τουρκία-προβάδισμα-του-ναι-μεταδίδ-47590
ΚΟΣΜΟΣ | 16.04.2017 | 19:12

Τουρκία: Προβάδισμα του «ναι» μεταδίδουν τα ΜΜΕ -Καταγγελίες αντιπολίτευσης για εφορευτική

Προβάδισμα του «ναι» έναντι του «όχι» καταδεικνύουν τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Εφόσον τελικώς επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, θα πρόκειται για μία «μεγάλη νίκη» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα επιτύχει την αλλαγή του πολιτεύματος και τη συγκέντρωση υπερεξουσιών στο πρόσωπο του προέδρου της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, η καταμέτρηση των ψήφων εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη και τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να καταστούν γνωστά εντός των επόμενων ωρών.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με καταμετρημένο άνω του 75% των ψήφων, το ποσοστό του «ναι» κυμαίνεται πέριξ του 55% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του «όχι» περιορίζεται στο 45%.

Η συμμετοχή φαίνεται πως κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς άγγιξε το 86%.

Το πρακτορείο «Ανατολή» μεταδίδει ότι το «ναι» συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στα κεντρικά της χώρας, ενώ το «όχι» κυριαρχεί στις παράκτιες περιοχές και στο νοτιοανατολικό τμήμα».

Στην Κωνσταντινούπολη, η οποία θεωρείται πόλη – βαρόμετρο, το ποσοστό του «ναι», με καταμετρημένο το 9%, ανέρχεται στο 54,9%.

«Σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας»

«Σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας» κατήγγειλε το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, όπως ανέφερε κορυφαίο κομματικό στέλεχος.

Σύμφωνα με το CHP, η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει αποδεκτά τα ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει «σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας» στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Η Ανώτερη Εφορευτική Επιτροπή απέτυχε, καθώς επέτρεψε να διαπραχθεί απάτη» δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Μπουλέντ Τεζτζάν. Κατήγγειλε επίσης, ότι «διαπράχθηκαν παράνομες ενέργειες υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης».

Τι διακυβεύεται

Οι περίπου 55,3 εκατ. ψηφοφόροι κλήθηκαν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν ένα πακέτο 18 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες στοχεύουν να μεταβάλλουν το πολίτευμα από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία σε προεδρική δημοκρατία, με μεγάλη συγκέντρωση εξουσιών στον πρόεδρο.

Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει πως η μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της σταθερότητας της χώρας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων στα πεδία της ασφάλειας και της οικονομίας.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει, από την πλευρά της, την αυταρχική παρέκκλιση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο καταλογίζει πως προσπαθεί να φιμώσει κάθε επικριτική φωνή, ειδικά μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, έκανε λόγο για «ψηφοφορία, η οποία αφορά το μέλλον της Τουρκίας». «Θεού θέλοντος, το έθνος μας, εδώ και στο εξωτερικό, θα προχωρήσει προς το μέλλον απόψε, κάνοντας την προσδοκώμενη επιλογή» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα δεν είναι μια «συνήθης» εκλογική διαδικασία και ότι στόχος του είναι να αλλάξει το σύστημα διακυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, διαβεβαίωσε ότι «η ετυμηγορία του λαού θα γίνει σεβαστή» όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Το σημερινό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση θα κρίνει «τη μοίρα της Τουρκίας» δήλωσε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Άγκυρα. «Σήμερα τίθεται σε ψηφοφορία η μοίρα της Τουρκίας» τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθησή πως «όλοι οι συμπολίτες μας θα πάνε στις κάλπες και θα ψηφίσουν υπεύθυνα».

Σημειώνεται ότι οι κάλπες έκλεισαν σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, καθώς στην ανατολική και νοτιο-ανατολική Τουρκία, η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 16.00, ενώ στην υπόλοιπη τουρκική επικράτεια στις 17.00.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχε προηγηθεί και η ψηφοφορία των Τούρκων, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό.

Πηγή: naftemporiki.gr