πριγκόζιν-δώστε-μου-200-000-στρατιώτες-γι-1174527
ΚΟΣΜΟΣ | 07.06.2023 | 23:34

Πριγκόζιν: «Δώστε μου 200.000 στρατιώτες» για να σταματήσω την ουκρανική αντεπίθεση

Έγινε ευρέως γνωστός για τις οργισμένες, απελπισμένες και κυρίως δημόσιες εκκλήσεις του, για επιπλέον προμήθειες, προς την στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας. Ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν συνέδεσε το όνομά του με τις αιματηρές μάχες για την κατάκτηση της πόλης Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου διηύθυνε τις επιχειρήσεις της Ρωσίας.

Μετά από δέκα μήνες και μεγάλες απώλειες, οι δυνάμεις του αποχώρησαν παραδίνοντας τις θέσεις του στον ρωσικό (συμβατικό) στρατό.

Στο μεταξύ όμως, τις τελευταίες μέρες, υπάρχουν αναφορές ότι έχει ξεκινήσει η ουκρανική αντεπίθεση και πως τα στρατεύματα του Κιέβου πέρασαν τις ρωσικές αμυντικές γραμμές γύρω από το Μπαχμούτ. Αντιδρώντας στις αναφορές, ο Πριγκόζιν κάλεσε τη Μόσχα να του παράσχει 200.000 στρατιώτες προκειμένου να σταματήσει την ουκρανική αντεπίθεση.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο επίσημο κανάλι του στο Telegram την Τρίτη, ο Πριγκόζιν υποστήριξε ότι η Wagner είναι η μόνη ένοπλη δύναμη που μπορεί να σταματήσει την ουκρανική επίθεση.

«Χρειάζομαι 200.000 ανθρώπους», είπε ο Πριγκόζιν, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των The Moscow Times. «Λιγότεροι από 200.000 στην πρώτη γραμμή Λουγκάνσκ-Ντονέτσκ δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την πλήρη ευθύνη».

Ο Πριγκόζιν προέτρεψε επίσης τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να ανακοινώσει πλήρη κινητοποίηση για να επεκτείνει τις στρατιωτικές του δυνάμεις. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι χωρίς επαρκή τρίμηνξ εκπαίδευση, αυτές οι νεοσύστατες μονάδες θα είναι απλά «τροφή» για το πεδίο της μάχης.

Οι ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον Πριγκόζιν, «έχουν ήδη σπάσει τη γραμμή άμυνας» σε αρκετές περιοχές. «Κοντά στο Μπαχμούτ σε τρία μέρη, στο Τορέτσκ υπάρχει μεγάλη συσσώρευση και σύντομα θα αρχίσουν να κόβουν την Κουρντιμόβκα και την Οζαριανόβκα. Η περιοχή του Μπελγκορόντ πιέζεται. Στη Ζαπορίζια, έχασαν τον πιο σημαντικό οικισμό. Τώρα θα χτυπήσουν στα βόρεια και νότια προς την κατεύθυνση του Ντονέτσκ και δεν θα υπάρχει χρόνος. Η αεροπορία δεν θα σώσει [την κατάσταση]», είπε.

Ο Πριγκόζιν άσκησε ξανά κριτική στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας. «Δεν υπάρχει διαχείριση, δεν υπάρχει σχεδιασμός, δεν υπάρχει προετοιμασία, δεν υπάρχει αλληλοσεβασμός», ανέφερε. «Θα έχουμε σοβαρές απώλειες, είμαι απολύτως σίγουρος γι’ αυτό. Σίγουρα θα χάσουμε μέρος των εδαφών».

Η νότια γραμμή του μετώπου νότια της Ζαπορίζια θεωρείται ως μια από τις πιο πιθανές τοποθεσίες όπου θα «χτυπήσουν» οι ουκρανικές δυνάμεις. Εάν καταφέρουν να σπάσουν τις ρωσικές γραμμές στην περιοχή, θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο προς τα νότια, για να απελευθερώσουν τη Μελιτόπολη και να συνεχίσουν στην ακτή της Αζοφικής Θάλασσας, κόβοντας τη χερσαία γέφυρα της Μόσχας προς την Κριμαία.

Η κατάσταση, είπε ο Πριγκόζιν, είναι μια «καταστροφή». Και πρόσθεσε: «Το Νοβοντοτέτσκογιε» έχει ήδη καταληφθεί. Και αν τα στρατεύματα υποχωρήσουν περαιτέρω, σε βάθος 5 έως 8 χιλιομέτρων, αυτό σημαίνει ότι τότε θα υπάρξει ανεξέλεγκτη είσοδος του εχθρού… Κατανοούμε ότι τουλάχιστον ένα άλλο 50 τοις εκατό των κατοίκων αυτής της περιοχής θα βοηθήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Επομένως, μόλις προχωρήσουν λίγο πιο βαθιά, θα πάνε στο Μπερντιάνσκ και τη Μαριούπολη και θα είναι αδύνατο να τους σταματήσουν».