Σήμερα η απόφαση για τον διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ στο CDU
Σήμερα, 7 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 11:30 (ώρα Ελλάδος), ξεκινά το συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) που λαμβάνει χώρα στο Αμβούργο, στην γενέτειρα της Άνγκελα Μέρκελ, στο οποίο θα αποφασιστεί ο διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ.
Η Άνγκελα Μέρκελ έμεινε δεκαοκτώ χρόνια στην προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας. Δεκατρία χρόνια Καγκελάριος της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της θητείας της «γνώρισε» επτά πρωθυπουργούς της Ιταλίας. Πέντε πρωθυπουργούς της Ελλάδας (σ.σ δεν συμπεριλαμβάνονται οι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί). Τέσσερις της Μεγάλης Βρετανίας. Τρεις Προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Και στο εσωτερικό της Ομοσπονδίας, γνώρισε έξι προέδρους των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).
Η εκλογή της Άνγκελα Μέρκελ ως πρόεδρος του CDU το 2000 ήταν μια επανάσταση για το συντηρητικό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών. Η «νοικοκυρά από τη Σουηβία» (schwäbische Hausfrau) όπως είχε χαρακτηρισθεί απαξιωτικά από άνδρες πολιτικούς του CDU κατάφερε να χαράξει τη δική της πολιτική στη Γερμανία και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια πολιτικός για την οποία η ΕΕ δεν αποτέλεσε ποτέ προτεραιότητα στην ατζέντα της, σε αντίθεση με τον φεντεραλιστή Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και όμως κατάφερε να διατηρήσει ενωμένη την Ευρωζώνη στα χρόνια της ελληνικής κρίσης και να σώσει την ΕΕ με την απόφασή της να δεχθεί ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στην Γερμανία.
Μια απόφαση που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως η αρχή του τέλους της κυριαρχίας της στη γερμανική πολιτική σκηνή. «Οι εσωκομματικές εκλογές στο Αμβούργο δεν πρόκειται να αποτελέσουν σε καμία περίπτωση μια επιλογή για νέα και καθαρή πορεία του κόμματος για την μετά – Μέρκελ εποχή, αλλά ένα «δημοψήφισμα του CDU» για την ίδια την Καγκελάριο Μέρκελ. Η Μέρκελ ήταν η Καγκελάριος«aussitzen» (σ.σ λέξη που περιγράφει την πλήρη απραξία) Ήταν ο Ζακ Σιράκ της Γερμανίας. Όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν έκανε απολύτως τίποτε και θέλησε να καρπωθεί τις προσπάθειες του Φρανσουά Μιτεράν, με παρόμοιο τρόπο η Άνγκελα Μέρκελ προσπάθησε να καρπωθεί τις μεταρρυθμίσεις του Γκέρχαρντ Σρέντερ», δήλωσε στο protothema.gr διπλωματική πηγή από το Βερολίνο.
Οι μοναδικοί υποψήφιοι διάδοχοι είναι ο Φρίντριχ Μερτς, η Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και ο Γενς Σπαν.Οι υπόλοιποι 12 που δήλωσαν μόνοι τους υποψηφιότητα δεν περιλαμβάνονται μέχρι τώρα στο ψηφοδέλτιο που θα λάβουν οι σύνεδροι. Στην διάρκεια του Συνεδρίου ωστόσο οι κανόνες αλλάζουν και μπορεί ο καθένας να είναι υποψήφιος, αρκεί να τον προτείνει τουλάχιστον ένας σύνεδρος.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας είναι μυστική. Κάθε σύνεδρος θα βρει σήμερα στη θέση του ένα κομμάτι χαρτί, στο οποίο θα πρέπει, σε ειδικά διαμορφωμένες καμπίνες, να συμπληρώσει την επιλογή του. Μετά την εκλογή του νέου Προέδρου, θα πρέπει να εκλεγούν, με τον ίδιο τρόπο, τα υπόλοιπα μέλη του Προεδρείου του κόμματος.
Προτεινόμενα άρθρα
25.06.2026 | 18:30






