σε-βαρύ-κλίμα-το-δείπνο-των-28-με-το-λονδί-105398
ΚΟΣΜΟΣ | 29.06.2016 | 09:33

Σε βαρύ κλίμα το δείπνο των 28 με το Λονδίνο να παίζει “κατενάτσιο”

Χωρίς άμεσες αποφάσεις και με τη Βρετανία να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο ολοκληρώθηκε τα χαράματα της Τετάρτης το δείπνο των 28 που ήταν όπως φαίνεται και το τελευταίο με όλους αυτούς τους ηγέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο “δείπνο” η πλευρά της Βρετανίας δε δεσμεύτηκε για το πότε θα καταθέσει το αίτημα ενεργοποίησης του άρθρου 50. Είναι προφανές οτι το Λονδίνο “αγοράζει” χρόνο παίζοντας σκληρή “ιταλική” άμυνα.

Όπως αναφερει χαρακτηριστικά η υπέρ του Brexit εφημερίδα Times δείχνοντας την ανάγκη για απευθείας διαπραγμάτευση με τα κράτη μέλη και κυρίως τη Γερμανία θα “πρέπει να πείσουμε την Α. Μέρκελ τώρα και να τη δεσμεύσουμε ότι η ενιαία Αγορά και η ελεύθερη διακίνηση δεν είναι μόνο εφικτά, αλλά και προς το ευρύτερο συμφέρον της ΕΕ.”

Στο ίδιο μήκος και η Telegraph αναφέρει ότι “καλύτερη συμφωνία για μας, θα ήταν όπως αυτή που έχει η ΕΕ με τη Νορβηγία. Πρόσβαση στην ενιαία Αγορά, και δέσμευση στην ελεύθερη διακίνηση. Δεν πρέπει να ενεργοποιηθεί αμέσως το άρθρο 50 γιατί μέσα στα 2 χρόνια που προβλέπονται για αποχώρηση μπορεί να μην έχει επιτευχθεί καμία συμφωνία. Χωρίς βιασύνη, η επόμενη Συμφωνία θα πρέπει να περάσει ή από Δημοψήφισμα, ή από γενικές εκλογές. Μια Συμφωνία «Norway Plus» είναι η καλύτερη που πρέπει να τεθεί στο Τραπέζι, προς αμοιβαίο συμφέρον ΕΕ – Βρετανίας.”

Ουσιαστικά η Βρετανία με όπλο το μεγέθους της πιέζει ώστε μέχρι να καταθέσει το αίτημα ενεργοποίησης του άρθρου 50 να έχει βρει διαύλους με κράτη – μέλη και να προχωρήσει παράλληλα τις διαδικασίες για τη νέα εταιρική σχέση.

Στο πλευρό τους οι Αμερικανοί προσπαθούν να αναδείξουν το ρόλο πλέον του ΝΑΤΟ ως σημείο μοναδικής εγγύησης σταθερότητας πλέον.

«Έχει σημειωθεί κάποια υστερία λες και το ΝΑΤΟ διαλύθηκε, η ατλαντική Συμμαχία καταλύεται και κάθε χώρα σπεύδει στη γωνία της. Δεν συμβαίνει όμως αυτό», καθησύχασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χτες σε ραδιοφωνική εκπομπή.

Ωστόσο η ΕΕ αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά ζητήματα καθώς μπορεί να έχει την οικονομία με το μέρος της αλλά πολιτικά είναι αδύναμη. Αιτία οι εθνικές στρατηγικές αλλά και το γεγονός ότι η διαφορετική αντίληψη Ευρωπαϊκής δεξιάς και σοσιαλδημοκρατίας υπονομεύει την ενότητα αναδεικνύοντας άλλες στοχεύσεις.

Στο φόντο αυτό κινείται και η προσπάθεια της Γαλλίας να επαναφέρει στο προσκήνιο την Ευρωμεσογειακή συνεργασία. Μάλιστα δίνει και πολιτικό περιεχόμενο καλώντας του σοσιαλδημοκράτες ηγέτες στο Παρίσι για διαβούλευση τον Ιούλιο. Εκεί θα είναι και ο Αλέξης Τσίπρας ενω έντονη φημολογία επικρατεί οτι θα κληθεί και ο Μαριάνο Ραχόι έστω κι αν ανήκει στο άλλο στρατόπεδο λόγω της ανάγκης διαμόρφωσης μετώπου στο νότο κατά της λιτότητας.

Γιώργος Αλεξάκης – Reporter.gr