Σουηδία: Σχολεία ενθαρρύνουν τα παιδιά να ξεπεράσουν τα στερεότυπα των φύλων

Την προσπάθεια να ξεπεραστούν στερεότυπα σε σχέση με το φύλο κάνουν ορισμένα σχολεία προσχολικής ηλικίας στη Σουηδία.

Συγκεκριμένα, αντιμετωπίζουν τους μαθητές σαν ουδέτερα και τα παιδιά δεν παίζουν με κούκλες ή στρατιωτάκια, γιατί πολύ απλά τα παιχνίδια έχουν σχεδιαστεί πολύ προσεκτικά ώστε να επιλέγονται και από τα δυο φύλα και να μη δημιουργούν προκαταλήψεις και στερεότυπα.

Το CNΝ αναφέρεται σε δυο τέτοια σχολεία στη Σουηδία, τα Nicolaigarden και Egalia (στα λατινικά σημαίνει ισότητα), στα οποία δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές η ελευθερία να αμφισβητήσουν και να ξεπεράσουν τα όρια των φύλων.

Αντί να ενθαρρύνουν τα παιδιά να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα, οι δάσκαλοι είναι προσεκτικοί ώστε να μη διαχωρίζουν τα παιδιά με βάση το φύλο τους γι αυτό το λόγο μάλιστα τα σχολεία έχει αφαιρέσει εντελώς τους όρους «κορίτσι» και «αγόρι». Αντ’ αυτού κάνουν μια σκόπιμη προσπάθεια να αποκαλούν κάθε παιδί με το πρώτο του όνομα ή με μια ουδέτερη αντωνυμία.

ΚΟΣΜΟΣ, ΣΟΥΗΔΙΑ, ΣΧΟΛΕΙΑ, ΦΥΛΟ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]