Ποια είναι η χώρα με τον υψηλότερο κατώτατο μισθό στον κόσμο

  • Απο Μάκης Χολέβας
  • 3 Οκτωβρίου 2020 - 13:17
  • Comments Off

Στο καντόνι της Γενεύης, ο κατώτατος μισθός είναι πλέον 21 ευρώ την ώρα ή 3.786 ευρώ το μήνα για 41 ώρες εργασίας την εβδομάδα.

Μιλάμε για τον υψηλότερο κατώτατο μισθό στον κόσμο, όπως παρουσιάζει το protothema.gr. Σε αντίθεση με τη Γαλλία, η κυβέρνηση της Ελβετίας δεν μπορεί να επιβάλλει έναν εθνικό κατώτατο μισθό καθώς η απόφαση αυτή εξαρτάται από κάθε καντόνι.

Το 58% των ψηφοφόρων στο καντόνι της Γενεύης ψήφισαν υπέρ ενός κατώτατου μισθού ύψους 21 ευρώ την ώρα ή 3.786 ευρώ το μήνα για 41 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας.Συγκριτικά, στη Γαλλία, ο κατώτατος μισθός είναι 1.521 ευρώ μεικτά και 1.201 ευρώ καθαρά, όπως αναφέρει ο γαλλικός ιστότοπος «ladepeche».
Είναι προφανές ότι, ο κατώτατος μισθός στη Γενεύη σχετίζεται με το κόστος ζωής στο ελβετικ καντόνι. Για παράδειγμα για να νοικιάσουμε ένα δυάρι στη Γενεύη, χρειάζονται 2.800 ευρώ. Η κατάταξη του 2015 από το «Worldwide Cost of Living της Economist Intelligence Unit» κατέταξε την Γενεύη στην έβδομη θέση της λίστας με τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου με μεσαίο μισθό 6.755 ευρώ. ύμφωνα με τις ελβετικές αρχές, αυτή η αύξηση θα ωφελήσει 30.000 άτομα, εκ των οποίων, τα δύο τρίτα είναι γυναίκες.

Πάντως, οι μεγάλοι νικητές αυτού του μέτρου είναι πιθανόν οι Γάλλοι εργάτες. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στα σύνορα της Ανω Σαβοίας και της Εν που εργάζονται στην Ελβετία θα δουν την αγοραστική τους δύναμη να αυξάνεται.

Ένας στους πέντε εργαζόμενους της Άνω Σαβοίας δουλεύουν στην Ελβετία και το 84% αυτών διαμένουν στο καντόνι της Γενεύης.

ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΛΒΕΤΙΑ, ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!