τα-αεροδρόμια-της-ιαπωνία-προσλαμβάν-1578187
ΚΟΣΜΟΣ | 29.04.2026 | 10:45

Τα αεροδρόμια της Ιαπωνία προσλαμβάνουν… ρομπότ!

Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την εισαγωγή ανθρωποειδών ρομπότ για τη διαχείριση αποσκευών στο αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο της Ιαπωνίας, ξεκινά η Japan Airlines σε ένα πείραμα που στοχεύει στη μείωση της πίεσης στους εργαζομένους και στην αντιστάθμιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού, αναφέρει ο Guardian.

Το πιλοτικό έργο θα ξεκινήσει τον Μάιο και έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως το 2028. Τα ρομπότ, που κατασκευάζονται από την κινεζική εταιρεία Unitree, θα μεταφέρουν αποσκευές και φορτίο στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου, σε έναν κόμβο που χειρίζεται περισσότερους από 60 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Σε μια δημόσια επίδειξη, ένα ρομπότ ύψους περίπου 130 εκατοστών βιντεοσκοπήθηκε να σπρώχνει αποσκευές σε έναν ιμάντα μεταφοράς και να αλληλοεπιδρά με το προσωπικό, γράφει ο Guardian.

Η πρωτοβουλία έρχεται στο πλαίσιο μιας οξείας κρίσης προσωπικού στην Ιαπωνία, η οποία επιδεινώνεται από τη γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση του τουρισμού. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού της Ιαπωνίας, περισσότεροι από 7 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Ιαπωνία μόνο τους πρώτους δύο μήνες του 2026, μετά από ένα ρεκόρ 42,7 εκατομμυρίων το προηγούμενο έτος. Οι αρχές εκτιμούν ότι η Ιαπωνία θα χρειαστεί περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια ξένους εργαζόμενους έως το 2040 για να στηρίξει την οικονομία.

Σε επίδειξη για τα μέσα ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα, ένα ρομπότ ύψους 130 εκ., κατασκευασμένο από την εταιρεία Unitree με έδρα το Hangzhou, εθεάθη να «σπρώχνει» διστακτικά φορτίο σε έναν μεταφορικό ιμάντα δίπλα σε αεροσκάφος της JAL και να χαιρετά έναν …αόρατο συνάδελφο. Ο πρόεδρος της JAL Ground Service, Yoshiteru Suzuki, δήλωσε ότι η χρήση ρομπότ για την εκτέλεση σωματικά απαιτητικών εργασιών θα «μειώσει αναπόφευκτα την επιβάρυνση των εργαζομένων και θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στο προσωπικό», σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ορισμένες βασικές εργασίες – όπως η διαχείριση της ασφάλειας – θα συνεχίσουν να εκτελούνται από ανθρώπους.