωθούμε στο πολιτικό σκέλος, οι συνθήκες, το φυσικό περιβάλλον, δεν είναι κατάλληλα για εκλογές. Πού θα στηθούν οι κάλπες; Πού θα αναρτηθούν οι εκλογικοί κατάλογοι; Θα πρέππει οι πληγέντες να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς. Να αποκτήοσυν ξανά μία κανονική ζωή”.

Στη συνέχεια… συμφώνησε ότι “θα ήταν ωφέλιμο να αναβληθούν οι εκλογές μέχρι τον Νοέμβριο“.

Πρόταση για συνταγματικη τροποποίηση

Χθες (13.02.023), ένας από τους ιδρυτές του κυβερνώντος AKP, ο Μπουλέντ Αρίντς, έγραψε σε ανάρτηση του στο Twitter: “Οι εκλογές θα πρέπει να αναβληθούν, ώστε ο κρατικός μηχανισμός να επικεντρωθεί στην επούλωση των πληγών των πολιτών μας”.

Μάλιστα, πρότεινε μία συνταγματική τροποποίηση που μπορεί να περιληφθεί στο άρθρο 78 του Συντάγματος και να προβλέπει την αναβολή των εκλογών σε καταστροφές, όπως οι σεισμοί, μία διάταξη παρόμοια με την υπάρχουσα που αφορά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

“Δεν σας δίνουμε ούτε μέρα! Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους”

Για τα σενάρια για αναβολή των εκλογών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ξεκαθάρισε με ανάρτηση του στο Twitter ότι “ήσασταν πάντα ανίκανοι. Δεν έχουμε ούτε ένα χρόνο, ούτε καν μία ημέρα να σας δώσουμε. Δεν αντέχουμε άλλη ανικανότητα. Μην φοβάστε τις εκλογές. Ή μάλλον να φοβάστε, οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους!”.

Ούτε βλέμμα…

Κι όλα αυτά, την ώρα που κάνει τον γύρο των τουρκικών ΜΜΕ, αλλά και των social media, το στιγμιότυπο από την κηδεία του πρώην προέδρου του CHP, Ντενίζ Μπαϊκάλ, όπου ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπέρασε, χωρίς να ρίξει ούτε… βλέμμα στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και στον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ενώ αντάλλαξε χειραψία με τον αντίπαλο του στις προηγούμενες εκλογές (2018), Μουχαρέμ Ιντζέ.\

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.