ΠΟΥ: Απειλή για την υγεία η θέρμανση του σπιτιού με ξύλα και κάρβουνα

Η θέρμανση του σπιτιού με ανοιχτές φωτιές και σόμπες που δεν σφραγίζονται αεροστεγώς βλάπτει σοβαρά την υγεία, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας των ρύπων που εισπνέουν καθώς προσπαθούν να ζεσταθούν και να τραφούν καίγοντας μέσα στο σπίτι τους στερεές ύλες (π.χ. ξύλα, κάρβουνα, απόβλητα καλλιεργειών, κοπριά) σε ανοιχτές εστίες και σε σόμπες απ’ όπου διαφεύγει καπνός.

Αυτού του είδους οι καύσεις παράγουν πλήθος βλαβερών ρύπων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια που εισδύουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες.

Ειδικά όταν οι χώροι όπου γίνεται η καύση δεν αερίζονται επαρκώς, τα σωματίδια αυτά μπορεί να φτάσουν σε επίπεδα 100 φορές υψηλότερα από τα αποδεκτά όρια.

Δυστυχώς, σχεδόν ο μισός πλανήτης (3 δισεκατομμύρια άνθρωποι) δεν έχουν πρόσβαση στον ηλεκτρισμό επειδή είναι φτωχοί ή/και ζουν σε φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες.

Η κυριότερη αιτία θανάτου των ανθρώπων αυτών είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια (ευθύνονται για το 34% των θανάτων από την οικιακή ρύπανση), ενώ ακολουθούν η ισχαιμική καρδιοπάθεια (26% των θανάτων), η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ – 22% των θανάτων), η πνευμονία (12%) και ο καρκίνος του πνεύμονα (6% των θανάτων).

Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι η έκθεση στην οικιακή ρύπανση διπλασιάζει τον κίνδυνο πνευμονίας στα παιδιά, καθώς και τον κίνδυνο ΧΑΠ στους ενήλικες.

Από την οικιακή ρύπανση κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες και τα παιδιά που είθισται να βρίσκονται περισσότερες ώρες στο σπίτι.

Πηγή: onmed

ΚΟΣΜΟΣ, ΞΥΛΑ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΚΑΡΒΟΥΝΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!