Πώς η πυρηνική δοκιμή στη Β. Κορέα έγινε αισθητή στην Κρήτη

Μέχρι την Κρήτη έγινε αισθητή η πυρηνική δοκιμή που έγινε στη Βόρειο Κορέα στις 3 Σεπτεμβρίου, όπως κατέγραψε το Σεισμολογικό Δίκτυο της Εδρας UNESCO για την μελέτη της Φυσικής της Γης και των Γεωκαταστροφών του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης.

Oπως εξήγησε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης και κάτοχος της Έδρας UNESKO για τη μελέτη της Φυσικής της Γης Φίλιππος Βαλλιανάτος η καταγραφή έγινε εφικτή λόγω των κυμάτων ευρέως φάσματος που προέκυψαν από την πυρηνική δοκιμή και τα οποία έχουν το χαρακτηριστικό ότι μπορούν να ταξιδέψουν πολύ μακριά.

«Για να το πούμε πού απλά είναι σαν να έχεις ένα τύμπανο και να το χτυπάμε. Όταν το τύμπανο είναι μικρό οι συχνότητες που βγαίνουν είναι συγκεκριμένες. Αν πάμε σε ένα μεγάλο ταμπούρλο βγαίνουν άλλες συχνότητες. Το ίδιο πράγμα συνέβη κι εδώ. Όταν ο όγκος που διεγείρεται από την έκρηξη είναι μεγάλος δημιουργούνται κύματα που μπορούν να ταξιδέψουν πολύ μακριά», εξήγησε ο κ. Βαλλιανάτος.

Τόνισε δε ότι την περίοδο που δίδασκε στην Αγγλία μια από τις ασκήσεις που γίνονταν τακτικά είναι να πηγαίνουν οι φοιτητές στο κέντρο που βρίσκεται λίγο έξω από το Ρέντινγκ και στο οποίο με τη χρήση ειδικών σεισμολογικών δικτύων καταγράφονται όλες οι εκρήξεις και πυρηνικές δοκιμές που γίνονται ανά τον κόσμο. Σημείωσε δε ότι το σεισμολογικό ισοδύναμο από την πυρηνική δοκιμή στη Βόρειο Κορέα αντιστοιχεί σε 6,3.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι τις καταγραφές του Σεισμολογικού Δικτύου της Έδρας UNESCO για την μελέτη της Φυσικής της Γης και των Γεωκαταστροφών επεξεργάστηκαν μεταπτυχιακοί φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης «Γεωπεριβαλλοντικοί Πόροι και Κίνδυνοι».

πηγή: haniotika-nea.gr

ΚΟΣΜΟΣ, ΚΡΗΤΗ, ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ, ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ, ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!