ρωσία-νιέτ-στην-πρόταση-του-γγ-του-οη-997451
ΚΟΣΜΟΣ | 18.08.2022 | 18:40

Ρωσία: «Νιέτ» στην πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για αποστρατιωτικοποίηση του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια

«Θερμό» ήταν το «καλώς όρισες» της Ρωσίας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που σήμερα βρίσκεται στη Λβιβ της Ουκρανίας και αύριο θα επισκεφτεί την Ζαπορίζια και το πυρηνικό σταθμό της – τον μεγαλύτερο της Ευρώπης – που η Μόσχα έχει καταλάβει και χρησιμοποιεί ως «ορμητήριο».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είπε ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι» στην πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια κατελήφθη από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις τον Μάρτιο, λίγες μέρες αφότου η Ρωσία εισέβαλε με δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία, σε αυτό που μόνον η ίδια αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Οι εγκαταστάσεις του σταθμού βρίσκονται κοντά στη γραμμή του μετώπου, και επανειλημμένα έχουν δεχθεί πυρά κατά τις προηγούμενες εβδομάδες, γεγονός που εγείρει φόβους για μια πυρηνική καταστροφή.

Ουκρανία και Ρωσία, κατηγορεί η μία την άλλη ότι βάλλει με πυρά κατά των εγκαταστάσεων του σταθμού.

Πριν το Ρωσικό «νιέτ» στην πρόταση Γκουτέρες, η Μόσχα είχε «απειλήσει» ότι θα κλείσει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια αν «συνεχιστούν οι επιθέσεις των Ουκρανών», αφού προηγουμένως είχε φροντίσει να «στρώσει το έδαφος» για την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, «προβλέποντας» μια πιθανή προβοκάτσια εκ μέρους του Κιέβου.